Zalep styki przede wszystkim i biegnij testować póki świeci słońce a potem jeżeli kupowałeś przez sieć, użyj ew 10 dni na zwrot.
To jest przykład, gdy nie należy bezkrytycznie wierzyć we wszystko co na forach piszą...
Wersja do druku
Na 100 normalnie było 4,5 a z TC było F5,6 i nie ostrzył.Cytat:
Na 100 też nie ostrzy mimo że jest F5,6 !
no tak na prawdę to jest ( z TC) f/8
Używanie TC z AF wymaga spełnienia 2 warunków:
1-zgodne szkło z TC
Canon Extender EF 1.4x Compatibility Chart
2-body musi umieć obsłuzyć AF przy przeslonie 8.0
nawet 5D3 umożliwił to dopiero po ostatnim upgrade firmware,
więc inne body moga tego nie oferować ,jak np 6D,przynajmniej tak bylo gdy wybierałem 5D3.
Musisz zakleić styki w TC od strony kurpusu bodajże od lewej strony, będą to piny COM1, EXT0, EXT1
AF będzie działać ale zdecydowanie wolniej i mniej pewnie. Możesz spróbować też zamiast z centralnym punktem użyć bocznego (niektórym tak bez zaklejania styków działa TC 1.4 ze szkłami 5,6 na C 40D)
Tu masz pdf z TC 1.4 http://f20c.com/stuff/canon/partslis...0EF%201.4X.PDF
Czy ktoś miał styczność z TC 2x Yongnuo?
Opis z aukcji:
Pytanie, czy ktoś*używał tego i czy daje znośne efekty.Cytat:
Konweter Tele 2x
Yongnuo 2X DGX Canon AF EF
Konwerter wykonano z wysokiej jakości tworzywa i metalu. Soczewki pokryte zostały wielowarstwowymi powłokami antyodblaskowymi.
Jest to bliźniacza konstrukcja do konwertera Kenko Teleplus 2x Pro300 DGX.
Od kilku dni używam Kenko Pro300 DG z 100L (działa tylko manual) i 70-200/2.8L, na obu bardzo dobra jakość. Ciekawi mnie jednak TC 2x - chciałbym go wykorzystać głównie do macro, a jak by dawał dobre efekty z 70-200 to był bym bardziej szczęśliwy ;-)
rozważania....
Jeśli to już gdzieś było to moje niedopatrzenie, po prostu nie doszukałem się na forum odpowiedzi na takie wyzwanie
mam 70-200/f4 is jednak dość często "brakuje" większego zbliżenia
rozważam zakup extendera 1.4 ale... dla tego szkła powyżej f5.6 nie będzie AF, czyli jak rozumiem po przymkięciu do f8 (lub więcej) pozostaje tylko ręczne ostrzenie. Tak to działa?
to minus, plus opisywany na forach spadek rozdzielczości (sam jestem ciekaw czy to widać okiem "nieuzbrojonym"....) i wolniejsze ostrzenie
sam extender to koszt w graniacach od ok 500 do ponad 1000 pln (zależy od producenta itd)
jak w porównaniu do takiego "zestawu" wypada Tamron 70-300 VC USD?
Na końcu będzie f5.6 czyli w sumie to samo co daje C70-200 + Ext1.4 w całym zakresie, ale jednak kusi fakt że na dole będzie f4 i AF jest "do końca"
koszt Tamrona potrafi być podobny jak samego extendera (ok 1000) no i zostają 2 szkła do wyboru (lub potencjalnie odsprzedaż C70-200)
foografuję głównie wakacyjnie, max powiększenie fotek to TV ok 40 cali, cropy się zdarzją głównie w DPP
szkło mam podpięte na stałe do 40d, mam jeszcze 6d z szerokim zoomem więc zamiany szkiel są raczej sporadyczne
z góry dzięki za sugestie
gdyby ktoś dysponował możliwością podesłania sampli z C70-200+Ext1.4 vs &70-300 no to już pełnia szczęścia :)
nie :)
af jest ustawiany na pełnym otworze czyli f/4 (bez telekonwertera)
70-200 ma f/4 po podpięciu telekonwertera 1.4 będzie miało pełny otwór 5.6 - autofocus działa do przesłony 5.6 dla większości korpusów a do f/8 na tych lepsiejszych korpusach więc autofocus będzie działał - niezależnie czy sobie przymkniesz do 8 czy do 16 :) - autofocusa nie interesuje przymknięcie do przysłony roboczej
gdybyś założył telekonwerter 2x to miałbyś otwór f8 i autofocu działałby tylko na lepsiejszych korpusach z serii 1 lub 5DIII (ale w tym trzeba upgradować firmaware bo canon dodał tą opcję po jakimś czasie).
Wszystko zależy od tego :
- czym fotografujesz, jaki rozmiar w pikselach ma obraz który widzisz w wizjerze i jest na matrycy
- jak prezentujesz zdjęcie, monitor czy wydruk, jak duży.
Jeśli np. w wizjerze widzisz obraz tylko w połowie wysokości i jest to w tej puszcze (tylko) np. 3000 x 2000 pikseli
to abyś widział na ekranie musisz i tak zmniejszyć rozdzielczość do 1200 x 800 pikseli.
Czyli stosują telekonwerter aby oglądać obrazy na ekranie :
a.
zakładasz telekonwerter 1.4,w wizjerze widzisz większy obraz
b.
na matrycy pada na 4200 x 2800 pikseli i ale ma także rozdzielczość 1.4 mniejszą
c.
by oglądać na monitorze musisz
- teraz zredukować rozdzielczość z 4200 x 2800 do 1200 x 800 czyli z każdych 7 pikseli "zrobić" 2
- przedtem zredukować z 3000 x 2000 czyli z każdych 5 pikseli "zrobić" 2 i to z obrazu o lepszej rozdzielczości.
Telekonwertery mają sens albo przy bardzo małych obiektach w wizjerze (na matrycy) albo przy wydrukach o dużych powiększeniach.
No i wtedy gdy ktoś po prostu chce stosować bez względu na to czy jest czy nie ma sensu
jp