2 i 4 to "majstersztyk"; podziwiam i gratuluję:razz:
Wersja do druku
2 i 4 to "majstersztyk"; podziwiam i gratuluję:razz:
4. super...hehe "osz k*rwa, ale ta woda dzisiaj zimna" :P
3. fajne światełko
5. ok ale nie porywa
1. 2. w ogóle do mnie nie przemawiają...możliwe że ze względu na dość mało ciekawe tło...:P
pozdrawiam
3 i 4 - dla mnie bomba :)
Na trójce światełko pięknie Ci zagrało, a czwarte - nic dodac nic ując :)
rybołowy bardzo fajne.
mam tylko wrażenie, że na pierwszym widać minimalnie obróbkę (jaśniejsza obwódka wokół ptaka). Jak zwykle u ciebie moment świetny :)
czekam z niecierpliwością, aż spotkamy się w kraju :cool:
2 zdjecie tez bylo wieczorowa pora robione , ale jakos tak przerobilem zeby lepiej oko bylo widac i teraz sam sie zastanawiam ktore jest lepsze , co prawda jest bez ryby , ale zdjec narobilem sporo :) i cosik mi sie wydaje ze bede musial znow powtorzyc sesje z nim , bo cos mi nie pasuje :( a to wirze sie z urwaniem z pracy :(
2,3,5 dla mnie bomba:razz:
Pierwsze jest naprawdę świetne!:-D
1 jest super, aż zazdroszczę:-D
1 świetna ;)
a reszta ? co o innych myslisz ?
2 powinieneś lampą doświetlić a 3 takie sobie :)
Jak duży crop to pierwsze zdjęcie?
nie uzywam lamp do ptakow :)
1 wyrownanie horyzontu
2 dosztukowana prawa strona
3 z 20%
1 cudo, reszta o.k.:D
o zes kur*de teraz t0 pojechales :D 2 odpada bo nie ostra a reszta? no reszta tez taka sobie :D nie no rewelka!!!!
10pkt. na 10 możliwych (choć dałbym więcej):D nawet brak ostrości na 2 można spokojnie wybaczyć
pitek , chyba zapomnialem wyostrzyc po zmniejszeniu fotki :)
Może zajmij się filatelistyką bo jeśli chodzi o ptaki to jesteś Mistrzem i trudno będzie zrobić coś lepszego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak na poważnie: jestem ciekawy czy czerpiesz jakieś korzyści finansowe ze swoich fotografii. Myślę, że prace tego typu mogłyby przynieść parę $$$
Pozdrawiam :D
filatelistyka zajmowalem sie jak bylem malym chlopcem :)
myslalem o wyprodukowaniu kalendadrzy na pszyszly rok :) ciekawa przebitka :) ale daruje to sobie :)
Sylwek rany.. przez ten urlop dawno nie zaglądałem do Ciebie a tu fotek świetnych przybyło. Praktycznie ostatnie 4 serie podobają mi się niemal bez zastrzeżeń!
Rewelacja, można je oglądać i oglądać.
jedynka na bardzo, a czwórka również przednia
a ja mam pytanie, co robicie jesli musicie uzyc statywu na pontonie? jakies koce kladziecie do pontonu zeby go ie przebic czy co?
to nie ma sensu, nie robimy tego
czyli wogole na pontonie nie uzywacie statywu, dobrze rozumiem?
jak tak dalej pójdzie to to wydzielę, szkoda śmiecić Sylwestrowi w galerii..
po co statyw, skoro i tak wszystko się buja?? No chyba że za burtą, osadzony w dnie, ale to insza inszość. EOT
Kuba , nic nie szkodzi :) ja caly czas jestem ciekawy tego pontonu:) no i caly czas mialem na mysli statyw w w wodzie , ale wtedy trzeba jakas dziwaczna czatownie zbudowac na pontonie , tak by moc w kazdej chwili sie wychylic :)
D10 + 50mn
nie kumam, to zrobiłeś z pontonu?
Może ponton na wznak służył za czatownię.. ;)
wiem ze to jest zwykly pstryk , ale pokazuje Wam ten sklep :) hmmm chyba kazdy by polubil ten sklep , juz o onanistach nie wspomne :)
zakup poczyniony
gitzoGT3540LS ;arcaswissZ1 i plecak TAMRAC 8 :)
Ptaszki bardzo zacne acz mam wrażenie, iż 3 i 4 powinna mieć ekspozycję przynajmniej o 1/3 do góry podciągniętą. Szkoda iż na 4 wyżej skrzydełka nie podniosła bo byłoby lepsze.
o, jest coś do obsmarowania w ramach rewanżyzmu ;)
Najpierw napiszę o trzecim, bo mi się najbardziej podoba. Gdyby nie kadrowanie byłoby naprawdę bardzo dobrze. Z góry zdecydowanie za dużo. Może nieco jaśniej dałoby lepszy efekt, ale to nie jest kluczowe. No i dlaczego obciąłeś jej nogę! :shock:
Rybitwa bardzo przyjemna, ale dosyć "zwyczajna".
Dwójka jest be
Jedynka...
z jedynką jest tak, że mi się podoba ale i nie podoba. Bardzo atrakcyjne środowisko, faktura tych traw i wilgoć. Natomiast nie podoba mi się perspektywa, o którą przecież tak walczysz. To zdjęcie jest zrobione mocno z góry. Kadr również trochę dla mnie niezrozumiały. Pokazałeś skrawek stawu, w zasadzie go nie ma na zdjęciu, ale jednocześnie rzuca się w oczy. Kadrowałbym albo niżej, ale wtedy perspektywa by sie jeszcze pogorszyła, albo przecinając w połowie pierwszą linię traw i pokazując jednocześnie więcej z tła.
pozdrawiam
P.S>acha, no i nie poradziłeś sobie z ekspozycją IMHO :D
P.S2> czy tylko ja mam wrażenie, że nieco przedobrzyłeś z wyostrzaniem? Zwróć uwagę na krzewy bezpośrednio za czaplami.
ostrze ostatnio w auto i to zdaje egzamin ,ta tez byla wten sposob otrzona :) faktycznie moze i jest za duzo tej ostrosci , moge sprobowac manualnie , zobacze co wyjdzie :)
3 niestety , ale to pelny kadr jest :( ale ze pozowala mi dosyc dlugo , mam jeszcze inne zdjecia z calymo nozkami , ale to moze inym razem pokaze :)
4 nie wiem czy bys jej odmowiil fotki jak by ci latala nad glowa :)
2 nie obsmarowales ?? no i jak Ci sie widzi manhattan ??? :)
Oj 1 to bym nie pokazywał publice ;) mimo że scena wydaje się interesująca. Jedynie 4 mi sie podoba. 3 byłaby ok ale mam wrażenie, iż z tło jest pozbawione nienaturalnie kontrastu a sama ptaszynka została przeostrzona.
pierwsze i drugie bardzo dobre, przyjemne. W pierwszym trochę wąsko sie prezentuje temat, może by to jakoś nietypowo - panoramicznie - ciachnąć?
trójka nie.
Jak zwykle poziom b. wysoki. Pierwsze dla mnie jeżeli chodzi o formę, kolorystykę , klimat - super!!. Drobna uwaga, moim zdaniem za dużo wody z przodu i linia lądu z ptakami zbyt wypośrodkowana.
1 i 2 bardzo ładne :)
P.S. ale masz syfy na matrycy :mrgreen:
Poprzednia seria:
1 - super acz za dużo wody z przodu,
2 - niezła,
3 - ciekawy pomysł
Seria druga:
Zdecydowanie 2 najlepsza.
1 - ja bym wyczyścił te plamy :mrgreen:
3 - to podniesione skrzydełko.. one tak specjalnie czasem utrudniają nam robotę. Siedzą sobie spokojnie w kadrze a jak przychodzi do kulminacyjnego momentu skrzydełko podniosą albo poderwą się do lotu i ptaszek przycięty ;)
Wykonanie we wszystkich przypadkach bez zarzutu.
pierwsze bardzo dobre, tylko syfy na matrycy
drugie za ciasno, choć gdybyś to przyciął inaczej mogło by IMHO być lepsze od 1. Zdecydowanie za mocno pojechałeś suwakami saturacji i kontrastu, niebo ma nierealny, kłujący w oczy kolor
trójka mi się nie podoba. Tyłem do światła, niedobry kadr. Po prawej stronie coś zasłoniłeś bardzo nieudolnie wklejając kopię trzcin - paskudne :) Bałagan w tle i słaby bokeh tylko potęgują wrażenie przypadkowości. Nie pokazywał bym go na twoim miejscu.
a co tam syfy, ludzie czy taki gość który trzepie tyle zdjęć (dobrych) ma czas na czyszczenie matrycy?
ja mam :>
wystarczy wyplamkować. Inaczej uważam to za zwykłe niedbalstwo.
Ale to nie o tobie mowa :razz:Cytat:
ja mam :>
fotosc powiedz jak robisz ptaszka w locie to celujesz w głowe w body czy gdziekolwiek, czy robisz zazwyczaj priorytet przysłony? czy nie koniecznie? daj jakieś wskazówki i rady co do focenia ptaszków , czy mój 70-200 + tc wystarzy by zacząć zabawę z ptakami?