@candar dzięki [emoji4]... zdjęcia na spontanie jak pojawił się zachód słońca w moich oknach[emoji846].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
@candar dzięki [emoji4]... zdjęcia na spontanie jak pojawił się zachód słońca w moich oknach[emoji846].
a wrzucę kilka fotek z ostatniego tygodnia...mam nadzieję że mnie za bardzo nie zjedziecie :-)
176.
Załącznik 5910
177.
Załącznik 5911
178.
Załącznik 5912
179.
Załącznik 5913
180.
Załącznik 5914
176! Wow! Bardzo mi się podoba! Światło i kadrowanie. Można było dać ciut więcej góry :) Ale i tak jest fajnie :) Reszta przyciasno wykadrowana. Nie bój się dawać więcej góry!
Szkoda , że w 176 nie zrobiłeś kolejnych wersji , gdzie wzrok jest zwrócony nie w obiektyw , ale gdzieś w przestrzeń, nieobecny , zamyślony...
@candar po takim komentarzu to cieszę się jak dziecko [emoji4][emoji4]... z podobnych kadrów 176 mam takie zamyslone, nieskierowane w obiektyw ale jeszcze nie obrobione i w pionowym kadrze. Wrzucę jak je ogarnę[emoji16]
176 super bomba ekstra lux, 179 -lepiej wyszło by poziomo, zniknęły by nic nie wnoszące w treść dach i niebieski samochód. Przy takich ujęciach. i świetle zastanym przydało by się ciut więcej światełka, zwłaszcza na głowę (twarz). Tradycyjnie kończę żartem - masz Samyanga, ło matulu, co będzie jak kupisz Sigmę! Jest moc, gratulacje!
Dzięki za docenienie ... muszę jeszcze popracować nad kadrami i przestrzenią o której wspomniał@candar [emoji4].
Co do obiektywu jestem niesamowicie zadowolony z tego Samyanga, ta głębia mnie fascynuje [emoji16].
Pozdrawiam [emoji846]
181.
Załącznik 5974
182.
Załącznik 5975
183.
Załącznik 5976
Moje zdanie: 182 super, w 183 też fajne, ale jeżeli masz zapas kadru, spróbuj przyciąć wzdłuż dolnej krawędzi rękawa lewej reki, albo z fragmentem poniżej rękawa, ale z przesunięciem ośi modelki ciutkę w lewo, gdyż asymetria pozy tym samym rozbije centralny mocny punkt. Myślę, ze efekt będzie ciekawszy Z tym, że ogólnie, to juz bardzo udane zdjęcia. Masz, korekta, macie kolejną udaną sesję. Bawcie się dalej.
@totamten dziękujemy za kolejne miłe słowa [emoji4]... Spróbowałem przyciąć zdjęcie o którym wspomniałeś, czy oto takie coś Ci chodziło ?Załącznik 5977
Hej,sąsiadka poprosiła mnie żebym zrobił jej zdjęcie na profil Linkedin. Co myślicie o tych fotach?
184.
Załącznik 5997
185.
Załącznik 5998
186.
Załącznik 5999
187.
Załącznik 6000
Nie wiem czy postawa zamknięta to dobry pomysł. W drugim źle się dzieje z kieszeniami.
Tło raczej białe, ciaśniej kadrowane, ciut więcej światła i uśmiechu:)
Nie czarne tło do takich zdjęć. Popatrz na Linked jakie są tam foty.
W filiżance coś było?
Ależ Ty podejrzliwy jesteś! Wszystko OK, bardzo ładne zdjęcia. Jedyne co można rozpatrywać, żeby w filiżance było trochę widać jakąś zawartość, choćby wodę z farbką. Ale to taka moja fanaberia.
Z ciekawości ten ostatni set to jakim obiektywem?
Hej, nie zauważyłem Twojego komentarza. Chodzi Ci o sesje koleżanki?
Jeśli tak to Canon 50 mm 1.8 RF[emoji846]
--- Kolejny post ---
188.
Załącznik 6030
189.
Załącznik 6031
190.
Załącznik 6032
191.
Załącznik 6033
192.
Załącznik 6034
Hej, dorzucam jeszcze 2 kadry w dwóch różnych kolorystykach... co sądzicie?
193.
Załącznik 6036
194.
Załącznik 6037
Po czasie jak jeszcze raz oglądam zdjęcia sąsiadki na czarnym tle, to wydaje mi się, że dość blado wyszła i spróbowałbym trochę ocieplić WB.
Co do tych dwóch ostatnich setów, to jak nie kupuję takiej kolorystyki.
Ale ani ciepłej ani chłodnej?
Wg mnie cieplejszy kadr jest zdecydowanie lepszy... tutaj go trochę jeszcze poprawiłem.
Załącznik 6038
A masz może 194 ale w cieplej tonacji kolorystycznej?
Dzięki za odpowiedź o obiektywie.
195.
Załącznik 6108
196.
Załącznik 6109
197.
Załącznik 6110
198.
Załącznik 6111
199.
Załącznik 6112
IMHO na każdym z ostaniach zdjęć jest zbyt duży żółty zafarb twarzy, szczególnie to widać na zdjęciach 198 i 199 patrząc na kolorystykę skóry twarzy i nóg.
Za bardzo liczysz na błysk, zamiast korzystać ze światła zastanego ;) Myślę, że na takim 198 spokojnie byś rozjaśnił twarz software-owo jeśli byłaby taks potrzeba.
Może następnym razem zrób z lampą i bez, wtedy jest wybór.
Ja sam mam dwie lampy, ale używam ich ekstremalnie rzadko na polu.
To oczywiście tylko moje skromne zdanie :)
Ale właśnie sens w tym że celowo użyłem błysku... to była moja pierwsza sesja z lampą Ad200, dodatkowo centralnie w południe.
Podobają mi się zdjęcia blyskane w ciągu dnia i napewno będą kolejne sesje ale bardziej w godzinach popołudniowych [emoji4].
200.
Załącznik 6134
201.
Załącznik 6135
Wyjdzie na to, że znów tylko ja komentuję i znów czepiam się kolorów skóry, ale IMHO znów nie grają.
Może to wynika z monitora jakim dysponujesz.
Na wielu zdjęciach w tym tych ostatnich faktycznie skóra jest dosyć żółta. Wybierasz taki balans bieli, więc pewnie Ci to odpowiada.
Może rzeczywiście to kwestia monitora... no narazie nie ma opcji zakupu nowego monitora[emoji51]
--- Kolejny post ---
Jeszcze jeden spontaniczny czy kadr...
202.
Załącznik 6141
No przyznam się bez bicia że nie dedykowany do foto. Mam Asus VZ249 HE i ustawiony jest w tryb sRGB.
Załącznik 6142
--- Kolejny post ---
203.
Załącznik 6143
204.
Załącznik 6144
205.
Załącznik 6145
206.
Załącznik 6146
To może coś być w tym co mówi Bangi, bo często monitory popularne, a już szczególnie laptopy, są zaniebieszczane przez producenta, bo to podobno fajniej wygląda dla przeciętnego użytkownika.
Ale pewny nie jestem, bo ja nie zauważam za bardzo tego żółtego, a mam jakiegoś NECa dla fotoamatorów. Co więcej, sprawdziłem zdjęcie 203, zakładając, że bluzka i sukienka obracają się w zakresie neutralnym czarny-szary i nie widzę specjalnych odchyłek składowych RGB.
Może zrób jakieś zdjęcie, na którym żona trzyma białą albo szarą kartkę, obrób go tak jak lubisz dotychczas, a my się potem będziemy pastwić.
@Leon007 czy te ostatnie zdjęcia również mają problem?
Dodam że jest spora różnica pomiędzy tymi zdjęciami jak je wyświetle na laptopie i na dodatkowym monitorze Asusa. Ekran laptopa rzeczywiście zaniebieszcza zdjęcia...
Ja również sprawdzam odchyłki w pasmach RGB i zazwyczaj się zgrywają chyba że polecę jakimś filtrem w programie EXPoSURE.
Zrobilem dzisiaj zdjęcia z lampą na tle białych szaf. Jak znajdę chwilę w tygodniu to obrobie i wtedy ocenicie jak to wygląda.
W międzyczasie dopisałem co nieco do mojego postu - w sumie nie wiem.
Ale mnie się zdjęcia ogólnie podobają. Miałbym uwagi do pozowania lub obróbki, ale nie że jest źle, ale raczej że ja lubię inaczej. Więc ich nie ogłaszam, bo każdy ma swój styl i upodobania.
Zgodnie z mottem poniżej. ;)
(kolejny edit - coś mnie wzięło na pisanie)
Ja raczej nie robię takich wystudiowanych portretów. Ale - fotografując jakieś motylki czy kwiatki - często świadomie naruszam (?) balans barwny, bo tak mi się wydaje bardziej bajkowo, i wcale nie jest to zgodne z rzeczywistością pomyślaną laboratoryjnie.
Właśnie ostatnio doszedłem do tego, że bawiąc się kolorami nie muszę się trzymać zasad ramowych... jedynie rzeczywiście ten odcień skóry mnie nurtuje.
Spróbuję obrobić jedno zdjęcie w dwóch różnych trybach definiowanych w monitorze i zobaczymy które będzie lepsze[emoji846].
Hej,
jeszcze jedna wrzutka... sąsiadka potrzebowała na Linkedin,
Jak z kolorami, dalej zażółcone? Obrabiane jeszcze na Asusie.
207.
Załącznik 6195
208.
Załącznik 6193
209.
Załącznik 6194
Nie ma żółtego, nie ma komentarzy.
...... jest ok ;)