Są już rawy :
750D:
Canon T6i Review: First Shots - Samples
760D :
Canon T6s Review: First Shots - Samples
Ilość detali lepsza lepsza od 70D, szum w cieniu porównywalny.
Wersja do druku
Są już rawy :
750D:
Canon T6i Review: First Shots - Samples
760D :
Canon T6s Review: First Shots - Samples
Ilość detali lepsza lepsza od 70D, szum w cieniu porównywalny.
No to ładnie LensRentals.com - Canon T6 Sensor Issue
:mrgreen:
Z tego powodu zawiesiłem na razie zakup 760d. Ale potrzebuję go dość pilnie, więc mam nadzieję, że Canon wszystko wyjaśni w tydzień lub dwa. Nie chciałbym trafić na felerną sztukę. W najlepszym razie zawsze to strata czasu na wysyłkę do serwisu (pewnie wymiana matrycy, bo wykwity są pod filtrem).
Wymienic to moga, ale aparat na nowy!
Ktos, tam juz pewnie stoi na dywaniku.
Jest to najwyraźniej ten sam problem, który miała czy ma Leica M9. Leica wymienia matryce za darmo, albo dopłaca, w zależności od daty zakupu. Nie całe korpusy oczywiście. Niestety, nie ma gwarancji, że to samo nie pokaże się na wymienionej matrycy.
New Leica "CCDgate" Scandal Afoot? | La Vida Leica!
Czyli korozja samego szkła na matrycy. W ogóle obecność całego stosu grubych filtrów przed matryca, który może nawet zawierać organiczny klej :shock:, jest dla mnie jednym z najbrzydszych wrzodów na skadinad dosyć powabnym ciele fotografii cyfrowej.
Ciekawe, że coś bardzo podobnego, co nie wyglada jak kurz, zauważyłem ostatnio na wewnętrznych powierzchniach soczewek w moim Jupiterze 37A 135 mm.
Jeżeli coś nie jest kurzem, to jest pleśnią albo kolonią bakterii. Punktowe rozklejenia nie istnieją.
650D -> radioaktywne gumy
750D/760D -> kolonia bakterii na matrycy :lol:
Czekamy na 800D/810D (który będzie postępem jak 700D)
Można wygłaszać takie niczym nie poparte opinie ale można też pomyśleć.
Tu akurat nie chodzi o klej. Jeżeli Leica mówi,że jest to korozja szkła, to by oznaczało, że jest to.... korozja szkła. Kolonie bakterii na nowych matrycach sa raczej niemożliwe. Poza tym, takie świeżo wyrośnięte mikroorganizmy dałoby się prawie całkowicie zmyć. Polecam Google i "pitting corrosion" (of glass). Wyglad z punktem w środku i koncentrycznymi okręgami też za tym przemawia.
Fakt, że laik zawsze będzie podejrzewał grzyby czy bakterie, ale nie wszystko jest grzybem. Szkła optyczne sa często o wiele mniej stabilne niż zwykłe szkło okienne. Bardzo podobnie wyglada mój Jupiter:
Fungus etch pits: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
Wbrew opinii właściciela tego obiektywu, jest mało prawdopodobne, że jest to fungus czy bakterie.
dpreview dodało nowe korpusy do porównywarki scenki testowej. Tak jak można się było spodziewać rozdzielczość jest nieco większa w stosunku do poprzednich matryc APS-C, pozostałe parametry raczej bez zmian.