Odp: 16-35/2.8 L II czy 16-35/4L is
I pewnie tak jest. Jak zobaczysz, na przykład, ścisłą i zdefiniowaną klasyfikację urządzeń elektrycznych pod tym kątem - od mgiełki do bezpośredniego polewania wodą pod ciśnieniem - to marketingowe "obiektyw jest szczelny" może znaczyć wszystko, czyli nic.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Wcale się nie śmieję, bo też robię zdjęcia dla własnej przyjemności i nie łażę po bagnach, młynach i kopalniach. Chociaż, zwykła plaża nad naszym pięknym Bałtykiem wystarczy. Tylko podpowiadam, jakby ktoś chciał sobie uszczelnić.
Taka konstrukcja. Widocznie wyszło im, że umieszczenie dodatkowej nieruchomej szybki będzie niekorzystne.
Ok, a moglibyśmy pociągnąć jeszcze przez chwilkę ten temat?
Jak to jest z tymi uszczelnieniem w 16-35? Na pierwszy rzut oka, to ten tłoczek w tubusie jest idealnie uszczelniony, czy w takim wypadku naprawdę niezbędne jest doszczelnienie, gdy w moim przypadku będą to głównie krajobrazy, śluby i startrails?
Mam 17-40/4, ale mówicie, że mechanicznie są podobne.
Nie nakręcam niczego dodatkowo. W okolicznościach przez Ciebie wymienionych nic bym nie robił. Mam w torbie gruszkę i gdy widzę piasek lub brud, to przed założeniem dekielka i schowaniem aparatu do torby dmucham na szkiełko przednie. Unikam zmieniania obiektywu w miejscach typu plaża.
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
a teraz pstrykniesz nieco fotek 16-35/4L i będziesz zawiedziony i będziesz chciał wrócić to 16-35/2.8 II tak jak ja ;)
czym zawiedziony ? (ciekawość, chce znać rożne opinie użytkowników :) ), a lepiej kupić 16-35/2.8 niż te dwa (16-35 i 35) do m.in. ślubów i filmowania ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie nakręcam niczego dodatkowo. W okolicznościach przez Ciebie wymienionych nic bym nie robił. Mam w torbie gruszkę i gdy widzę piasek lub brud, to przed założeniem dekielka i schowaniem aparatu do torby dmucham na szkiełko przednie. Unikam zmieniania obiektywu w miejscach typu plaża.
troche OT , gdyz akurat nie dotyczy tego obiektywu , ale jako ciekawostka.
tez zwracam uwage na czystosc optyki.
dekielek zdejmuje tylko wtedy gdy to jest konieczne , najdluzej jak mozna jest zalozony na obiektywie.
mimo tego dziwilem sie jak duzo pylkow i kurzu osiada na soczewce .
okazalo sie , ze przyczyna jest .... dekielek.
mianowicie wkladajac do kieszeni on sie tam kurzyl , zbieral pylki tekze od wewnatrz. Zakladajac na obiektyw nanosilem wiec z dekielkiem kurz.
Przydalby sie wiec dekielek do dekielka ;-).
w kazdym razie przed zalozeniem teraz jesli nie zapomne to lubie dmuchnac na dekielek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Dokładnie, nie popadajmy w jakieś skrajności. Zwykły dekielek wystarczy, oczywiście zachowując podstawowe zasady dbałości o optykę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Przydalby sie wiec dekielek do dekielka ;-).
w kazdym razie przed zalozeniem teraz jesli nie zapomne to lubie dmuchnac na dekielek.
Na wewnętrzną stronę dekielka zawsze dmucham instynktownie przed założeniem:)
Ja zbieram na EE 16-35/4 L IS USM. Na tych kątach 2.8 nie potrzebuję. Potrzebuję za to mocno przymykać przysłonę w plenerze, bo zależy mi na dużej GO. IS w pewnym zakresie uwolni mnie od dźwigania statywu lub wysokiego ISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
każdy temat sprowadzacie do żonglerki liczbami
O nie, nie :)
Wylicz mi proszę brzmienie high-end kolumn głośnikowych (chociaż osobiście nie wierzę w high-end)
Jednak na forach audio trwa od lat wieczna kłótnia, czy kamienie mocy pod kable głośnikowe wpływają na dźwięk, lub czy dzięki audiofilskim bezpiecznikom jest polepszenie na basie :D
Na wewnętrzną stronę dekielka można nakleić kawałek dwustronnej taśmy klejącej. To wyłapie trochę paprochów. Oczywiście taśmę należy czasami zmieniać.
Ciekawe czy są audiofilskie elektrownie, dostarczające odpowiednio mięsisty prąd? Bo prawdziwy audiofil nie idzie na kompromisy.