Odp: [recenzja] TOKINA 16-28/2.8 Pro FX Aspherical
A więc na szybko.
Szkło jest mega wielkie i ciężkie. Autofocus jest słyszalny ale nie przeszkadza, na MKII działa sprawnie i względnie szybko, co najważniejsze nie myli się i działa z bocznymi punktami AF. Ostre od 2,8, troszkę winietuje. Zrobiłem małe porównanie Tokiny vs Samyang 14mm. Chciałem zobaczyć między nimi różnice i czy faktycznie 2mm to dużo czy mało :) Na szybko powiem, że Tokina dużo ostrzejsza od Samyanga. Kolorystyka cieplejsza w Samyangu. Jak na razie jedyną wielką wadą Tokiny którą zauważyłem jest praca pod światło. Są widoczne duże bliki, Samang na tym polu zjada Tokine mocno. Niebawem wrzuce foty z jednego i drugiego szkła abyście mogli sami ocenic :)
Kupiłem w piątek, w sobotę testowałem na ślubie i od 4 metrów ma BF, kalibrować*w puszce czy wymieniać?
Cytat:
Zamieszczone przez
qwert
Kupiłem w piątek, w sobotę testowałem na ślubie i od 4 metrów ma BF, kalibrować*w puszce czy wymieniać?
Skalibruj jeśli nie pomoże to wymieniaj
Po skalibrowaniu jest OK. To dobrze wydane pieniądze, 28 nie zastąpi 35 1.4 sigmy, ale jest OK :) samyanga 14 wrzucam do szafy.
Obiecałem foty więc dotrzymuje słowa.
Zdjęcia w pełnym rozmiarze, bez żadnej obróbki, wywołany RAW. Porównanie z Samyangiem 14mm.
https://www.dropbox.com/sh/9qs2n55uv...-GgkNaGM8rAaCa
Cześć, niestety Canon wypuścił 16-35 f4 IS, a już miałem kupić Tokinę :) jak nie urok to sraczka :(
Cytat:
Zamieszczone przez
wedluk
Cześć, niestety Canon wypuścił 16-35 f4 IS, a już miałem kupić Tokinę :) jak nie urok to sraczka :(
F4 dlatego go nie kupiłem.
To jest świetny obiektyw.
f4 a f2,8 to przepaść... nie ma nawet co się zastanawiać :D
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Autofocus jest słyszalny ale nie przeszkadza, na MKII działa sprawnie i względnie szybko
Możesz sprecyzować co znaczy względnie szybko?Porównywalnie z jakimś szkłem systemowym?Zdarza mu się błądzić zanim trafi?