cóż... ja tam i tak używam środkowego punktu ostrości :P ja ubolewam nad faktem iż nie podpada to body w żadem sposób pod półkę reporterską. Wiadomo czemu - by nie zabić 1D... ale ja i tak jestem za zlikwidowaniem tego segmentu :P
Wersja do druku
cóż... ja tam i tak używam środkowego punktu ostrości :P ja ubolewam nad faktem iż nie podpada to body w żadem sposób pod półkę reporterską. Wiadomo czemu - by nie zabić 1D... ale ja i tak jestem za zlikwidowaniem tego segmentu :P
Do reporterki jest 50D - szybki, z lepszym AF.
http://forum.softpedia.com/index.php...=126&start=126
iso 6400
http://dl.getdropbox.com/u/134777/5d...r/IMG_0932.JPG
znalezione w int, jak było sorki.
Pozdro
Galeria zdjęć z Canon EOS 5D Mark II:
ISO 800++
http://www.prophotonut.com/2008/09/20/canon-5d-mk2-high-iso-pictures
Edit - uwaga - na tej stronie pokazanych jest mniej zdjęć niż znajduje się w katalogu. Mała zabawa z URL pozwoli na uzyskanie zdjęć 08, 09, itd. Zdjęć w sumie jest 16.
Edit2 - jak dla mnie najlepsze jakościowo są zdjęcia 8 i 13.
do ISO 800 jest piknie. powyzej ISO 800 albo lens nie trafil z ostroscia albo zaczyna sie rozmydlanie, bo poziom detali drastycznie spada. dla slubnych ISO 6400 jest jak najbardziej uzyteczne, ale do studia czy landszaftu to o 3 standardy jakosciowe za slabo. nie zeby akurat w landszafcie to bylo potrzebne :)
EDIT: ta miekkosc to nie jest kwestia lensa. no chyba, ze teraz jakies inne prawa fizyki obowiazuja, i przy wysokich ISO latwiej o lens blur niz przy niskich :-D
ogolnie, jesli przy ISO 400 ten aparat daje zapas do wyciagania za uszy glebokich cieni o poziom +1~2 EV to jest pozamiatane. przy tej szczegolowoski, to jest perfect-landscape-camera. odwazylbym sie na stwierdzenie, ze wiele dalej w tej dziedzinie w malym obrazku sie nie da pojsc.
wysokie ISO sa takie... nikonowskie... malo szumu, malo szczegolow, plaskie tonalnosci, zauwazalnie sprane kolory. nie zeby przy wydrukach do A4 to robilo jakakolwiek roznice :)
Mam pytanie trochę z innej beczki:)
Przeglądając specyfikacje dla 50d oraz 5dm2 podane na DPReview w rubryce "LCD Live view"
dla 50d mamy:
• Live TTL display of scene from CMOS image sensor
• 100% frame coverage
• 30 fps
• Real-time evaluative metering using CMOS image sensor
• Best view or exposure simulation
• Silent mode
• Grid optional (x2)*
• Magnify optional (5x or 10x at AF point)
• Three AF modes - Live mode/Quick mode/Face Detection*
• Histogram*
• Remote live view using EOS Utility 2.0 (via USB or WiFi/Ethernet using WFT)
natomiast dla 5dm2:
• Live TTL display of scene from CMOS image sensor
• 100% frame coverage
• 30 fps
• Real-time evaluative metering using CMOS image sensor
• Best view or exposure simulation
• Silent mode
• Grid optional (x2)
• Magnify optional (5x or 10x at AF point)
• Three AF modes - Live mode / Quick mode / Face Detection
• Live histogram (Luminance or RGB)
• Remote live view using EOS Utility 2.0 (via USB or WiFi/Ethernet using WFT)
Zastanawia mnie czy w 50d też można sobie wybrać Luminance albo RGB dla histogramu na żywo tak jak to niby ma być w 5dm2. Druga sprawa to funkcja nazwana "Best view or exposure simulation" - ktoś się orientuje jak to działa?
Akustyk - Na 8 i 13 lens trafił najbardziej.
sample fajne, pierwsze konkretne choć mam mieszane odczucia. Ale jest BDB, to iso 6400 jest rozwalające
http://www.lovegroveconsulting.com/5...on5DMk2-14.jpg
Im większe ISO tym bardziej nieostre zdjęcia. Zniknął szum, zniknęły i detale. Takie ISO6400 jak na tych fotach spokojnie do uzyskania z 5D po odszumieniu.
śmiem się z tobą nie zgodzić. Oczywiście nie mam zamiaru tego udowadniać. To pogląd.
...a za ok 680USD (1600zł?) w USA można kupić nową 30D....
Zamiast nowej puszki zdecydowałem się na EF14/f2.8 II i 30D dla zony :mrgreen:
Bedzei wiecej dobrego :rolleyes:
na bphoto cena 5D Mark II to 500$ powyzej Mark I, jak na nowosc nie jest to duza roznica i w sumie zmiany wygladaja na warte swojej ceny :)
DPR Sample
Są zdjęcia na Dpreview :)
ROTFL -> Poproszę o te sample z piątki.... jak pchniesz coś z piątki w górą to i szum i detal wypierzesz OK, ale nie wypierzesz bandingu, chyba, że przyjmiemy niebieski jak jedną wielką plamę.
Tu widzę przewagę Nikona, tam można h-iso delikatnie pchnąć w górę i banding tak szybko nie wyjdzie (a na pewno mniej niż w Canonie). Fajne sample, firma na nowo przedefiniowała jakość absolutną (z 400 na 800).
Dla mnie jak zwykle ;) używalne 2,56k, może nawet coś da się pchnąć w górę zakładając docelowy format na poziomie 10x15.
Szkoda, że nigdzie nie ma sampli takich "normalniejszych", czyli od iso 100 do powiedzmy 800. Te dostępne w wysokich iso robią oczywiście wrażenie brakiem szumu, ale nie dają poglądu na ostrość i ogólnie "wyciągalne" z tej puszki detale. Póki co na podstawie takich sampli nie da się nic konkretnego powiedzieć, tym bardziej, że to nie pliki RAW tylko jakieś "pogrzebane" jpegi. Gościu na tej stronie z samplami napisał:
"I downloaded them into Lightroom and made a few tweaks before using Photoshop to do a bit of spot removal as per a normal jpeg workflow. I was careful to preserve the histogram where possible although some pulling about of the files was inevitable."
Podejrzane to trochę i myślę, że trzeba poczekać albo na jpegi prosto z puszki, albo jakieś konkretne RAWY. Ogólnie oglądając sobie stareńkie sample z 5d mam dziwne wrażenie, że w tych z 5dm2 czegoś jednak brakuje. No ale oczywiście nie powinno się porównywać sampli z iso 100 z tymi z powiedzmy 1000 itp. Cóż - czekam niecierpliwie na jakieś porządne sample, bo na razie te są mocno dyskusyjne.
Przecież podpiąłem
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=765
A dzięki - to teraz wiem w czym rzecz. "Zielonizna" pewnie mniej przydatna, ale możliwość śledzenia jak wpływają na histogram poszczególne parametry przed zrobieniem zdjęcia to już ciekawsze zwłaszcza gdy się spokojnie dopieszcza ekspozycję pracując ze statywem. Dla mnie to kosmos bo ja nadal jadę na 10d :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze! Szybciej Piszecie niż ja klikam:) Sorry za zamieszanie - już się zabieram za wyrabianie sobie zdania ;)
ściągnąłem z 15 sampli w pełnej rodzielczości i niestety....NIE PODOBA MI SIE!
Jest bardzo dużo detalu, ale coś jest nie tak....za ostre kontrasty. TO nie jest ta kremowość i subtelność 5D. Mam wrażenie jakiejś dziwnej sterylności i komputerowości.
Może dlatego , że robie w RAWach i prawie zawsze kontrast idzie co najmniej na -1.
Bolą mnie oczy przy oglądaniu zdjęć z 5dmk2
Nooo wreszcie coś konkretnego, czyli przynajmniej prosto z puchy i bez rzucania się od razu na iso 6400. Moje wątpliwości co do "wyciągalnych" (bo na podstawie tych ślubnych sampli w wysokim iso nic się nie dało wywnioskować) detali w porównaniu np. z 5d przy tym samym szkle i iso się rozwiały. Jest BARDZO DOBRZE moim skromnym zdaniem. Nie ma co narzekać.
kurde, przyjemnie jest popatrzeć na coś takiego
http://a.img-dpreview.com/gallery/ca...s/img_4305.jpg
No Kuba, widzę, że coraz mniej się dąsasz na nową zabawkę od Canona;)
Bardzo przyjemne zdjęcia na DPR.
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, że chyba jednak zbyt mocno przykompresowane jpg. Z mojej 40D średnia to ok. 5MB a tutaj ja widzę z 21Mpix 7-8MB...
ja się nie dąsam, przepraszam bardzo. Odczuwam tylko, że pora skończyć z dawaniem d-rycerz warn (c) gietrzy-y producentowi i mam ochotę zagłosować poprzez wysłanie moich pieniędzy komuś innemu niż Canon. Ale jeszcze poczekajmy..
Jedno co mi się narzuca oglądając sample z niskich ISO. Nie wiem jak to ugryźć, oglądanie tego w 100% chyba jednak nie ma sensu.
z drugiej strony jak inaczej to porównać? W kwestii szumów jestem zachwycony, 21 MPx wyglądają chyba lepiej niż z D3. Pozostaje kwestia ilości detalu na niskich ISO.
załadowałem sobie kilka sampli z dpreview. Nijak nie idzie mi wyciągnąc z tego szumów, banding nie pojawia się nawet przy ekstremanlych podciągnięciach. Dziwna sprawa.
BreezeBrowser Pro (Ctrl+Q) ekran 15,4" - WUXGA - całkiem przyjemnie.
Sample z dpreview: Jezu jaki skok jakości w cieniach z 12,8k na 25,6k. I to są jotpegi.
Ciekawe czy Alfiok będzie miał lepszy raw od jotpega 5DII :mrgreen:
Załadowałem dpreview do szopa, zdublowałem warstwe w screen. Wszystko jasne wzorem Nikona na ultra wysokich iso (6400+) włączają w jotpegu luma NR, wyprali detal to i nie ma bandingu tylko ta kupa co została po jego wypraniu jest jaśniejsza.
Generalnie to jestem (bardziej niż myślałem) wdzięczny Nikonowi za D700/D3 - to są ultra mega super sensory i zmusili Canona do prania by dorównać w "braku" chroma noise
ROTFL.
Masz tutaj sampla na ISO6400 (pchnięte +2/3 ISO3200 w 5D)
i dla porównania to samo na ISO500 bez odszumiania żeby porównać kolory i detale.
A tu jeszcze plik RAW tego ISO6400 żeby nie było płaczu że coś oszukane.
OK, nie dyskutuje dalej bo nie mam na tyle wiedzy i niewiem ile to jest 3200 + 2/3 EV bo na pewno nie jest to 6400, które jest 3200 +2 EV.
Nieważne, nie przeszkadzaj mi ;) proszę bo teraz się ja się jaram tymi samplami z dpreview i tym jak Nikon jak nigdy trzyma krok obok 5DII swoimi plikami.
5D ma mocniejsze ISO o 1/3 EV. ISO3200 w 5D to jak ISO4000 w D3 czy 5D MK II.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page21.asp
Moje 3 grosze . Jak dla mnie aparat jest Ok.
Żałuje że nie ma lepszego AF i wbudowanej lampki ( na wakacjach nie zawsze chce mi się tachać z 580-tką w miasto… cenie sobie kilogramy trudno ponoszę ) zapewnie i tak kupie tą 5-kę .
W studiu będzie dobrze .W kościele liczę na iso 1600 i 3200 ..teraz swoja 30-tką nie wychodzę powyżej 640 i właśnie to najważniejsze dla mnie ISO + poprawiony LCD + kalibracja szkieł. Kręcenie filmów zlewam sam kręce wesela Sony VX2100 z 3CCD obiektyw od 1.6 ostry jak żyleta + wzmocnienie do 18 decybeli…Kręcenie filmów Markiem II to chyba tylko dla paparazzi z jakąś 600-tką ..a bym zapomniał…gdzie silnik do zumowania .Że co niby mam se ręką kręcić ?Na razie nie widzę do czego miałbym wykorzystać ten gadżet żaden aparat nie zastąpi porządniej kamery i na odwrót przy najmniej na razie.
Co do zdjęć w serii …dla mnie obojętne nie stać mnie na razie na stałki i w kościele używam zuma + lapę i na weselu. Co mi po tych 4 czy 7 klatkach w seri jak lampa i tak nie nadąża z ładowaniem w kościele…na resztę ujęć mam czas …no może jak rzucą jakimiś gołębiami to by się przydało …lampy studyjne ładują się ok. 1s …więc też nie wiem po co 5 klatek ..chyba ze jakiś plener ?Myślę że 5D Mark II to dobry aparat studyjny i krajobrazowy oraz na wesela jest w sam raz, nie ma co marudzić .
PS.
Sporo myślałem nad Nikonem D700 ( jak zapewne wieku ślubniaków…) gdyby nie to że nie ma ISO 100 chyba bym zmienił system, aczkolwiek już za bardzo przyzwyczaiłem się do Canona i było by ciężko się przestawić. Mam jeszcze cichą nadzieje że wypuszczą do wiosny jakieś 3D może droższe o 2-3 kawałki chętnie dopłacę ale z pożądanym AF i większą liczbą klatek ...nie wiem co będę robiła za 2 lata może i seria się przyda ? i poprosze w takiej samej wadze jak 5D( i bez gripa ) ( aparat musi być w miarę lekki na wakacje i dla mojej ukochanej żonki :)
Teraz czekam na testy z RAW …ktoś wie kiedy wiosna promocja Cash Back ?
Pzdr. wszystkich Niezdecydowanych
patrząc na sample z dpreview to ISO 6400 używalne do reporterki.
Wyższe ISO to już chyba kupa.
Wszystko pięknie tylko dlaczego testowali te wysokie ISO przy dobrym o świetleniu ?
Jak jest dobre światło to się nie używa wysokich ISO, więc powinni testować przy świetle
sztucznym, słabym - kilka żarówek słabych itp - wtedy by można było ocenić czy faktycznie to ISO 6400 na reportaż używalne....
przy świetle dziennym to mój 350D też mało szumi przy 800 ISO ;-)
a jednak nie sprawdziły się te gadki że nie dadzą dużo pikseli - bo 21 to nieźle.
teraz mam dylemat - czy kupić 2 stare piątki czy jedną nową.
Też czekam na foki z ciemnych wnętrz z najlepiej ludkami w środku. W dzień wysokie iso przydaje się do robienia szybkich obiektów z czasami np. 1/8000
ps. Weź nową i dokup jakiś awaryjny np. 30D lub lepiej 40D
Ja tak zrobie
Już było tutaj:
http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/5DMkII/
ISO 12800 i 25600 całkowicie nieużywalne :-)
DPP, ostrość normalnie na +3. Szum kolorowy częściowo zdjęty w DPP przy wywołaniu, potem NeatImage z profilem dla ISO6400.
no przecież już miałeś linkowane. Trochę mało ostre, ale w kwestii szumów możesz się definitywnie rozeznać.
http://www.prophotonut.com/2008/09/2...ures/#more-724
No i po paru ładnych godzinach przebrnąłem przez wszystkie wątki...
I - może nie dokładnie w temacie - ale mam dla Canona propozycję na dołożenie jednego potrzebnego mi drobiazgu może już w wersji mkIII.
Chodzi o goetagowanie fotek poprzez dodanie modułu GPS - teraz taki gadżet osobno kosztuje raptem około 200 zł, więc dołożenie go do następnej wersji wydaje się czystą formalnością.
Może też warto - tak już przy 793 wątku, w który być może zdołam się jeszcze wstrzelić - zebrać wszystkie "postulaty" użytkowników marki Canon i jako konstruktywne pomysły przekazać jako nasze sugestie, które "muszą" się znaleźć w następnym modelu?:)
O ile tylko 5dII trochę zejdzie z ceny, a w międzyczasie nie pojawi się jakiś 7d czy 3d o trochę ciekawszych parametrach, to pewnie na wiosnę będę się przymierzał do jego zakupu. Tym bardziej, że po ostatnim czyszczeniu matrycy 5d trochę ją już sfatygowałem, a cena wymiany na nową w serwisie na Żytniej to raptem 5200zł :)
Tutaj: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...k-ii-body.html widać już ofertę za 7890 zł, więc nadzieja na spadek cen, szczególnie po fachowych, "dołujących" recenzjach na CB tego modelu, wydaje się być uzasadniona:)
Uprzejmie proszę więc o nie zamykanie tego wątku, a wręcz przeciwnie: zachęcam do ostrych, kompetentnych krytycznych uwag. Wielu z nas, czytelników tego forum, oczekuje tutaj (i nie tylko) rzetelnych informacji od "praktyków" mających większe rozeznanie i dostęp do wielu modeli i konkurencyjnych marek. Dziękuję za już, szczególnie tym co wypowiadają się o samych fotografiach zrobionych różnymi "puszkami" - dla mnie takie spostrzeżenia są najcenniejsze. Dywagowanie o takich czy innych parametrach tylko teoretycznie, to zwykła strata czasu, żeby nie powiedzieć dosadniej.
Jak dla mnie to iso12800 (nie mogę jakoś zapamiętać tych cyfr) po zmniejszeniu do A4 całkowicie używalne. Prawdopodobnie (tego nie wiem nie mam rawów) da się nawet z niego zrobić przyzwoite większe powiększenia.
Natomiast dziwi mnie trochę exif tego zdjęcia (być może kwestia że to model przedprodukcyjny).
http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/5DMkII/_MG_2104.JPG
Edit: - już mnie nie dziwi - mój błąd :oops:.
dla mnie już 3200 jest w pełni używalną czułością przy fotoreportażach, a łącząc to z jasnymi szkłami jest zupełnie ok. 6400 Iso to już aż nadmiar dobra ;)
przeglądnąłem z ciekawości wątek pobieżnie pewnie dlatego, że również jestem zawiedziony premierą więc chciałem zobaczyć co powiedzą inni. Używam 5D i liczyłem wyłącznie na jedno: w następcy układ AF z przynajmniej wszystkimi krzyżowymi. Wygląda na to, że zostało po staremu. Z całą pewnością będzie lepiej ale nie na poziomie konkurencji (D700/D3) niema się co czarować. Na chwilę obecną niedawno stałem się posiadaczem szkła 50 F1.2L za nie małą kasę i po 2 tygodniach z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć ze jest ono bezużyteczne z 5D. Centralnym po przekadrowaniu obiekt wylatuje poza GO. Oba skrajne punkty poprawnie łapią ostrość w pionowym kadrze tak 1 przypadek na 6-7 zdjęć, czasem gorzej. I co mi w tej materii oferuje MKII ? Pewną ale nie dużą poprawę... dziekuję do widzenia. Ktos ze mnie zakpił w Canonie.
Rachunek jest prosty sprzedając całą swoją szklarnie + starego 5D i dokładając 4 tysiące staje się posiadaczem D700 + 24-70 + 14-24 + 85 1.8 + SB800 + 50 F1.4
W systemie Canona żeby mieć działający AF muszę w tej chwili wydać ~17 tysięcy na najnowszego pełnoklatkowca... (ceny USA) lub kombinowac jakąś używke MKII za okolo 10 tysięcy i mam proteze z kiepskim LCD max ISO3200 dla mnie to jest Żart i smiechu warte.
Tyle w temacie.
Reflektuje ktoś na nowego 50 F1.2L za 3550zl? 2 tygodniowy, gwarancja USA. Jest od ręki do sprzedania
Roger
http://www.rp.pl/artykul/2,193647_Wi..._miesiace.html - podwajasz? :lol:
Jako punkt odniesienia wrzucam jeszcze ISO 10 000 z 5D
RAW dla niedowiarków