No naprawdę jest mała, nawet kilku kolegów z pracy ją macało i stwierdzili, że mała. Nawet w sklepach w opiniach ta kwestia się pojawia.
Wersja do druku
Wjchały nowe Maczki M4 - Air i Studio.
https://thinkapple.pl/2025/03/05/app...ax-i-m3-ultra/
testy Arta:
https://www.youtube.com/watch?v=2yqQllf88Ms
Mini M4 w dobrej cenie
https://mediamarkt.pl/pl/product/_ko...a-1487194.html
muszę kiedyś usiąść obok jakiegoś starego maczkowego wyjadacza, niech mi podpowie kilka rzeczy :roll: bo niestety UX dla fotografa w tym systemie kuleje mocno
właśnie zamówiłem. kumpel mnie namówił, żę ********e. Podejrzewam spory przeskok wydajnościowy z mojego lapka na i5 6gen. Tak czy inaczej zostaje na razie przy lr6 i czasem jakieś filmiki składam w capcut.
Nie używałem nigdy macOS i trochę nie wiem jak to będzie...
Mam na mysli guzikologie/ obsluge plikow/ folderow. Wroce z krzakow to opisze ze screenami glowne bolaczki. Mam nadzieje, ze choc czesc z nich uda sie naprawic.
1. nie działa alt-tab dla folderówgdy chcę się szybko przełączyć między nimi. Odpala się po prostu w widoku aplikacji finder i pozostałe appki, np. safari. Ale nie zmienia widoku folderów.
2. nie ma informacji na pasku zadań folderu o rozmiarze zaznaczonych plików
Załącznik 20058
3. dla plików nie działa ctrlx-ctrlv (wiem że można to na 3 palce, ale wolałbym na 2)
4. w widoku ikon nie działa zaznaczanie plików z shiftem, aby zaznaczyć zbiór plików. Wiem, że to działa w widoku listy, ale dla fot to jest zupełnie nieprzydatne. Tego bardzo mi brakuje i z tego co poświęciłem czas żeby to rozkminić to nie ma na to metody.
5. nie ma dużego podglądu fot jakie pojawiają się w okienku do załadowania do sieci, te miniaturki są mikroskopijne, oczy bolą patrzeć. Da się to jakoś powiększyć?
Załącznik 20059
6. brak sensownego printscreena (do tej pory nie ściągnąłem żadnej apki na to, domyślam się że jest jakiś snagit czy cuś).
7. brak klawisza delete. w AppolloOne ustawiłem sobie delete pod backspacem i jest ok, ale np. w edycji tekstu brakuje tego.
8. brakuje graficznej informacji o zajętości dysków (pewnie też jest na to jakaś appka, ale chciałbym to mieć od razu pod Moim Komputerem). Są tylko cyferki i krzaczki jak w DOSie. W dobie wizualnej prezentacji danych to jest mega słabe.
to tak na szybko :)
3 z cmd nie działa?
6 jest, jak będę przy komp to napisze, ale chyba cmd shift 4 lub 5 (albo zamiast cmd któryś obok, już robię to odruchodowo)
3. nie działa dla plików, dla tekstu owszem
6. tak wiem, mówię o sensownym printscreenie pod jednym klawiszem a nie bezsensownym na 3 palce ;)
1. F3 i wybierasz okno
5. finder - widok - pokaż opcje widoku
tam możesz powiększyć ikony
Laptopy z Winem to straszne dziadostwo jest. Chyba, że miałeś coś typu Dell XPS 4k. Ale to ceny macbooków Pro.
A propo kompów , bo też się przymierzam. Jak Wy gracie w gry na tych macach? (jak zamierzam wywalić kasę na nowego kompa, to zamierzam też zagrać sobie w nowego COD :) ) Dwa. Będę brał głównie pod akcje R4M, a tam podobno grafika jest mega potrzebna no a maczki jej nie mają. To jak to jest?
Nad F3 masz taką ikonkę, ona otwiera widoki otwartych folderów.
Widok-Pasek Statusu
Nie wiem co to ctrlx?
Cmd+C I Cmd+V działa jako kopiuj wklej na wszystkim.
U mnie dział zarówno z przytrzymanym shiftem jak i przytrzymanym Cmd.
Mogę zaznaczać pojedynczo jak i przeciągając grupowo.
Nie wiem czym się różni podgląd do sieci od normalnego, ale miniaturki można powiększyć do gargantuicznych wielkości klikając w otwartym folderze Cmd +
lub w pokaż opcję widoku, również ze zmianą wielkości czcionki itp.
Nie potrzeba żadnej zewnętrznej appki. W Launchpad-Inne masz zrzut ekranu. Jak często z tego korzystasz to przeciągnij to na belkę.
Poza zrzutem masz możliwość nagrania ekranu.
Po prawej stronie plusa i znaku równości jest Delate.
Klikasz na dysk prawą myszą lub dwa palce w lapie i klikasz na zarządzaj dyskiem.
Masz pasek graficzny z tęczą ze Zbawiksa.
#5 i #7 też dla mnie trochę irytujące po przesiadce na Maca. Co do #5, to wszyscy tu piszą o opcjach widoku gdy sobie przeglądamy folder, a cauchy pisze gdy chcemy załadować zdjęcia na jakąś platformę, np. Google Zdjęcia, FB, itp. Wtedy wielkość tych miniatur jest dużo mniejsza niż podczas zwykłego przeglądania plików. Przez takie coś często jestem zmuszony kopiować wybrane fotki do innego folderu i dopiero z niego ładuje wyselekcjonowane pliki.
Jeszcze jedna rzecz, która denerwuje to ciągłe zmiany widoku folderów. Niby w opcjach ustawiam domyślnie że ma być lista, a za jakiś czas i tak mam miniatury, innym razem foldery. Ale pomimo tego i tak jestem mega zadowolony z wydajności, mam M4 Mini 256/24.
Wroce z roboty to porozkminiam te rzeczy, zwlaszcza interesuje mnie to zaznaczanie zbioru z shiftem, bo przekopalem caly net i wszyscy mowi ze sie nie da. Np tu od 3:20
https://youtu.be/FgGuHeUAk_A?si=nUyLY6SdbsFWjmnk
A ctrlx ctrlv - wytnij, wklej (nie kopiuj)
To ja poproszę powoli, dużymi literami a najlepiej pismo obrazkowe, bo jestem z innej epoki.
Nie mam twarzoksiążki i nie korzystam z Google-zdjęcia.
Otwieram folder, zaznaczam pliki bezwartościowe i te lądują w koszu przez delete, te wartościowe grzecznie proszę aby otworzyły się w danej aplikacji.
Jeżeli dane pliki są różnego typu, to otwierają się w domyślnych programach, wcześniej ustawionych jako domyślne przeze mnie.
Kiedy tworzy się ten załadunkowy folder?
Chodzi o okno jakie sie otwiera gdy chcesz wybrac zdjecia do załadowania do sieci - na fejsa, na forum, na flickra, gdziekolwiek. Klikasz na stronie „wybierz zdjecia”, zaleznie od strony, i system otwiera okno wyboru plikow. I tam w tym oknie podglad ikon jest mikro. W win10 można to sobie ładnie powiekszyć żeby widzieć jakie zdjecie załadować.
Jeśli nie wrzucasz zdjęć do netu jak piszesz to widocznie Ciebie to nie boli :D
Proszę bardzo, na przykładzie forum.
Załącznik 20060
Przy wyborze plików nie mam w opcjach możliwości powiększenia miniaturek. Jeśli jest taka możliwość, to prośba o wskazanie gdzie.
Załącznik 20061
A tutaj widok gdy ten sam folder przeglądam w Finderze.
Załącznik 20062
Dzięki. Już wiem o co chodzi. Faktycznie upierdliwe.
Ja się ratuję poprzez wciśnięcie spacji.
Zaznaczamy plik i wciskamy spację, powiększenie zajmuje 3/4 ekranu.
Na macu to cmd+x, działa wszędzie za wyjątkiem folderów.
Nawet nie zwróciłem uwagi, bo od lat stosuję metodę przeciągania.
ok, jestem przy maczku, weryfikacja hintów :D
1. ok, F3 jest to jakaś metoda, aczkolwiek wymaga zapewne przyzwyczajenia i zmasterowania. Jednak alt-tab w windzie jest wygodny i sprawnie przeskakuje między folderami. Teraz czytam, że command + tylda tak powinna działać, cóż, u mnie nie.
2. no właśnie nie ma tego, mam status włączony (jak załączyłem na obrazku poprzednio), tylko że na nim nie ma tych informacji. Nie wiem ile miejsca zajmują wybrane pliki, nie pojawia się też żaden dymek gdy najeżdżam myszką nad plikiem, ani gdy wybieram rightclickiem informacje - odpalają mi się małe okienka z informacjami dla każdego pliku a nie dla całego zbioru. Nie działa
3. trzeba na 3 palce, co jest mega niewygodne. A właśnie przeczytałem, że MS opatentował tą funkcje i nie ma jej wprost podanej rightclikiem w menu w macosie. Jest tylko kopiuj. Nie działa
4. Nie działa Jeśli działa Tobie w widoku ikon zaznaczenie jednego pliku, naciśniecie shift i naciśniecie drugiego pliku i system zaznaczy wszystkie pliki pomiędzy to poproszę jakąś prezentacje na YT ;) używam tego częsty podczas zgrywania fot i filmów, gdy np. na karcie mam foty z poprzedniego dnia, a chcę wybrać tylko dzisiejsze, to w win10 zaznaczam pierwszy i ostatni z shiftem i wybiera mi cały zestaw.
5. cóż, jak zostało wykazane, Nie działa
6. do ogarnięcia, mam nadzieję, że sobie z tym poradzę w jakiejś appce i np. przypiszę pod printscreena klawisz f12
7. mówisz o klawiszu minus? bo innego nie mam na klawiaturze. Nie działa to jak delete. Ani jako sam klawisz minus, ani z wszelkimi klawiszami funkcyjnymi. Może w MbPro jest klawisz delete? w Air nie ma.
Załącznik 20063
8. tutaj też pewnie skończy się na ściągnieciu jakiejś appki
Jak jeszcze coś znajdę to się podzielę :)
Ogólnie system zjadliwy i dla ludzi, ale jeśli to jest dedykowany sprzęt i system dla foto-wideo makerów to mogliby pousprawniać trochę rzeczy...
Nie wiem czy o to chodzi, ale jak zaznaczam kilka plików to mam informację o wielkości
Załącznik 20064
Nie, mówię o klawiszu Beckspace. Moja wina bo źle napisałem siła przyzwyczajenia:
Beckspace + Command = Delete
W systemie Mac są inne skróty. Z mojego punktu widzenia, gdzie mam obok siebie dwa na biurku, Win i Mac, a pliki z NASa, nie ma już znaczenia po jakimś czasie jaki to system, w sensie przeglądania i operacji na folderach. Początki są może i trudne ale to kwestia czasu.
Ad 1., 2., 4., 5.
W rozwiązaniu Twoich problemów być może pomoże Tobie aplikacja PhotoScape X.
Ad 6.
https://www.youtube.com/watch?v=mNd-GwocG9g
Ad 7.
https://www.youtube.com/watch?v=B5OzwMsyB7Q&t=311s
Ad 8.
W rozwiązaniu Twojego problemu być może pomoże Tobie aplikacja Sensei.
Do przeglądania zdjęć na Macu używam Brigda z Adobe. Warto spróbować może podpasuje jeśli już się ma subskrybcje Adobe. Ten program jest tam gdzieś ukryty i trzeba go znaleźć i zainstalować.
spróbuję tego Bridga, może będzie wygodniej.
Sensei - nie ma tej appki w appstorze. Wezmę jakiś monitoring app który jest dostępny tam.
Printscreen dzięki, rzeczywiście było to prostsze niż myślałem :) ustawiłem sobie comand+/ i cyk, dwa palce blisko siebie i mam screena. Szkoda że appka macosowa do tego jest kiepska, będę ją musiał czymś zastąpić.
Delete na dwie ręce?... serio?.. :mrgreen: żyję jakoś bez tego ;)
nie gram, wyrosłem z tego w liceum ;)
raz na ruski rok odpalę pierwszego Shoguna TW gdy już naprawdę nie mam co robić
To już nawet nie kwestia tego - teraz jest inna architektura CPU i nie da się nawet Windowsa w Dual-boot odpalić.
--- Kolejny post ---
Ja gram zasadniczo w dwie gry - EVE Online od 2012 roku i DCS, w którym nadal obsysam, ale staram się.
No i różne wersje Cywilizacji :)
Acz z doskoku zdarzają się inne tytuły...
I nie jest mi jakoś bardzo źle z tym :)
Póki pracowałem cały dzień przy kompie, to też w domu włączałem go tylko żeby porobić przelewy. Ale teraz sobie gram w gry. Biorę po taniości z GoGa.
Ale, przy okazji taka nieśmiała prośba: odpowiedz na pytanie wysłane na poczcie, bo mi zależy. Normalnie bym się nie prosił.
już wysłałem, sorki :D
Spokospoko. Dzięki.
Właśnie zostałem zmuszony przez Adobe do upgrejdu mojego blaszaka.
Została karta grafiki, zasilacz, obudowa.
Obecny zestaw sprawuje się bardzo fajnie i nie mam zastrzeżeń co do szybkości i resposywności.
Aktualnie jest to:
1. Core Ultra 7 265K,
2. Gigabyte Z890 A Elite WiFi
3. 64 GB DDR5
4. dyski M2 2TB+4TB
5. dysk talerzowy 4TB
6. RTX 3060Ti
Kosztowało to jakieś 5k PLN i jak porównuję z linkowanymi tu wynikami testów Maców to jest bardzo przyzwoicie.
Przeciez grafika jest ok. Te nowe nvidie slyszalem ze mają sporo problemow.
No ale jak zmuszony? Jaki miałeś sprzęt?
Był za duży hype na nowe karty, okazało się, że nie są znacząco lepsze niż seria 40... ale za to droższe. Problemy podobne, jak u poprzedników. Nic nadzwyczajnego.
Generalnie wystarczy prześledzić dane finansowe Nvidia i wtedy łatwo zrozumieć dlaczego tak traktują graczy - karty graficzne to dla nich poniżej 10% przychodu... Mogliby w zasadzie tego nie robić.
Odszumianie RAWa z R5 to u mnie teraz 14s z zapisem na dysk. Nowa nvidia zrobi z tego może 12s. Dlatego nie zmieniałem karty.
Procek musiałem zmienić bo LR odmówił upgrade na i7 2-generacji (brak jakiejś funkcjonalności :roll:).
Z racji kompatybilności z moją firmą muszę pracować na W11.
A tak z ciekawości - jakie masz chłodzenie procka i jak temperatury w stresie?
Zestaw masz aż nadto do zdjęć :)