-
Odp: Fotografia ślubna - jak zacząć?
Dzięki za odpowiedzi :)
Przyznaję się bez bicia, że najbardziej zestresowaną osobą w Kościele nie był Pan Młody tylko ja hehe
Jak się ogarnę, to pokażę kilka fotek.
Już wiem, że to nie łatwy kawałek chleba jest heh
Przy okazji zapytam, czy jest ktoś z Was z okolic śląska, żeby mi pomógł obrobić te foty? Mam lightrooma 4, potrafię go obsługiwać, jednak brak mi doświadczenia. Oczywiście nie za darmo :)
Propozycje na PW jak coś.
Z góry dziękuję
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mrenias
Mam lightrooma 4, potrafię go obsługiwać, jednak brak mi doświadczenia.
Może to Ci pomoże?
Jeden z rozdziałów książki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Może
to Ci pomoże?
Jeden z rozdziałów książki.
Ta ksiazeczka ktora zacytowales to "Pracuj nad kadrem w cyfrowej ciemni"??
Wysłano z GT-P1000 z użyciem Tapatalk
-
To i ja cos od siebie
Brat cioteczny nie biorąc fotografa chce abym ja amator uchwycil jakies kadry
Czytalem duzo nawet ksiazki na ten temat
Imprezy sie nie boje ale kosciol przeraza
I stad moje pytanie
Posiadam c450d sigma 17-70 2.8-4.5 canon 50mm 1.8 lampa yn 460II grip 2 akumulatorki komplet baterii karty sd
Mam 2 tygodnie i jestem gotow cos kupic co by moglo sie przydac aby wszystko lepiej poszlo
Mysle Nad kupnem body 550d lub 50d ( spore iso dziala bardzo podobnie)
Lub jakis szerszy kąt czy moze 70-200
pomocy
-
Kup trochę odwagi i doświadczenia :P
A poważnie pooglądaj sobie wykonywane w kościołach przez innych fotografów i pomyśl jak użyć posiadanego przez siebie sprzętu aby móc uwiecznić coś podobnego. Masz 17mm, masz 50 mm, użyj tego z głową a dasz sobie radę jeśli nie trafi Ci się kościół gdzie f 1.4 i ISO 3200 to za mało ;)
A jak kuzyn będzie marudził na efekty to odpowiedz, że mógł zatrudnić kogoś kto w temacie jest obeznany :P
Ps. Nie rozumiem ludzi, którzy poproszeni o wykonanie zdjęć pi znajomości chcą nagle wymieniać lub modernizować posiadany sprzęt...
-
nie wiem jaki masz budżet i jakie parcie na coś nowego ale ja tu bym tylko kupił 85 1,8 i masz sprzęt bardzo fajny jedyne co trzeba to pożyczyć dla pewności jakies zapasowe body jeśli masz możliwość...
pooglądaj galerie obmyśl swój plan działania trzy głębokie wdechy i do dzieła :) każdy kiedyś zaczynał i początki sa najgorsze najwazniejsze zebyś w momentach nagłego napięcia i stresu nie panikował a na chłodno pomyślał co i jak :)
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
A jak kuzyn będzie marudził na efekty to odpowiedz, że mógł zatrudnić kogoś kto w temacie jest obeznany :P
dokładnie :)
-
Cytat:
Ps. Nie rozumiem ludzi, którzy poproszeni o wykonanie zdjęć pi znajomości chcą nagle wymieniać lub modernizować posiadany sprzęt...
znalazł się powód dla którego mogę powiększyć swój dorobek :D
dzięki za odpowiedzi
a jeszcze mam jedno pytanie mam lampke YN 460II to manualna lampa - w jaki sposób można szybko kontrolować siłę jego błysku do zmieniającej się ogniskowej i przesłony
chodzi mi o to że możliwe że będę doświetlał lampą a zmieniając z 17-70 będzie się robiło jaśniej i ciemniej jak wtedy kontrolować expozycje
a nie będzie mi brakować iso w c450d??
-
Z tego co widzę na obrazku, bo nie trzymałem jej w łapach to jest przycisk "power", który odpowiada za siłę błysku, wystarczy raczej klikać tam i moc będzie się zmieniać ; ) Według mnie jeśli chcesz tak bardzo zmienić coś w swoim zestawie to zmień właśnie lampkę, lampa to podstawa (według mnie) na ślubie oraz potem weselu ; )!
Pozdrawiam Marcin Stańczak!
-
nie no obsługe lampy znam chodzi mi bardziej o technikę
jak przesłona padnie z 2.8 na 4.5 to będę musiał wykonać zdjęcie próbne żeby zobaczyć czy nie zaciemno jest a jak tego uniknąć czy jest np takie coś że z 2.8 ma 3.8 dojemy w lapie plus 2x
??
-
Taka moja mała rada ; ) Jeśli chcesz robić z lampą w kościele to idź przed ślubem do kościoła, zrób zdjęcie na 2.8 potem na 3.5 i zobacz czy wystarczy raz kliknąć czy dwa razy : ) Nie znam lampy, zawsze używałem ttl, ettl, manual jedynie przy wyzwalaczach więc nie pomogę Ci za bardzo.
-
a już wiem...nie zjadaj literek !
--- Kolejny post ---
i przeczytaj chociaż to!
http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_%28fotografia%29
-
Re: Fotografia ślubna - jak zacząć?
Podlaczam sie do przedmowcow.
Njawrzniejsze co moglbys zmienic to lampke. Sam posiadam taki egzemplarz, robilem nim wesele kolegi tylko sala i to tylko dla swoich potrzeb bo mieli fotografa i powiem Ci ze przewarznie musialem wykonac zdjecie probne a pozniej moglem robic. Tylko manual w lampkach to dobry na imprezke domowa gdzie za bardzo sie nic nie zmienia ale wesele gdzie zleceniodawca chce miec uwiecznione prwoe wszystkie chwile, nie wiem czy bedziesz mial czas na strzelanie probnych bo dany kadr moze juz uciec. Dlatego ja postawilem na 580EXII i jestem z eTTLa zdowolony, jedynie co to male korekcje +1/2 - 1. eV
Wysłano z GT-P1000 z użyciem Tapatalk
-
Do kościoła tylko lampy z TTLem manualna lampa w kościele to masochizm
-
Na żadnym ze ślubów które robiłem nie używałem lampy w kościele więc nie wiem o co wam chodzi Panowie :)
Lampa przydaje się dy ślub jest wcześnie i w trakcie życzeń musisz się zmagać z głębokimi cieniami ;) Lampa przydaje się gdy chcesz doświetlić kadr na sali weselnej.
-
albo kiedy robisz w kościele tak ciemnym jak grota :P a juz miałem takie gdzie bez lampy ani rusz :P ale teraz z nową 5 i 24-70 w żadnym kościele nie wchodziłem z wyższym ISO niż 4000 i na 3,2-3,5 oczywiście bez lampy :)
ale racja ze mieć TTL to duży plus bo na M to można nerwy stracić przy nierównym oświetleniu
-
to dokup szkło nie-L z przysłoną poniżej 2. - powiem tak jakość słabsza ale zdjęcia lepsze :) szumy kosztem, rozdzielczości - ale o czym ja mówię przecież to 5III
-
już kupiłem 35L ale czekam na paczke bo leci z zachodu....i teraz zbieram na 100 f2 i S14 tylko ze to musi troche poczekać bo nie chce sprzedawać 24-70 :) ale sezon się niedługo kończy a na przyszły na bank już będą :)
-
a jaką polecilibyścię lampę
tylko coś tańszego canon trochę drogo
-
Jak nie Canon to chyba pozostaje tylko Metz :)
-
OK nareszcie znalazłem trochę czasu i mogę załączyć foty z weselicha.
Poniżej link do fotek, używałem różnych ustawień w lightroomie, bo dopiero eksperymentuję.
Jak się Wam będzie chciało przeglądnąć, to bardzo proszę o słowa krytyki :roll:
Przyznaję, że nie było łatwo i już wiem, że jakiś szeroki kąt by się przydał, lepsza lampa, no i wiedza hehe.
LINK: --->>> https://picasaweb.google.com/1074687...CP2wws3N37K0Jw
A to mi się bardzo podoba :)
-
Przepalona suknia miejscami a buzie ciemne - pokombinuj w fotoczopie. Podpowiem - jeśli masz org. w kolorze to selective colors i dodge/burn tool ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mrenias
Zacząłbym od wiedzy a potem od lepszego sprzętu.
Pokazana przez Ciebie fotka jest spaprana obróbką... wypaliłeś suknię, dywan, kwiaty :)
Za dużo podobnych kadrów, często centralnych... wywaliłbym fotkę nr 9 i nigdy nie robił podobnych rzeczy z obróbką ;) Sporo kadrów jest niedoświetlonych, niektóre nawet bardzo mocno ( przykład 22 i 23).
Takich rzeczy jak na zdjęciu nr 30 tez nie rób...
na zdjęciach jest ciasno i brakuje trochę oddechu ale to kwestia posiadanego sprzętu. Obróbka jest strasznie nieregularna przez co ciężko się to ogląda. Musisz ale to musisz ją ujednolicić!
Stosujesz bardzo dziwne proporcje zdjęć, rozumiem że można panoramkę stworzyć już w albumie ale nie widzę sensu tworzenia takiego zdjęcia z pliku cyfrowego.
Słowem poćwicz gdzieś zanim będziesz robił takie zdjęcia ponownie :)
Ps. Co ma pokazać o czym mówi i co prezentuje zdjęcie nr 212?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
Zacząłbym od wiedzy a potem od lepszego sprzętu.
Pokazana przez Ciebie fotka jest spaprana obróbką... wypaliłeś suknię, dywan, kwiaty :)
Za dużo podobnych kadrów, często centralnych... wywaliłbym fotkę nr 9 i nigdy nie robił podobnych rzeczy z obróbką ;) Sporo kadrów jest niedoświetlonych, niektóre nawet bardzo mocno ( przykład 22 i 23).
Takich rzeczy jak na zdjęciu nr 30 tez nie rób...
na zdjęciach jest ciasno i brakuje trochę oddechu ale to kwestia posiadanego sprzętu. Obróbka jest strasznie nieregularna przez co ciężko się to ogląda. Musisz ale to musisz ją ujednolicić!
Stosujesz bardzo dziwne proporcje zdjęć, rozumiem że można panoramkę stworzyć już w albumie ale nie widzę sensu tworzenia takiego zdjęcia z pliku cyfrowego.
Słowem poćwicz gdzieś zanim będziesz robił takie zdjęcia ponownie :)
Ps. Co ma pokazać o czym mówi i co prezentuje zdjęcie nr 212?
Dzięki xsardas za odpowiedź, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania :)
Zacznę od tego, że cieszę się, że chce Wam się moje "kicze" oglądać i komentować - DZIĘKI za TO!
1. Pokazana przez Ciebie fotka jest spaprana obróbką... wypaliłeś suknię, dywan, kwiaty :)
Więc tak, to wypalenie zrobiłem celowo w lightroomie, żeby podkreślić tą "Boskość" Panny Młodej - naprawdę na razie patrzę na foty jak laik, nie tak jak Wy :)
2. wywaliłbym fotkę nr 9 i nigdy nie robił podobnych rzeczy z obróbką ;)
Wiem, wiem, pachnie mi ta fota kiczem, ale zanim ją zamieściłem pokazałem kilka fotek sekretarce u nas w pracy, która patrząc na to zdjęcie nie mogła się powstrzymać od pozytywnych komentarzy i to jest właśnie to, że dla Was (ja dopiero muszę dorosnąc do tego) foty tego typu są beznadziejne, a ja pokazując fote z mega zieloną trawą itp słyszę komentarz w pracy "łoł ale super fota, kolorki jak w bajce"
3. Sporo kadrów jest niedoświetlonych, niektóre nawet bardzo mocno ( przykład 22 i 23).
Masz rację..... - nie dyskutuję :)
4. Takich rzeczy jak na zdjęciu nr 30 tez nie rób...
Odpowiedź w punkcie 2 :)
5. Obróbka jest strasznie nieregularna przez co ciężko się to ogląda. Musisz ale to musisz ją ujednolicić!
To wina tego, że na razie kombinuję i szukam jakiegoś złotego środka, którego zapewne będę jeszcze długo szukał. Ale jestem tego świadomy.
6. Stosujesz bardzo dziwne proporcje zdjęć, rozumiem że można panoramkę stworzyć już w albumie ale nie widzę sensu tworzenia takiego zdjęcia z pliku cyfrowego.
Rozumiem, na razie z tych fotek ciężko zrobić album dlatego też eksperymentuję na fotach cyfrowych, ale przy rozdzielczości podanej w sieci faktycznie zrobienie "panoramy" mija się z celem, natomiast na moim 23 calowym monitorku w pełnej rozdzielczości takie foty się fajnie ogląda.
7. Słowem poćwicz gdzieś zanim będziesz robił takie zdjęcia ponownie :)
Wiem, wiem, ale cholera właśnie kończe budowę, do tego mały 4 letni smerf i ciężko z czasem, jednak jedno wiem, że FOTO, to to czego szukałem w moim życiu :)
Ps. Co ma pokazać o czym mówi i co prezentuje zdjęcie nr 212
Gości :) tak wiem, muszę popracować nad głębią, to miał być bajer, a obawiam się, że w Waszych oczach też pachnie kiczem :)
Dzięki za komentarze, jak by się jeszcze komuś coś nasunęło to przyjmuję na klatkę wszystkie słowa w moim kierunku :)
-
Ja też mam monitor w proporcjach kinowych i duży ;) ale gwarantuję, że tego nie ogląda się przyjemnie, o wiele lepsze są proporcje prosto z aparatu np.
-
Koleżanki i Koledzy ślubniacy. Z pewnością część z Was zawiesza DG na czas martwego sezonu. Rozumiem, że w czasie zawieszonej działalności nie wolno podpisywać nowych umów (o realizacji zleceń nie wspomnę)? Ktoś kiedyś podawał interpretację podpisania umowy jako zabezpieczenia źródła przychodów, jednak o ile pamiętam okazało się, że umowy pod zabezpieczenie nie podchodzą, są zwykłymi czynnościami wymagającymi aktywnej DG. Jak się zapatrujecie na tę sprawę? Zapytam dla pewności bo z moją interpretacją różnie bywa... ;)
-
Przecież jak podpisujesz umowę to po co Ci aktywna DG?? Najważniejsze jest mieć aktywną w dniu wykonania pierwszego zlecenia, rozliczasz się z młodymi odprowadzasz składki i po problemie.
-
No nie wiem - nie jestem biegły w tych sprawach ale też słyszałem, że nie można zawierać umów w momencie zawieszenia działalności.
-
Nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd, możliwe że jest tak jak piszecie. Ale niestety logika wskazuje na co innego. Umowę zawsze można zerwać i do transakcji nie dojdzie, i co dalej?? Za co odprowadzać składki skoro się nic nie zarobiło, wręcz przeciwnie. Najlepiej zasięgnąć informacji bezpośrednio w US. Jak znam życie to każdy zinterpretuje inaczej, ot polska cała:)
-
Dzięki za odpowiedzi, choć w sumie nadal nie mam pewnej odpowiedzi. Powinienem zadać pytanie w wątku 'Sprzęt do ślubów cz. III', tam sporo się dzieje i ślubniacy częściej zaglądają niż do tego wątku chyba.. :)
W sumie w razie hipotetycznej kontroli z US pokazujemy dokumentację, widzą, że działalność była zawieszona na kilka miesięcy a daty na umowach mówią, że w tym czasie zostały podpisane, chociaż zlecenie realizowane będzie w okresie aktywnej działalności. Ja obawiam się, że jest to przejaw działania, mimo, że nie fotografowania samego w sobie. Podpisywanie umów jest jedną z naszych czynności raczej...
-
Lepiej spytaj na forumie prawniczym...
-
Szperałem już trochę na money.pl, choć pytania nie zadawałem. Według nich podpisanie umowy nie może odbywać się w czasie zawieszenia DG. No ale tutaj u źródła mam ludzi, którzy praktykują to być może co roku, więc to forum chyba jest odpowiednim miejscem :)
-
nie mozesz miec dzialanosci gospodarczej (nawet zawieszonej) i jednoczesnie podpisywac UD czy UZ. bedzie to traktowane jako proba oszustwa skarobwego (unikasz placenia wyzszego podatku dochodowego i VAT od uslugi). przerabialem temat i po zakupach sprzetu zdecydowalem sie na likwidacje dzialanosci i zasuwaniu na UD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MrSpike
nie mozesz miec dzialanosci gospodarczej (nawet zawieszonej) i jednoczesnie podpisywac UD czy UZ. bedzie to traktowane jako proba oszustwa skarobwego (unikasz placenia wyzszego podatku dochodowego i VAT od uslugi). przerabialem temat i po zakupach sprzetu zdecydowalem sie na likwidacje dzialanosci i zasuwaniu na UD.
Chyba nie o taki typ umowy chodziło - ja zrozumiałem pytanie tak: czy w okresie w którym DG jest zawieszona (poza sezonem) można podpisywać umowy (nie: świadczyć usługi!) które będą realizowane już po "odwieszeniu" działalności. (w sezonie).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Chyba nie o taki typ umowy chodziło - ja zrozumiałem pytanie tak: czy w okresie w którym DG jest zawieszona (poza sezonem) można podpisywać umowy (nie: świadczyć usługi!) które będą realizowane już po "odwieszeniu" działalności. (w sezonie).
Precisely! O to chodziło w moim pytaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fleder
Precisely! O to chodziło w moim pytaniu.
a to nie ma problemu. US nie interesuje kiedy podpiszesz i kiedy bedziesz pracowal, ale kiedy i w jaki sposob bedziesz za to otrzymywal wynagrodzenie. u mnie przez jakis czas w ramach oszczednosci na zus, zawieszalem dzialanosc na kilka miechow, odwieszalem na miesiac, wystawialem zalegle f-ry i znow zawieszka :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MrSpike
a to nie ma problemu. US nie interesuje kiedy podpiszesz i kiedy bedziesz pracowal, ale kiedy i w jaki sposob bedziesz za to otrzymywal wynagrodzenie.
A jak się to ma do (chyba częstego) zaliczkowania przy podpisaniu umowy?
-
Rzeczywiście, w umowie zwykle stoi 'pobrano/wpłacono zaliczkę/zadatek w wysokości ...zł'. Przyjmujemy pieniądze. US w tym momencie mógłby mieć pretensje, chociaż ktoś mógłby zinterpretować to w ten sposób, że jest to część kwoty, na którą ogólnie opiewa dane zlecenie, które wykonamy w momencie aktywnej DG.
-
musze was zmartwić, ale nic nie można robić jak się ma zawieszoną działalność. Tym bardziej podpisywać umów bo na logike biorąc to jest to brane pod prowadzenie działalności. A jak się umowy podpisuje to i zawsze jest jakaś zaliczka, pieczątka firmy i tak dalej, ale nawet bez zaliczki jest traktowane jak prowadzenie dg. Informacja ta jest prawdziwa i potwierdzona. Mam osobe obeznaną w przepisach i zapytałem. Sam tak uważałem, ale wolałem się jeszcze upewnić zanim napisze tego posta. Pozdro
-
pawelo1 nie zawsze jest jakaś zaliczka. Tak samo prowadzenie strony internetowej może być podciągnięte pod prowadzenie DG. Nie znam się na prawie i ustawach ale obiło mi się o uszy, że jest to zorganizowany i ciągły sposób promocji swoich usług. Czy mając zawieszoną działalność nie możesz się reklamować? Nie możesz rozdawać folderów i ulotek? Wg tego co napisałeś to wynika że nie. Więc w jaki sposób pozyskać klienta aby móc prowadzić działalność i mieć z tego dochód??
Po zasięgnięciu informacji w biurze rachunkowym dowiedziałem się, że US zainteresowany jest naszym dochodem, a co za tym idzie podatkiem. Powiedziano mi że podpisywanie umów w czasie zawieszonej DG nie stanowi problemu. Ale będę próbował pozyskać więcej informacji na ten temat, jeśli tylko się dowiem więcej to napiszę. Również interesuje mnie ten temat. Może jest tu jakiś prawnik i się wypowie, pozdrawiam
-
Co innego strona internetowa i ulotki, co innego podpisywanie faktycznych umów.
-
Axel masz rację, US zainteresowany jest naszym dochodem. Jednak gdy ktoś jest na karcie podatkowej to płaci co miesiąc stałą stawkę, bez znaczenia czy realizuje zlecenia czy nie. Tutaj sprawa wygląda inaczej. Poza tym, warto byłoby dowiedzieć się jak zapatruje się na to ktoś kumaty z ZUSu, gdzie przecież płacimy co miesiąc zdrowotną. Żeby się przypadkiem za kilka lat nie okazało, że ktoś się zainteresował tematem i mamy do zapłacenia zaległe składki wraz z odsetkami...
-
Masz rację kolego wszystko zależy od tego jaki rodzaj opodatkowania sobie wybrałeś. Co do ZUS-u to w moim przypadku jeden opłacam na etacie. Przy DG opłacam samą zdrowotną oraz podatek od dochodu. Ale z tego co się orientowałem osoby nie mające innego źródła dochodu (umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy) to przy zawieszonej działalności muszą odprowadzać składkę zdrowotną. Te wiadomości są również do zweryfikowania przez osoby znające temat bo niestety nie mam 100% potwierdzenia. Nie wiem również jak ma się sytuacja do osób będących na vacie.
a to z googla:
"W okresie zawieszenia przedsiębiorca nie może wykonywać działalności gospodarczej i osiągać z niej bieżących przychodów. Ma jednak prawo do:
- wykonywania wszelkich czynności niezbędnych do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów,
- przyjmowania należności powstałych przed datą zawieszenia,
- zbywania własnych środków trwałych i wyposażenia, poza zbyciem wartości niematerialnych i prawnych,
- uczestniczenia w postępowaniach sądowych, podatkowych i administracyjnych związanych z działalnością gospodarczą wykonywaną przed zawieszeniem,
- osiągania przychodów finansowych, także z działalności prowadzonej przed zawieszeniem".
Więc podpisywanie umów powinno się traktować jako zabezpieczenie źródła przychodów.
-
Axel - nic nie możesz robić skoro masz zawieszoną działalność to jest logiczne i wyraźnie to napisałem. Znam osobe obeznaną w przepisach, która prowadzi od tej strony przepisów firme czyli księgowość. To jest informacja sprawdzona i tak jest obojętne na czym ty jesteś na vacie czy książce. Zawieszenie to zawieszenie i nawet ulotek nie wolno roznosić, a tym bardziej umów podpisywać bo to wszystko jest związane z twoją działalnością. Reklamować się możesz jak masz działalność lub przed jej założeniem. Były różne przypadki że przelew ktoś wysłał i US się doczepił jak była zawieszona działalność. Różni są ludzie i mogą donieść albo z czasem wyjdzie. Możesz roznosić czy podpisywać, ale jak ją prowadzisz albo przed zawieszeniem. Pary zawsze wcześniej przychodzą pól roku czy rok nawet i data widnieje, pieczątka,podpisy a zaliczke i tak zawsze każdy pobiera te 10-15 % jak jest dobrze umowa skonstruowana, ale to nie ma znaczenia jak napisałem we wcześniejszym poście i powyżej. Pozdro