Obrabiam po 100 rawów z 5d2 w LR na c2d 1,5ghz 2gb ram 667mhz i żyję. Laptop Medion MIM2300.
Wersja do druku
Obrabiam po 100 rawów z 5d2 w LR na c2d 1,5ghz 2gb ram 667mhz i żyję. Laptop Medion MIM2300.
airhead: tłumacz się, bo nie wierze :)
21mpix robi swoje, ale mysle ze spokojnie na procku powyzej 2ghz powinno dac rade, Ja obrabialem na ultrapotrable dellu d430 1.3GHz zdjecia z wakacji z 5D i tez da rade. Pytanie ile dany fotograf jest w stanie czekac az zdjecie zostanie przekonwertowane do jpg :) U mnie na thinkpadzie 1.5Ghz c2d z 4gb ramu bylo to okolo 12 sekund. Teraz po upgrade procka do 2.5ghz jest to czas o polowe krotszy.
Nie sadze zeby 5dmkII az tak w d*** dawalo jesli o to chodzi.
Dell studio 1537 procek Intel Dual-Core T4200 2.00 GHz
3 Gb RAM + Radeon 3400 256 Mb.
Daje radę spokojnie, fakt że przy rawach z 40D zap...la, to przy tych z 5DII tragedii nie ma.
oki, przyznam się bez bicia :-D
poprzednikiem lenovo był samsung nc10 :mrgreen: 1,6 atom i 2gb ram ;) podczas expotru 100 fotek do jpega można było wciągnąć obiad dwudaniowy i odpocząć :lol:
matowa matryca to punkt 1. przy wyborze laptopa do fotek
Laptop do fotek raczej jako sprzet sprzet, nie liczac wyswietlacza. Trzeba miec zewnetrzny monitor bo inaczej jest bardzo kiepsko. Skalibrowalem sobie wyswietlacz laptopa, wlaczylem profil, obraz zmienil sie bardzo, kolory wygladaly lepiej, wszystko nagle sciemnialo itp. Problem jest taki ze laptopowe wyswietlacze nie radza sobie np z zoltym, niebieskim czy czerwonym i pomimo kalibracji takiego LCD nie jest tak jak byc powinno. Podlacz sobei dobry PVS monitor do takiego laptopa zeby zobaczyc co sie traci:)
Kiedys bylem optymista do obrabiania fotek na laptopie bez zewnetrznego wyswietlacza, ale juz nie jestem:) Za duzo bylo roznic miedzy papierem a monitorem po wywolaniu zdjec, teraz praktycznie ich nie ma, widac wiec ze takie rozwiazanie ma sens:)
Czy jest dostępna przelotka do Maców z MiniDisplayPort na DisplayPort? Nie mogę znaleźć..
Czy o to chodzi ?
http://delock.com/produkte/gruppen/K...ale_61752.html
Tak.
Znalazłem na allegro nawet ciekawsze:
http://www.allegro.pl/item1057609446...y_konkurs.html
Zastanawia mnie tylko jedna kwestia:
O ile wszystkie parametry podane tutaj przemawiają na korzyść DP względem HDMI i DVI, to ten parametr jest dość dziwnie opisany. Czy to 16 bit na kanał czy w całości?Cytat:
Przepustowość TMDS : do 6.75 GB (HDMI, DVI), 8,64 GB (DisplayPort)
Przepustowość sygnału video: 225MHz/2.25Gbps na kanał (HDMI, DVI), 2,70Gbps na kanał (DP)
Maksymalna rozdzielczość : 1920x1200 60 Hz (HDMI, DVI), 2560x1600 60 Hz (DP)
Głębia koloru : obsługa 12bit koloru na każdy kanał (36-bitowa jakość kolorów) (DVI, HDMI), 16bit (DP)
Obsługiwane rozdzielczości:
Mac od 640x480 do 1920x1200 (DVI,HDMI), do 2560x1600 (DP)
No i czy takie wynalazki nie wpływają na jakość ogólną obrazu?
I jeszcze pytanie dodatkowe, kabel z wtykami DisplayPort można kupić na allegro od 10 zł do 100 zł. Pytanie za 100 punktów, czy ma to jakieś znaczenie i na co zwrócić uwagę, aby nie mieć strat na jakości?
PS. Mam wrażenie, że to zagadnienie powinno być w wątku o monitorach...
Jakie złącze będzie po stronie monitora ?
Mac z MiniDisplayPort -> przelotka -> kabel DP-DP -> Monitor z DisplayPort
Jak patrzę na obraz z Lenovo T61 i Eizo S2433W to mam wrażenie, że to 2 różne światy..
Być może. Ja jak patrzę na obraz z T61 i wydrukowaną odbitkę
jedyne co widzę to zgodność obrazu z wydrukiem.
Możliwe że trafiłem na egzemplarz z dobrego okresu
gdy pakowano do nich matryce wysokiej jakości (MPV czy cóś).
Tak czy siak, myślę o większym zewnętrzym, bo 15" to niewielka przestrzeń do pracy.
Pozdrówka!
Kupiłem dwa T61 naraz. Jeden w panaromie, drugi w proporcji 4:3 czy tej standardowej. Całkowicie dwie różne matryce w srodku. Kolory tak rozne, ze glowa mala. Wiec to wszystko jest mozliwe..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A kupowalem jakos 3 lata temu wiec za starych czasow..
A widziałeś gdzieś taki w Polsce?
Znalazłem w USA: http://www.monoprice.com/products/pr...t=1#largeimage
Co do zakłóceń, to przy transmisji cyfrowej nie są chyba aż tak ważne..
http://www.apple.com/pl/macbookpro/specs-13inch.html
jest sens dopłacać 1300 żeby mieć ten szybszy procek? Obstawiam, że nie, ale wolę się upewnić i spytać tych, którzy mają zestaw Mac + PS i mają jakieś doświadczenie w tym temacie :)
większy dysk pominąłem bo to dla mnie żadna różnica... :)
Niespecjalnie. A o ile dobrze pamiętam, w 13" można spokojnie samemu sobie dysk wymienić, przynajmniej w 'ach (chociaż ten PRO niegdyś był takim zwykłym macbookiem :confused:).
Procek to jedno, rozbuduj RAM w nim i przestrzeń dyskową. Mój MBP 2,2ghz radzi sobie w miarę spokojnie z plikami z 5DII, mimo kulawej grafiki, 4gb RAM i dysku 5400 rpm. :mrgreen:
W takim razie jak powiedziałem - tego tysiaka z hakiem zainwestuj w dysk z FireWire800, bo warto.
witam
Pada mi jeden czytając ten tasiemiec od końca :) powiedzmy ze jestem przekonany bardziej do macbooka pro lub air ( air fajnie wygląda choć jego użyteczność możne być kiepska )
wiec mam pytania do ludzi pracujących na pecetach a teraz na mac`ach .
- Jak szybko użytkownik Windowsa możne się przestawić na os.
- na co zwrócić uwagę przy kupnie mcbooka nie koniecznie nowego
/ użytek jego - szybka obróbka zdjęć cs4 drukowanie ew i wysyłka na siec ,korzystanie z www , modemy 3g na usb tez będą podpinane do niego .
- działanie na baterii min 5 godzin.
-padła kwestia szybkość obróbki vs karta graficzna - jaka minimum powinna być w lapie do plików raw min 25 Mb i wyżej.
pozdrawiam Darek
łohoho... okazało się, że zmiana z 4GB do 8GB kosztuje ze 2 tysie... :P to zostanę z podstawową opcją :P
ja wczoraj wyszedłem ze sklepu z podstawowa wersja macbook pro 13" bo używki były w tylko 200eu taniej wiec gra nie warta świeczki.
Ciągle próbuje się odnaleźć w systemie ale jak na razie pozytywnie.
to daj później znać jak Ci idzie, bo też chce tego Maca :)
wczoraj tylko wszystkie tutoriale obejrzałem... :)
Też chodzi mi po głowie rezygnacja z PC na rzecz macbook pro ale to, że nie ma stacji dokującej jest po prostu niewypałem - jak na tą półkę cenową.
ja zamówiłem takie coś
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWNX:IT
Zdam relacje jak dojdzie :)
A po co Ci taka przelotka? mini-DVi - DVI nie działa dobrze?
PS. Używam Snow Leopard parę dni i porównując go do Ubuntu 10.04 to wybaczcie, ale mam wrażenie że spora ilość osób padła tutaj w sidła marketingu. Ubuntu zjada OSX, zwłaszcza w przyjemności/ładności obsługi. W ogóle nie ta liga.
Allxages - jak znajdziesz chwilę, to opisał byś szerzej swoje odczucia po przesiadce na Maca. Jestem zainteresowany szczególnie Twoja opinią. Choćby dlatego, że ciężko znaleźć opnie po przesiadce z Linuksa na osX.
Jak tylko skończę uporanie się z kilkoma kwestiami (głównie sprzętowymi). Poza tym, żeby było jasne. Używam dziennie Linuxa 90% czasu. Mac to tylko dodatek do zdjęć/filmów. Może jak znajdę chwilę czasu to opiszę jak podejść do sprawy, głównie pod Linuxem w kwestii zarządzania kolorem, bo raczej mało informacji na ten temat.
A jaka seria laptopow ma te dwie rzeczy
1. matryca matowa WSXGA w pionie nie mniej niz 1050.
2. zlacze e-sata
3. TrackPoint lub TrackStick lub Pointstick.
Najbardziej pasuje IBM/LENOVO ale w nich nie daja zlacza e-sata.
Wole jakies uzywki.
allxages, daj znac jak tam wlasnie przesiadka:) Ja mialem OS X na moim thinkpadzie przez 2 dni ale wywalilem bo rzecz jasna wiele rezczy nie dzialalo:) Mac jest fajny ale chyba gdy sie chce komputera uzywac zeby uzywac do konkretnego celu. Jesli chodzi o cala reszte to kiepsko, nie mozna pogrzebac, pomieszac, pozmieniac dogorynogami jak sie chce. Mnie to od Maca okroipnie odpycha.
pytanie mam macowcy :)
jaki jest szybki probrogram to przegladania zdjec na pc uzywalem breeze browse ale co do maca ??
darek
Najszybszy to chyba systemowy "Podgląd". Do szybkiego przeglądanie zdjęć używam i nie narzekam. Jeśli wiele zdjęć to zaznaczasz te, które chcesz otworzyć i na jednym klikasz 2x. Otwiera wszystkie. W pasku z boku (konfigurowalne) masz miniatury. Jeśli cały ekran to skrót: cmd+shift+f i już.
A żeby podejrzeć jedno zdjęcie na szybko to klikasz na zdjęcie (1x-czyli tylko zaznaczasz) i spacja.
O ile pamiętam to w samym tym wątku były prośby o informacje jak używać Linuxa do obróbki zdjęć itd. Wczoraj napisałem szybki przewodnik: http://canon-board.info/showthread.php?t=66013
dodam tylko, że linux postawiony jest na laptopie ThinkPad T61 ze stacją dockującą, dzięki czemu monitor podpięty jest przez DVI.
No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.
Toshiba Qosmio x500. Poniżej gamut wyświetlacza - zaznaczony jako monitor. Ten drugi to AdobeRGB. To jest dla L=50 ale bardzo podobnie jest w całym zakresie.
Aha - displayu nie daje się skalibrować i1d2 - niestety potrzebny jest spektrofotometr. Fabrycznie ma, jak zwykle podbity niebieski.
Dodam jeszcze. Wizualnie w porównaniu z monitorem typu "stacja graficzna" to dalej jest trochę wyblakłe ale i tak jest super w porównaniu z przeciętnym lapkiem.
Gamut gamutem, ale byłbym wdzięczny za podejrzenie profilu po kalibracji tego cuda.
[QUOTE=Janusz Body;849958]No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.
A Lenovo W700??
Dobra matryca wbudowany kalibrator...