-
Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Mk4 fajne ale ta cena...
ale jak policzysz ile czasu mozna zaoszczedzic na obróbce (czyli w zasadzie zaoszczędzic kasy) to robi sie ciekawie :p
mówie o automatycznym balansie bieli z "rozszerzeniem" priorytetu bieli, siadłem dzis do zdjęc ze soboty i stwierdziłem ze wcale, ale to wcale nie trzeba ich "ruszać" suknia tak biała (zreszta cała biel w kadrze) że sam bym bielszej nie ustawił, tak, tak wiem,że biała biel to nie wszystko, ale baaaardzo duzo (dla mnie):p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale jak policzysz ile czasu mozna zaoszczedzic na obróbce (czyli w zasadzie zaoszczędzic kasy) to robi sie ciekawie [emoji14]
mówie o automatycznym balansie bieli z "rozszerzeniem" priorytetu bieli, siadłem dzis do zdjęc ze soboty i stwierdziłem ze wcale, ale to wcale nie trzeba ich "ruszać" suknia tak biała (zreszta cała biel w kadrze) że sam bym bielszej nie ustawił, tak, tak wiem,że biała biel to nie wszystko, ale baaaardzo duzo (dla mnie):p
WB biore z colorcheckera, ale nie zawsze sie daje ;).
Jak wychodzi biel w zarowym?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
WB biore z colorcheckera, ale nie zawsze sie daje ;).
Jak wychodzi biel w zarowym?
bez lampy OK/bardzo dobrze, z błyskaniem (nawet z oryginalnymi filtrami i nasadkami na lampe) jest juz nieco słabiej, ale i tak widac ze "robi robote"
-
Zauważyłem, ze gdy włączę wspomaganie w lampie Canona to obiektywy 1.4 wymagają innej wartości mikroregulacji niż w świetle naturalnym.
Za pierwszym razem miałem tak z Sigmą 50mm 1.4 ART i zrzuciłem to na karb zamiennika.
Ale wczoraj z Canonem miałem identycznie.
Te same obiektywy z 5DIII trafiają bezproblemowo ze wspomaganiem lub bez.
Miał ktoś taki objaw ??
-
https://youtu.be/MalM-SgneCg?t=7m30s
Pewnej polskiej youtuberce zepsuł się spust migawki w 5D Mark IV. Poprosiłem ją o dokładniejsze informacje i napisała mi że zepsuł się po sześciu miesiącach przy przebiegu aparatu około 50 000 zdjęć.
-
Ja znam typa co słyszał pod sklepem, że jednemu gościowi brata kuzynowi diesel w zimę nie odpalił !
Ciekawe rzeczy oglądasz :)
-
witam
Mam nadzieję, że nie zabijecie od razu a mam na pewno typowe pytanie
Canon 5d III czy już IV
Nie ukrywam, ze mam juz zlatana II-kę która już raz odmówiła pracy, wiec wymiana powoli staje sie koniecznoscią.
Wolałbym oczywiście IV-kę, byłaby nowsza na dłuzej jednak cena zabija.
Wiec czy IV-ka da duzo wiecej od III-ki która jest teraz na wyprzedażach?
Na pewno IIIka nie wniesie wiele nowego w stosunku do mojego korpusu ale bedzie nowy i sprawny :)
Pomozecie? Jakieś linki może?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
migawki
witam
Wolałbym oczywiście IV-kę, byłaby nowsza na dłuzej jednak cena zabija.
Za wyprzedazowa cene nowego 5d3 mozesz spokojnie kupic nowe 5d4 z Hong Kongu/Chin. Moge polecic dwa sklepy - HDEW Cameras i Panamoz - z tego pierwszego kupilem dwa 5d3, jedno 6d i 5ds, dodatkowo jeszcze macbooka pro i wszystko bez problemow, a z tego drugiego to sporo moich znajomych kupowalo sprzet - zreszta mozesz sprawdzic opinie w necie. Co prawda nie wiem jak by bylo z wysylka do Polski, ale mozesz zamowic do UK i sobie odebrac po prostu (HDEW ma siedzibe w Londynie) - przy okazji zwiedzic/odwiedzic znajomych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszaj
Za wyprzedazowa cene nowego 5d3 mozesz spokojnie kupic nowe 5d4 z Hong Kongu/Chin. Moge polecic dwa sklepy - HDEW Cameras i Panamoz - z tego pierwszego kupilem dwa 5d3, jedno 6d i 5ds, dodatkowo jeszcze macbooka pro i wszystko bez problemow, a z tego drugiego to sporo moich znajomych kupowalo sprzet - zreszta mozesz sprawdzic opinie w necie. Co prawda nie wiem jak by bylo z wysylka do Polski, ale mozesz zamowic do UK i sobie odebrac po prostu (HDEW ma siedzibe w Londynie) - przy okazji zwiedzic/odwiedzic znajomych.
Może warto jeszcze napisać, że taki sprzęt nie ma gwarancji w Polsce/UE. No i co z cłem?
-
Co do gwarancji to faktycznie jest to tzw. gwarancja sprzedawcy - w przypadku HDEW Cameras polega to na tym, ze maja oni zawarte umowy z niezaleznymi warsztatami w UK i do nich odsylaja sprzet jesli potrzebna jest jakas naprawa a jesli jest to nieoplacalne to daja po prostu nowa sztuke. A na clach sie nie znam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszaj
Co do gwarancji to faktycznie jest to tzw. gwarancja sprzedawcy - w przypadku HDEW Cameras polega to na tym, ze maja oni zawarte umowy z niezaleznymi warsztatami w UK i do nich odsylaja sprzet jesli potrzebna jest jakas naprawa a jesli jest to nieoplacalne to daja po prostu nowa sztuke. A na clach sie nie znam.
Genialne. Uszkodzony sprzęt odsyłasz z UK do Chin a oni wysyłają do niezależnego serwisu w UK. Potem serwis z UK wysyła aparat do Chin a oni do ciebie do UK. Fajne :)
-
Eeee, chyba nie zaczailes aptur. HDEW ma siedzibe w Londynie i odsylasz do nich - oni wysylaja do ktoregos ze swoich serwisow - ktore tez w UK. Ale moze faktycznie wydawac sie to upierdliwe robiac to z Polski. Cos za cos - ja zaoszczedzilem na kupnie sprzetu kilka tysiecy funtow i wszystko poki co dziala bez problemow. Zreszta zakupy juz dawno odpracowane. Nie to, zebym wielce polecal te droge zakupu - kazdy musi sobie sam skalkulowac. Pokazuje tylko, ze poza oficjalnymi sklepami sa jeszcze inne mozliwosci zakupu. Jesli ta gwarancja Cie tak drazni to mozna np. dokonac zakupu placac karta kredytowa - co prawda nie wiem czy to dziala w Polsce, ale w UK masz wtedy dodatkowa gwarancje od operatora karty na zakupiony sprzet. Albo po prostu ubezpieczyc aparat i tyle.
-
Pytanko, bo przeleciałem instrukcje i szukałem, a znaleźć nie mogę, czy można do jakiegoś guzika, albo choć do quick menu wrzucił bezpośrednie włączanie i wyłączanie Wi-fi? Trochę to lipa że przy tak customizowalnym body nie da sie podstawowej funkcji wywalić gdzieś na wierzch (wrzuciłem oczywiście do mojego menu, niemniej i tak trzeba ze 3 czy 4 razy kliknąć żeby wifi wyłączyć). GPS się dało do qmenu, a wifi już nie? I drugie pytanie, canon standardowo w body nie mających 1 w nazwie nie potrafi związać punktowego pomiaru światła z aktywnym punktem AF (nie kumam dlaczego) za to dość dobrze działa pomiar wielosegmentowy, za to złośliwie, po naciśnięciu do połowy spustu migawki, blokuje ekspozycję, czy można to blokowanie ekspozycji przy pomiarze wielosegmentowym ominąć? Chodzi o o to że na np koncercie mam kołowrotek świateł, mam artystę z boku kadru, przymierzam na niego AF i czekam aż światło wpełznie na niego (często trwa to ułamki sekund) i niestety przy punktowym świetle mierzy mi gdzieś ze środku kadru a przy wielosegmentowym ekspozycja jest blokowana w momencie wciśnięcia spustu migawki do połowy, oczywiście mogę próbować wciskać jednocześnie spust migawki blokadę ekspozycji ale mogę nie trafić, oczywiście mogę też robić na manualu, ale nie po to kupuję aparat z taką automatyką żeby tracić czas na przestawianie parametrów co 5 zdjęć, bo do tego się to by sprowadzało...
-
Znaczy się nie da czy za trudne technicznie pytanie? Czy o innych sprawach niż o cenach czy lepszości nad 5d3 lub 6d2 się nie dyskutuje? :D
Pozdrawiam
-
Nie mam 5d4, ale wydaje mi się, że odpowiedź na 90% będzie dotyczyć wszystkich obecnych korpusów Canona (pozostałe 10% to jednak zawsze szansa, że w stosunkowo nowym 5d4 coś poprawili).
A zatem:
1. Wi-Fi tylko można włączać/wyłączać z menu, nie można przypisać do przycisku.
2. Tutaj nie do końca może rozumiem na czym polega problem, ale wydaje mi się, że rozwiązaniem byłoby przesunięcie AF ze spustu na przycisk AF-ON, wtedy na spuście zostaje tylko sam pomiar (i oczywiście wyzwolenie migawki). To oczywiście daje się zrobić obecnie w każdej lustrzance Canona. Wtedy ustawiasz sobie AF na obiekcie za pomocą AF-ON (również w trybie AI Servo), a pomiar masz w momencie gdy zostanie właściwie oświetlony i wyzwolisz migawkę spustem.
-
Tez sobie zadawałem kiedyś to pytanie. Skończyło się na My menu :mrgreen: Tyle ze jak tak znowu często WiFi nie potrzebuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie mam 5d4, ale wydaje mi się, że odpowiedź na 90% będzie dotyczyć wszystkich obecnych korpusów Canona (pozostałe 10% to jednak zawsze szansa, że w stosunkowo nowym 5d4 coś poprawili).
A zatem:
1. Wi-Fi tylko można włączać/wyłączać z menu, nie można przypisać do przycisku.
2. Tutaj nie do końca może rozumiem na czym polega problem, ale wydaje mi się, że rozwiązaniem byłoby przesunięcie AF ze spustu na przycisk AF-ON, wtedy na spuście zostaje tylko sam pomiar (i oczywiście wyzwolenie migawki). To oczywiście daje się zrobić obecnie w każdej lustrzance Canona. Wtedy ustawiasz sobie AF na obiekcie za pomocą AF-ON (również w trybie AI Servo), a pomiar masz w momencie gdy zostanie właściwie oświetlony i wyzwolisz migawkę spustem.
w 6d włączanie wifi dało sie wrzucić w my menu ale od razu i osobno ustawienia wifi, tu jedno i drugie zaszyte jest jeszcze pod inną funkcją, gps mogli wrzucić do qmenu a wifi już nie, nie kumam.
Co do drugiego to mniej wiecej o to chodziło, choć wolałbym mieć af jak biali ludzie czyli pod spustem migawki, ale faktycznie jak sobie poprzestawiałem af na af-on a przy wyzwalaniu migawki tylko pomiar to działa tak jak chciałem. Dzięki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszaj
Za wyprzedazowa cene nowego 5d3 mozesz spokojnie kupic nowe 5d4 z Hong Kongu/Chin.
Oj faktura potrzebna, dzieki temu odejdzie wat i podatek
A moze 6d?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
w 6d włączanie wifi dało sie wrzucić w my menu ale od razu i osobno ustawienia wifi, tu jedno i drugie zaszyte jest jeszcze pod inną funkcją, gps mogli wrzucić do qmenu a wifi już nie, nie kumam.
Co do drugiego to mniej wiecej o to chodziło, choć wolałbym mieć af jak biali ludzie czyli pod spustem migawki, ale faktycznie jak sobie poprzestawiałem af na af-on a przy wyzwalaniu migawki tylko pomiar to działa tak jak chciałem. Dzięki!
Po co komu szybki dostęp do WiFi? 3 kroki to za dużo ?
-
Witam, z jaką prędkością mk iv może robić zdjęcia w trybie live view? Normalnie jest 7 kl/s a w trybie live view?
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Po co komu szybki dostęp do WiFi? 3 kroki to za dużo ?
żeby włączać i wyłączać funkcję, która zużywa baterię w tempie przyspieszonym? Może to trudne do wyobrażenia ale często robię sztuki w ten sposób, że ktoś w pobliżu siedzi na tablecie i ściąga mi fotki prosto z aparatu i wrzuca w socjal media na bieżąco. Poza tym jak Ci wyszły 3 kroki? Menu>moje menu>nastawy komunikacja>ustawienia wewn f-cji bezp.>wi-fi/ncf>włącz/wyłącz>set[ok] czyli 7 razy muszę nacisnąć żeby właczyć/wyłaczyć wifi, a przepiąć się między urządzeniami jeszcze dodatkowo zdaje się 4 razy. Trochę masakra ergonomiczna jak dla mnie. To samo można by zapytać odnośnie GPS-a, który to jest pod dwoma naciśnięciami - więc jednak można.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
żeby włączać i wyłączać funkcję, która zużywa baterię w tempie przyspieszonym? Może to trudne do wyobrażenia ale często robię sztuki w ten sposób, że ktoś w pobliżu siedzi na tablecie i ściąga mi fotki prosto z aparatu i wrzuca w socjal media na bieżąco. Poza tym jak Ci wyszły 3 kroki? Menu>moje menu>nastawy komunikacja>ustawienia wewn f-cji bezp.>wi-fi/ncf>włącz/wyłącz>set[ok] czyli 7 razy muszę nacisnąć żeby właczyć/wyłaczyć wifi, a przepiąć się między urządzeniami jeszcze dodatkowo zdaje się 4 razy. Trochę masakra ergonomiczna jak dla mnie. To samo można by zapytać odnośnie GPS-a, który to jest pod dwoma naciśnięciami - więc jednak można.
Canon rulez.
A przecież nie jest trudno miec do dyspozycji jeden predefiniowany przycisk. Kazdy ma inne preferencje. Ale nic bedzie 5d mk viii to pewnie zrobia.
Spece od marketingu. ehh
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gugu
Witam, z jaką prędkością mk iv może robić zdjęcia w trybie live view? Normalnie jest 7 kl/s a w trybie live view?
Pozdrawiam.
3 kl./s w trybie AI Servo przy ustawieniu jego priorytetu na "Ostrość" oraz 4,3 kl./s w trybie AI Servo przy ustawieniu jego priorytetu na "Wyzwalanie".
1:24-1:43
https://www.youtube.com/watch?v=KzjiTKUrJ7A
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
Nie zapomnij o wpisaniu hasła, gorzej jak będzie składać się z 25 znaków, toż to dodatkowe 25 kroków.
To zdecydować się, ekran dotykowy czy klawiatura qwerty ? :)
Do torby też trzeba sięgnąć, odpiąć zamek, wyjąć aparat, echhh. Tyle dodatkowych kroków.
-
Hej:) Mam do Was pytanie. Ile Mb zajmuje RAW z 5d mk IV? Chodzi mi o standardowego RAWa bez tych super funkcji powodującej jego dwukrotne powiększenie. Obecnie siedzę w nikonie ale już od jakiegoś czasu myślę o zmianie systemu. Teraz mam dwa d4 także z wielkością plików nie mam problemów. Niestety sądzę że za niedługo 16 megapikseli to będzie trochę mało. Nikon z rozdzielczością d850 niestety przesadził. Canon 5d mk IV wydaje mi sie dosyć rozsądnie pomyślany. Do canona ciągną mnie kolory i dużo bardziej przyjemna dla mnie struktura szumu. Moje ulubione arty też podobno na Waszych puszkach lepiej i szybciej działają. Lubię robić fotki bez lampy ale dzwiganie dwóch jednocyfrówek trochę już mi ciąży. Co Waszym zdaniem stracę a co zyskam zmieniając d4 na nowego 5d?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viking89
Hej:) Mam do Was pytanie. Ile Mb zajmuje RAW z 5d mk IV? Chodzi mi o standardowego RAWa bez tych super funkcji powodującej jego dwukrotne powiększenie. Obecnie siedzę w nikonie ale już od jakiegoś czasu myślę o zmianie systemu. Teraz mam dwa d4 także z wielkością plików nie mam problemów. Niestety sądzę że za niedługo 16 megapikseli to będzie trochę mało. Nikon z rozdzielczością d850 niestety przesadził. Canon 5d mk IV wydaje mi sie dosyć rozsądnie pomyślany. Do canona ciągną mnie kolory i dużo bardziej przyjemna dla mnie struktura szumu. Moje ulubione arty też podobno na Waszych puszkach lepiej i szybciej działają. Lubię robić fotki bez lampy ale dzwiganie dwóch jednocyfrówek trochę już mi ciąży. Co Waszym zdaniem stracę a co zyskam zmieniając d4 na nowego 5d?
Zmiana będzie Cię kosztowała z 10k zł. Trzeba się zastanowić, czy wyższa rozdzielczość jest na pewno potrzebna. Jeśli zajmujesz się ślubami, reportażem to raczej nie. Fashion, fotografia artystyczna, którą drukujesz w dużym formacie i sprzedajesz...można pomyśleć. D4 to w zasadzie ideał - chyba Ci się nudzi ;)
-
Nudzic się nie nudzi ale ciężko trochę:P a nikonie nie widzę cały czas nic dla siebie po za jednocyfrówkami. D750 byłby fajny ale to nie pewna puszka. Robię teraz porządki w szklarni także w tym momencie w kwestii szkieł nic mnie zbytnio nie trzyma. Te 30 megapikseli trochę mnie kusi trochę odstrasza bo pamiętam męczarnie z plikami z d800. W nikonie trochę ścieżka rozwoju na razie mi sie nie widzi bo w kolejnych jednocyfrówkach jakość na iso 100 spada na rzecz poprawy na wysokim iso . Kwestii finansowych jestem świadomy i dlatego staram się wszystko na chłodno kalkulować.
-
Nie ograniczaj swojego potencjału. Idź równolegle w dwa systemy.
-
Właśnie sprawdziłem wielkość rawów z 5mk4. Średniej wielkości RAW to 35MB. Zdarzają się też co prawda sporadycznie od 32MB nawet do 49MB.
-
Czyli troche mniej niż z d800 bo tam bylo średnio 42-45, ale sporo więcej niż z d4 bo tam mam pod 20 Mb. Dwa systemy to niestety nie na moją kieszeń. Dzięki za info. Muszę teraz sprawdzić czy nie będzie mnie czekała jeszcze w razie czego modernizacja kompa.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viking89
Co Waszym zdaniem stracę a co zyskam zmieniając d4 na nowego 5d?
Ta większa ilość pikseli to coś daje tylko przy niskich ISO moim zdaniem.
Jak często używasz wysokiego to nic nie zyskasz.
Nie wiem czy to Ciebie dotyczy, ale Canon ma czas synchronizacji lamp 1/200s w Twoim Nikonie to bodajże 1/320s
Ja często używam lamp i czasem mi to przeszkadza.
-
Dzięki za odpowiedzi. Może jeszcze sprawdze sobie canona 1dx jako alternatywę. Tyle że ciężar będzie podobny. Albo poczekam na początek roku może nikon coś jeszcze wypuści. Poczytałem jeszcze trochę na Waszym forum ogólne info o calym systemie i mam teraz lepszy ogląd. Może jeszcze zapytam w sklepie i przetestuje sobie przez dzień tego 5d mk iv
-
https://www.fixationuk.com/close-up-...-eos-5d-mk-iv/
Szykuje się mała rewolucja.
Właśnie doczytałem, że trzeba za to płacić extra - co za ciule!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wiadomo o tym od wielu miesiecy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wiadomo o tym od wielu miesiecy
Nie śledzę "nowości", zobaczyłem i zaspamiłem. My bad!
-
Jako ciekawostka:
Jakiś już czas temu pojawił się program DPRSplit dedykowany 5D mark IV. Podobno przy pomocy tego programu można poprawić rozpiętość tonalną dla zdjęć wykonanych z zastosowaniem Dual Pixel RAW. Jak wiadomo Dual Pixel RAW to są dwa zdjęcia rejestrowane w tym samym czasie różniące się 1EV. Matryca mark IV składa się z subpixeli więc obraz rejestrowany na tych dwóch klatkach będzie miał mikro przesunięcie = efekt paralaksy.
Mi to się nie przyda bo rozpiętość tonalna w IV jak dla mnie jest wystarczająca ale jak ktoś chce wyciągać maksimum z jakiegoś ujęcia to można spróbować.
https://www.fastrawviewer.com/DPRSplit
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Czyli w serwisie można wgrać tą aktualizację.
Czy znane są ceny w PL?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Czyli w serwisie można wgrać tą aktualizację.
Czy znane są ceny w PL?
Chyba tylko serwis to robi. Nie znam cen.
-
Jestem zdecydowany kupić IV jaki sklep polecacie z dobrą ceną ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mir2000
Jestem zdecydowany kupić IV jaki sklep polecacie z dobrą ceną ?
no brawo Ty
abonament na google lub ceneo/skapca Ci sie skonczył?
zeby nie było...- dla mnie taki który sprzedaje sprzet z oficjalnej dystrybucji (drogie zabawki kupuje w cyfrowe.pl, i to nie tylko dlatego że mam u nich specjalny rabat)
-
-
Skąd taka rozbieżność w cenach tego body? Od 12k do prawie 14k? Czy to tylko różnicą marży?
Chciałem do tej pory kupić 5dmkiii ale cena chyba ostatnio wzrosła, albo po prostu tańsze egzemplarze doszły, więc wolę dołożyć 2k i mieć lepszy? sprzęt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zioomalster
Skąd taka rozbieżność w cenach tego body? Od 12k do prawie 14k? Czy to tylko różnicą marży?
Chciałem do tej pory kupić 5dmkiii ale cena chyba ostatnio wzrosła, albo po prostu tańsze egzemplarze doszły, więc wolę dołożyć 2k i mieć lepszy? sprzęt.
Wyższe ceny na ogół mają te sklepy co są na liście promocji Canona.
Kupujesz drożej a dostajesz cashback.
-
Na 5d nie ma casbacku w tej chwili, są tylko na obiektywy i inne puszki.
Te tańsze sztuki pewnie nie mają gwarancji realizowanej w PL w serwisach Canona, tylko tzw. gwarancja sprzedawcy.
-
No taaaaaaaaak
takie tam wypatrzone :) Canon 5d mark IV 24-35 mm sigma ART Niesulice • OLX.pl za 6 100 zł
https://www.olx.pl/oferta/rezerwacja...tml#36eea71fdb
się obśmiałem :)
-
He he
Kali słonia jeść
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
-
Hejka, mam takie pytanie dotyczace 5d Mk IV - dlaczego punkty AF czule na linie poziome "migają" podczas łapania ostrości?
-
Jaki statyw doradzacie podróżny pod 5DM4 z ciężkim szkłem ? Musi być lekki i mały waga max. 1.5 kg po rozłożeniu 1.5 m. Dużo jest tego, ale szukam najlepszego dlatego was pytam.
-
Mam pytanie: czy ktoś może kupował sprzęt z poniższej aukcji?
I skąd tak niska cena?
https://allegro.pl/oferta/canon-eos-...ski-7788435277