-
Odp: [Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
235:świetne ,choć świetniejsze byłoby ,gdyby ptaszek trzymał w dzióbku muszkę
Dzieki, następnym razem nie omieszkam wcisnąć coś mu w dziób :)
Wyczyść swoją pocztę na CB bo za cholerę nie mogę Ci wysłać wiadomości- masz zapchaną :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Może teraz oko Roberta będzie spokojniejsze
Jest dobrze, nawet bardzo, ale trzeba oglądać w pełnym rozmiarze.
Ładnie cyknięte.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Wyczyść swoją pocztę na CB bo za cholerę nie mogę Ci wysłać wiadomości- masz zapchaną
Aaaa przepraszam ,wyzerowałem skrzynie ,nie spodziewałem sie żadnych życzeń :)
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jest dobrze, nawet bardzo, ale trzeba oglądać w pełnym rozmiarze.
Ładnie cyknięte.
Powtórzę za Robertem.
A żeby się przyczepić to powiem, że jak dla mnie to niektóre ptaszki trochę za duże:)
-
Się czepiasz :) to ja czołgam się po mokrym piachu, żeby podejść jak najbliżej i umieścić całego ptaka w kadrze a Ty mi tu mówisz że ptak za duży :)
Ja się cieszę że nie musiałem robić cropów .Jedynie co złe - to -światło.Było b,zachmurzone i tylko kilka razy słońce gdzieś tam prześwietliło chmury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Się czepiasz to ja czołgam się po mokrym piachu,
Ja tam się nie czepiam, ładny ptaszek, ot co.
Co do czołgania, trzeba się poświęcać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
to ja czołgam się po mokrym piachu,
Chciałeś robić takie fotki jak mkkaczy? To się teraz czołgaj:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Chciałeś robić takie fotki jak mkkaczy? To się teraz czołgaj
No chciałem :) i nadal chcę :)coraz bardzie mnie to wciąga.Ogranicza dużo sprzęt który mam , ale i z tym w przyszłości zaradzimy.Na razie muszę opanować to co mam :) Pół roku i nadal czasami walczę z nim.Ale cieszy mnie to że w końcu doszedłem do 95 % trafień AF :) Na statycznych lub lekko poruszających się modelach :) a gdzie tu do przynajmniej 30 % trafień w trakcie lotu :) teraz na 100 trafie może 10 :) i to przy dobrym wietrze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ogranicza dużo sprzęt który mam , ale i z tym w przyszłości zaradzimy
To rozumiem, zapewne 7D Mark II, albo nowa Piątka do tej Twojej rury.
-
Albo sześćsetka, ale stałka, od Canona.
-
-
Wiesz co? Porównałem ostatnie zdjęcia z moim kamusznikiem ( zdjęcie nr 430 ) i jedno stwierdzam z całą pewnością - nad Bałtykiem są ładniejsze muszelki:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
i jedno stwierdzam z całą pewnością - nad Bałtykiem są ładniejsze muszelki
A co do tego to chyba nie ma wątpliwości;)
-
Siewnice wyszły nieźle. Niestety, co do pogody to w przypadku wody musi być dobra. Jak masz jakieś roślinne tło to nawet przy pochmurnej pogodzie coś da cię zrobić. Jednak w przypadku wody, odbicie szarej chmury po prostu nie wygląda za dobrze. Sam takich zdjęć całą mase wywaliłem do kosza, bo woda wyglądała jak szambo. A w tym przypadku ustawianie WB nic nie pomaga. Czasem można liczyć że coś wejdzie w światle zachodzącego słońca i robiąc podświatło dostanie się fajny efekt. Coś podobnego jak tu
https://500px.com/photo/109131627/li...ser_id=3588358
Co do sprzętu to nowa piątka wygląda super. Ja na swój nie narzekam, choć 100% trafień to i ja nie mam. Nad wymiana póki co nie myślę. Ale jak myslisz o puszcze to 5D4 wydaje się być super dla przyrodnika. AF ponoć lepszy i nie wolniejszy niż w 1dX. Wyciąganie z cieni znacznie lepsze niż 5d3, a widzę że to musisz często robić w swoich zdjęciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Wiesz co? Porównałem ostatnie zdjęcia z moim kamusznikiem ( zdjęcie nr 430 ) i jedno stwierdzam z całą pewnością - nad Bałtykiem są ładniejsze muszelki
Jak się czepiali zdjęć to teraz się czepiają muszelek :) znaczy że zdjęcia są już w miarę dobre :)
Ale czy macie takie cuś :) z takich muszelek ;)
spaghetti con cozze e gamberi by bogdan l, su Flickr
--- Kolejny post ---
Dzięki mkkaczy za porady, przyda się :)
Dla mnie jak na ten czas, nawet zdjęcie wykonane jak zaznaczyłeś w pochmurne niebo i z nieciekawą woda jest super zdjęciem :) Pewnie z czasem zacznę eliminować takowe. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ale czy macie takie cuś z takich muszelek
Nie. U nas tylko, jak pewnie dobrze wiesz, schabowy i kapusta:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Nie. U nas tylko, jak pewnie dobrze wiesz, schabowy i kapusta
Czasami zazdroszczę tego schabowego :)Jak przylatuję do Polski to jeden z punków do zaliczenia - to właśnie w/w danie:)
Nie wiem czy w lutym nie wybiorę się z kilkoma kolegami do Polski ,chcą zobaczyć Białowieżę , bizony i orły. Muszę zorganizować przewodnika :)
Wyjazd typowo zdjęciowy :)
ŹUBRY miało być :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Czasami zazdroszczę tego schabowego :)Jak przylatuję do Polski to jeden z punków do zaliczenia - to właśnie w/w danie:)
Nie wiem czy w lutym nie wybiorę się z kilkoma kolegami do Polski ,chcą zobaczyć Białowieżę , bizony i orły. Muszę zorganizować przewodnika :)
Wyjazd typowo zdjęciowy :)
ŹUBRY miało być :)
Bisogna vedere il bisonte polacco? :D
Może w Białowieży serwują schabowe z żubra bo w USA są hamburgery z buffalo. Wtedy można ustrzelić dwa ptaki naraz w czasie wycieczki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Bisogna vedere il bisonte polacco?
Si,certo.
-
-
Byłem w tym roku w Białowieży i okolicach, i nie spotkałem kotleta z żubra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Byłem w tym roku w Białowieży i okolicach, i nie spotkałem kotleta z żubra.
Kotlety z źubra mnie nie interesują :)wolę schabowego z kapustą :)
To co tam w okolicach i w samej Białowieży pofociłeś ?
-
W sumie niewiele, głownie poświęcałem się jeżdżeniu na rowerze - świetny teren do tej zabawy. Ale zdarzyli się żubr i bocian na łące w Teremiskach. ;)
Żeby zrobić coś na poważnie, to trzeba mieć jakiegoś przewodnika, znającego miejsca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Żeby zrobić coś na poważnie, to trzeba mieć jakiegoś przewodnika, znającego miejsca.
Przedwczoraj, w czasie ptasiej wyprawy, kolega opowiedział mi jak to kilka lat temu pojechali w kilku fotografować żubry. Do Białowieży oczywiście. Wycieczka z przewodnikiem. Znaleźli pierwsze żubrze odchody, jeszcze ciepłe, jak stwierdził przewodnik:) I tak kilka godzin szli po śladach... W sumie znaleźli jedno ( a raczej nie jedno ) wielkie G:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Przedwczoraj, w czasie ptasiej wyprawy, kolega opowiedział mi jak to kilka lat temu pojechali w kilku fotografować żubry. Do Białowieży oczywiście. Wycieczka z przewodnikiem. Znaleźli pierwsze żubrze odchody, jeszcze ciepłe, jak stwierdził przewodnik I tak kilka godzin szli po śladach... W sumie znaleźli jedno ( a raczej nie jedno ) wielkie G
Toś mnie pocieszył :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Toś mnie pocieszył
Nie przejmuj się... może to zły przewodnik był:)
-
Nie mówię, że przewodnik, to 100% szans. Ale zawsze więcej, niż bez.
Dwa razy miałem okazję zobaczyć żubra nie w zoo. Raz zerwał się przede mną zza wykrotu i po prostu uciekł w las - nawet go nie widziałem przedtem. Drugi - pasł się kilka godzin na łące w Teremiskach; miejscowi mówili, że "on tu przychodzi". Za drugim razem zrobiłem zdjęcia. Kilka dni potem ktoś powiedział, że w okolicach sąsiedniej wsi przebywa stado (lato - czyli krowy z młodymi). Krążyliśmy wokół tej wsi parę godzin i tylko żurawie zobaczyłem.
Świeżą kupę też widziałem.
Zobaczenie czegoś tak, z doskoku przez 2 tygodnie, to tylko szczęście. Tam trzeba mieszkać, albo przebywać, żeby spotkać. Na forum jest taki kolega z tamtych okolic, co sóweczkę fotografował i żubry też.
-
-
To teraz wytłumacz się, jak Ty to zrobiłeś że takiej ładnej pokrzywnicy pazury poobcinałeś?:)I ogon chyba też...
-
Też to zauważyłem :) miałem ustawione 600 mm gdy nadleciała i idealnie oko weszło w punkt AF, dopiero w domu zauważyłem że ciut brakuje pazura.ogon jest w całości, możliwe że jakaś część minimalnie schowana jest za korzeń .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Też to zauważyłem :) miałem ustawione 600 mm gdy nadleciała i idealnie oko weszło w punkt AF, dopiero w domu zauważyłem że ciut brakuje pazura.ogon jest w całości, możliwe że jakaś część minimalnie schowana jest za korzeń .
Z ptakami to jak na wojnie:) Jakiś zapas trzeba mieć bo nigdy nie wiesz co się wydarzy. W Twoim przypadku ten zapas to ... np. 580mm:)
-
249.
Passera scopaiola / Prunella modularis/Płochacz pokrzywnica by bogdan l, su Flickr
Irek, czy przymknięcie do f-10 w tym przypadku byłoby wskazane , bo trudno mi przy f7 uzyskać całego ptaka w GO ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Irek, czy przymknięcie do f-10 w tym przypadku byłoby wskazane , bo trudno mi przy f7 uzyskać całego ptaka w GO ??
Ja bym nie przymykał, ładnie jest.
A już na pewno nie kosztem podwyższenia ISO.
I tą trawkę która przecina pokrzywnicę to bym wywalił. Byłby czysty kadr.
f/7 a reszta? Znaczy się czas, ISO?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
I tą trawkę która przecina pokrzywnicę to bym wywalił. Byłby czysty kadr.
Myślałem że tego nie zauważysz o tak późnej porze ;) teraz widzę, że muszę się przyłożyć do detali :) pewnie ogólnie źle nie jest :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Myślałem że tego nie zauważysz o tak późnej porze
Wiesz jak to jest... Łatwiej źdźbło trawy w cudzym oku...itd.:)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
pewnie ogólnie źle nie jest
Nie, źle nie jest:)
-
249 : łeee : trawka z tyłkaa :)
-
-
250 ,, ładne bardzo :) ,tylko ten pikujacy paproch pod ogonkiem przykówa uwagę :)
-
Gdzieś chyba przesadziłeś z obróbką. Przy kopciuszku trochę ale rudzik wygląda... dziwnie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
,tylko ten pikujacy paproch pod ogonkiem przykówa uwagę
Ty , nie masz co do roboty tylko zaglądać pod ogon ? :):):):)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
rzy kopciuszku trochę ale rudzik wygląda... dziwnie
kadry tylko wyostrzone,i u rudzika musiałem wyciągać z cieni ciut, bo lało jak robiłem te zdjęcia i zero światła.Zapewne da się to w inny sposób obrobić , ale mnie się tak podoba ;)Ale dzięki za naprowadzenie, będę pamiętał przy następnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
nie masz co do roboty tylko zaglądać pod ogon ?
heheh :) ,nie zamiataj tematu pod dywan ,tylko występluj , łatwo pójdzie :) i będzie pieknie :)
-
Śliczne i coraz lepsze są Twoje "produkcje".
Zauważyłem taką przypadłość, chyba forumową, że jak zapodajesz zdjęcia większe niż 1400-1600 pikseli na dłuższym boku, to na ekranie wyglądają jak zbyt przeostrzone.
Na potrzeby forum przeskalowuję na mniejsze.
247.Płochacz pokrzywnica, ten najbardziej mnie się spodobał z ostatnich zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
heheh ,nie zamiataj tematu pod dywan ,tylko występluj , łatwo pójdzie i będzie pieknie
No i jak tego człowieka nie słuchać - mądrze mówi :)Będę się starał o tym pamiętać. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Śliczne i coraz lepsze są Twoje "produkcje".
Dziękuję - staram się jak mogę ale ile ja nerwów zjem po wizycie kolegi zyska czy Irka :) Im to nie idzie dogodzić ;)Czepiają się i czepiają :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Zauważyłem taką przypadłość, chyba forumową, że jak zapodajesz zdjęcia większe niż 1400-1600 pikseli na dłuższym boku, to na ekranie wyglądają jak zbyt przeostrzone.
Zernkę następnym razem , ujmę wyostrzenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
247.Płochacz pokrzywnica, ten najbardziej mnie się spodobał z ostatnich zdjęć.
Przynajmniej to dobre, bo już myślałem że piznę aparat ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
No, no, wyrabiasz się
Nie wiem w jakim sensie, ale dziękuję :) Zawziąłem się i tyle :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Nie wiem w jakim sensie,
Robisz coraz ładniejsze ptaszkowe foty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Robisz coraz ładniejsze ptaszkowe foty.
Brawo ja ;)