Nie w każdej. W diecezji katowickiej pozwolenia wydawane są bezterminowo a opłata za uczestnictwo w kursie jest dobrowolna (wpłata na określony cel charytatywny).
Wersja do druku
w Tarnowie tez jest bez terminowo oplata to 50zl
Był w listopadzie :roll:
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=374
W Szczecinie nie dość że kosztowało 100zł, to jeszcze kurs ważny jest przez 2 lata. Potem, podobno automatycznie, jeżeli nie będzie skarg przechodzi na bezterminowy. Podobno. ;)
Fakt, że dostaliśmy świstek z państwową pieczątką ośrodka szkolenia i zalaminowany identyfikator ze zdjęciem. Wiadomo - bardziej profi. ;)
Witam!
9 marca 2009 r. rusza w Łodzi kurs dla fotografów (i kamerzystów). Informacja na http://www.archidiecezja.lodz.pl.
Próbowałem się dodzwonić do kurii w Łodzi, żeby dowiedzieć się szczegółów ale nikt nie odbiera :(
Nic Ci nie powiedza - pisale juz wczesniej strone badz dwie , 9 marca na 18 w kurii zapisy i 19 zaczyna sie szkolenie , ma trwac przed 3 dni i nic wiecej nie wiem.
Pozdrawiam jesli ktoś jst chetny lub chetna na kurs w tarnowie ja wybieram sie samochodem, jesli zbierze sie grupka 4 chętnych jestem z okolic Nowego Sącza
Trzeba wpisać 5 znaków, więc wpisuję nawet trochę więcej :)Cytat:
Zamieszczone przez www.digart.pl
28 marca 2009 roku w Sianowie koło Koszalina odbędzie się kurs dla fotografów i kamerzystów
ul. Kościelna 1, godz 10.00
- koszt 70 złotych
- rekomendacja od proboszcza
- zdjęcie legitymacyjne
tel. 094 343 87 18
Hahaha rekomendacja od proboszcza , czyli jednak podejscie kosciola gdzieniegdzie jest zalosne...
Czy te legitymacje w całym kraju są inne??
Bo jak się dowiadywałem w Warszawie nie potrzeba zdjęć..
Z tego co znalazłem na forum "żółtego bractwa" to 17-19 marca, odbędzie się takowy kurs w GDYNI, ul. Świętojańska, Kolegiata.
Wybiera się ktoś?
Tak, nawet pisałem o tym tu http://canon-board.info/showthread.php?p=607165.
Witam
Dziś byłam u swojego księdza proboszcza i oto co dostałam za informacje od niego:
Kurs dla fotografów i operatorów kamer video w Diecezji Pelplińskiej
Kierując sie troską o świętość liturgii, a także miejsca jej sprawowania, Diecezjalna Komisja do Spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego informuje, że w sobotę 18 kwietnia 2009r., o godzinie 9.30, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie, rozpocznie się specjalny kurs dla fotografów i operatorów kamer. Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby uczestniczące w życiu Kościoła i parafii, szanujące świętość miejsca i czynności liturgicznych. Każdy kandydat winien przywieść opinię własnego księdza proboszcza oraz podpisane przez niego pismo polecające. Opłata za kurs wynosi 250zł. Obejmuje ona koszty szkolenia, materiały dydaktyczne oraz obiad.
Obowiązujące przepisy liturgiczne wymagają ukończenia takiego kursu, aby było można dokumentować różnego rodzaju wydarzenia liturgiczne we wnętrzu kościoła.
Uprasza się księży proboszczów o poinformowanie chętnych do wzięcia udziału w kursie i przysłanie zgłoszeń na adres: ks. Adam Matuszewski, Plac Mariacki 7 , 83-130 Pelplin.
To jest jawna dyskryminacja... z biegiem czasu nic tylko sie utwierdzam czym tak naprawde jest instytucja nazywana "kosciolem" , a mamy XXI wiek niby...
Polemika czym jest kościół mogłaby trwać 100 lat, nie ma co kruszyć kopii. Zachciało im się uregulowań to sobie wymyślili. Najgorsze jest to że na takich spotkaniach-kursach, nikt konkretnie nie powie kiedy można robić zdjęcia a kiedy nie.
Trzeba uważnie obserwować i nie zakłócać porządku liturgii.
Po każdym takim diecezjalnym kursie wystosowane jest pismo to wszystkich parafii o legitymowanie osób które chcą w kościołach wykonywać zdjęcia. Więc papierek trzeba mieć, bo jak pojedziemy na zapadła wieś, gdzie proboszcz uważa się za boga to mogą być problemy w razie braku świstka.
Oczywiście ceny za te kursy są... przepraszam, nie ceny tylko dobrowolne ofiary w z góry określonej kwocie są różnorodne, w zależności od diecezji i chęci szybkiego zarobku.
Po jednym takim kursie, który trwa około 3-4 godzin, ktoś może zgarnąć nawet 14000 złotych. Oczywiście nadal trzeba pamiętać że papier papierem, ale jak ksiądz powie że nie wyraża zgody to będziemy mieli problem.
dyskryminacja czy nie to szkoda czasu na takie dywagacje bo one nic nie zmienią - tu przynajmniej określili jasno co, gdzie, kiedy i za ile a nie jakieś "co łaska".. co do opinii od proboszcza to oczywiście może być kwestia dyskusyjna..
ale na opłatę za taki kurs/papier nie ma się co oburzać bo prawie każdy z fotografujących zawodowo ślub na tym zarabia - nie mówcie że biorąc od tysiąca do trzech za ślub nie stać fotografa na 50-250 zł na taki papier - nawet raz do roku bo to hipokryzja..
Pozdrawiam
Artur
Wiem wiem dlatego nic wiecej juz nie pisz ;] ,oplata to co innego i w to nie wnikam ani w jej wysokosc , ale papierek polecajacy jednoznaczny jest dla mnie z tym ze musi to byc osoba wierzaca , a to juz... ekhm no ;].
Ciekawe, czy jak się Księdzu auto zepsuje, to idzie do katolickiego mechanika, czy do po prostu najlepszego mechanika :D Spotkałem się już z odmową wykonania zlecenia ze względu na przekonania religijne. Odmówiono wprawdzie nie mnie, ale mojemu kumplowi z branży video. Sam jestem protestantem i zapisałem się na najbliższy kurs - dla świstka. Ciekawe, co z tego wyjdzie :0)
W Lublinie taki kurs ma się odbyć 6-7 marca.
I zapytam od razu, czy ktoś wie, jak ma ta rekomendacja od proboszcze wyglądać?? (o treść mi chodzi- albo może proboszczowie są już w tym względzie "przeszkoleni" i sami wiedzą? :wink:)
Wiedza wiedza, musisz tylko proboszczowi powiedziec z jakiej okazji ma ja wypisac.
Nie zapomnij tylko sypnąć mu troszkę mamony.
No właśnie - czy na ślubach protestanckich/prawosławnych/żydowskich/muzułmańskich (bo chyba wolno na nich fotografować i się to robi, a w Polsce są osoby tych wyznań, mimo że należą do mniejszości, więc tym bardziej jest prawdopodobne, że fotograf będzie innego wyznania, a więc nieobeznany z ceremonią) duchowny żąda jakichkolwiek papierów na potwierdzenie ukończenia stosownego kursu? Czy takie kursy są w ogóle organizowane?
Na świeżo, po wizycie w kurii (lubelskiej): Na podaniu o przyjęcie na kurs musi być "rekomendacja" księdza proboszcza Waszej parafii, czy pastora albo popa by zaakceptowali- na prawdę nie wiem, ale ksiądz, który ma prowadzić zajęcia powiedział, że potrzebują zaświadczenia, że jestem wierząca-praktykująca..., co chyba raczej inne wyznania wyklucza...
djcargo : oczywiście że nie jednocześnie.
konsos : może z tego i dla księdza wynikła jakaś nauczka ...
Skończyłyśmy kurs i powiem tylko tyle, że niezapomniane wrażenia ;p
niestety na marcowy termin kursu w Warszawie lista już jest zamknięta, tak więc postanowiłem wybrać się na kurs w moje rodzinne strony do Katowic, tak się składa, że w tym terminie będe tam służbowo, jeśli ktoś z Forumowiczów również jest chętny to proponuję jakoś się umówić, miło byłoby się spotkać na miejscu :-)
~Bobb, jedziesz teraz- 10, 11 marca na kurs do Katowic, również się wybieramy ze znajomymi.
Jeśli tak to mam pytanie czy wiesz jak wygląda to wszystko- zapisy, czy potrzeba jakieś zdjęcia itd. ? :)
budzikk
dzwoniłem dziś do Kurii w K-cach i dowiedziałem się, że zapisy są wyłącznie w 1-szym dniu przed rozpoczęsciem kursu, zasugerowano mi, żebym był wcześniej tj. przed 16.00, ale w przeciwieństwie do Wawy nie zdarzyło się jeszcze, żeby nie było miejsc, więc ponoć mogęw być spokojny ;-)
Acha, nie trzeba zabierać żadnych "rekomendacji" od swojego proboszcza, jedynie należy posiadać jakiś dowód tożsamości ze zdjęciem, natomiast samych zdjęć nie trzeba.
Opłata z tego co zrozumiałem jest dowolna, ale "sugerowana" to 50 zł na cel harytatywny.
Bobb, to chyba tylko w Lublinie takie klocki: rekomendacja proboszcza, zdjęcie legitymacyjne do przyniesienia od razu na kurs i opłata w wysokości 190 PLN. Acha, i dostaje się pocztą imienne zaproszenie, które trzeba na kurs przynieść.
AgaP, to zapraszamy do Katowic, w końcu zgodnie z informacją uzyskaną w Kurii Warszawskiej zezwolenia te mają zasięg ogólnopolski, tak więc możesz śmiało zdobyć "uprawnienia" gdziekolwiek.
Ważne jest to co powiedział mi ksiądz na koniec - tak czy inaczej o tym czy i jak można fotografować decyduje ksiądz i jemu też się zdarzyło, że nie zgodził się na pracę fotografa, który np. kładł mu się na podłodze przed ołtarzem :shock:
ja dostałem mail z kurii warszawskiej. Nie ma słowa szczęść boże, ale 2 razy przypomniano o konieczności płacenia. Dodatkowo jako prezent za 10zł otrzymam książkę o której nigdy nie słyszałem. Qrczak, a można było te 10PLN na ekspozycje bez tajemnic przeznaczyć. Dziś jestem antyklerykałem
No tak, masz rację, a z informacji uzyskanej w Wawie wynika, iż zamierzają wprowadzić pozwolenia czasowe, najprawdopodobniej z rocznym terminem ważności, wyobrażacie sobie jaki to będzie spęd na "szkoleniach"?
Na pocieszenie usłyszałem, że ma być więcej niż jeden kurs rocznie, w tym momencie na usta ciśnie mi się słowo KOMERCJALIZACJA...
Tak czy inaczej do zobaczenia na kursie :-)
ja filmuję i fotografuję w kościołach (nie jednocześnie :-) ) i powiem szczerze że IMHO wbrew pozorom z kamerą jest trudniejsza robota (jeśli są dwie osoby - fotograf i kamerzysta)
Niezależnie od tego w jakim kościele, czy posiada się "licencję" czy nie - żelazna zasada - należy przed ceremonią porozmawiać z księdzem, pokazać się i spytać o pozwolenie (tak profilaktycznie) i ewentualne o jego sugestie.
---
Kiedyś w obcej parafii- być może dzięki wstępnej rozmowie - pod koniec ślubu ksiądz podziękował mi i pochwalił z mównicy - że byłem "niewidoczny" itp. i trochę mnie zareklamował ;-). Zaskoczyło mnie to totalnie, bo zachowywałem się tak normalnie. Ciekawe jak się inni musieli zachowywać skoro na ich tle mnie pochwalił? Może tak jak tu pisano powyżej - wchodzili między młodych a księdza ??
Ciekaw jestem, czy faktycznie "dobrowolny cel charytatywny" to będzie numer konta w banku jakiejś fundacji (i na to mogę dać z przyjemnością), czy będzie "chodzić" taca wśród uczestników kursu w Katowicach. Na drugą opcję nie ma bata, nie dam nic i koniec.
Wpłatę na konto zawsze można odliczyć od podatku ;-)
Info dla chętnych na kurs w Kielcach - jest już dzisiaj!!!
szczegóły na stronie http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=...osci;120;;1237
cyt:
Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 06.03.2009 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Zapytania telefoniczne pod numer 602758365.
Należy przynieść zdjęcie o wymiarach 3,5 x 2,5 cm.
Kurs Liturgiczny - Katowice
10 - 11.03.2009 - Aula Wydziału Teologicznego - ul.Jordana 18 - na wprost Katedry
godz. 16.30 - 18.00
2 dni obowiązkowe.
Pozdrawiam
M.S.
W zeszłym roku kiedy byłem na kursie organizowanym przez Archidiecezję Katowicką jako cel charytatywny wskazany był dom samotnej matki i dziecka. Zapewne w tym roku będzie podobnie, tak więc jak masz wypisywać takie bzdury to lepiej zamilcz. Druga sprawa - nie podoba się to nie płać i nie idź na kurs, nikt Cię do tego nie zmusza.
Diecezja sosnowiecka organizuje kurs 25 kwietnia. wiecej info ponizej:
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/ind...=2333&Itemid=1
Witam
A czy ktoś wie jak wygląda sprawa kursów we Wrocławiu?
pozdrawiam
Zapytaj w Kurii:
50-328 Wrocław, ul. Katedralna 13/15
tel. (071)322-50-81, 327-11-11; fax (071)322-82-69
e-mail: kuria@archidiecezja.wroc.pl
pn-pt: 800 - 1500
so: 800 - 1300
Wracając jeszcze do warunków uczestnictwa w kursach zastanawia mnie skąd takie zróżnicowanie (ceny, konieczność dostarczenia zdjęcia), niezależnie od wszystkiego trzeba na to spojrzeć z tej strony, że cena 50-100 a nawet 250 zł zwraca się po pierwszym zleceniu, więc nie ma co narzekać :-)
Jest na co narzekac, bo nie znam innego kraju, gdzie takie cos jest wymagane, jak jakies zaswiadczenie, a wspominalem w innym temacie o Sycylii, gdzie nikt nie robil zadnego problemu dla fotografa, ktory mial 2 asystentow z oswietleniem, plus ja na doczepke focacy dla rodziny z Polski.
Juz tu nie wspomne ile ichni fotograf bierze kasy, ale ta asysta juz cos mowi :)
Wracajac do tematu, jesli chodzi o Warszawe, to nie ma tu nic o datku na cel charytatywny, a jeszcze cos takiego przyszlo....
"W związku z opłatą za kurs 100 PLN pragniemy poinformować, że zamówiliśmy dla każdego z Państwa książkę pt. „Fotograf i kamerzysta w czasie sprawowania liturgii”, gdzie znajdziecie przydatne pomoce w analizowaniu tego co usłyszycie na Kursie. Koszt książki wynosi 10 PLN. Dlatego pełna opłata Kursu wynosi 110PLN. Dla sprawności w organizacji proszę o przygotowanie gotowej kwoty."