Odp: Canon 700D - watek dyskusyjny
Miałem ostatnio w rękach 700D i 650D, z ciekawości porównałem plastik, nowszy model wg Canona jest zrobiony z lepszego plastiku. Na pierwszy rzut oka nie widać różnicy, patrząc dokładnie 700D nie jest taki gładki.
Nowy kit STM fajnie ostrzy, AF w LV nie jest jakiś nadzwyczajny nadal się gubi i jeździ po całym zakresie. Na szybko sprawdzałem, czy wszystkie punkty są krzyżowe, wychodzi z tego, że w 650D i 700D są. Jak z rawami, nie wiem, nie miałem karty SD ze sobą, przypuszczam, że matryca w 700D jest identyczna jak w 650D.
Nie wiem, czy tylko mi się wydawało czy 650D i 700D mają mniejszy wizjer niż w 500D.
znalezione roznice:
Nowa lustrzanka różni się budową od poprzednika. Obudowa nabrała bardziej kanciastych kształtów, grip jest również mocniej zarysowany. Koło trybów zyskało możliwość obrotu o 360 stopni. Aparat pewniej leży w dłoniach.
Nowy system autofokusu z 9 punktami krzyżowymi. Jego praca podczas fotografowania jest kulturalna, układ działa szybko i celnie. Można zapomnieć o przekadrowywaniu, bo punkty ułożono tak, aby obejmowały większą część kadru. Podczas fotografowania 700D lepszy autofokus jest odczuwalny, a układ pracuje podobnie jak w modelach 50 i 60D.
Ulepszono również układ AF w trybie Live view, w którym umieszczono dodatkowe punkty detekcji fazy na matrycy.
Niewiele ale jednak 700D jest lepszy.
poprawcie mnie ale chyba 650 tez ma wszystkie krzyżowe?
Witam,
Zastanawiam się na przesiadką z mojej 30-stki. Myślałem właśnie o 700D ale i o 60D. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi chyba będzie to 60D. Czy będzie to dobry wybór?
Dodam, że od wielu lat (lata 90-te) jestem użytkownikiem sprzętu Canon'a ale ostatnio mocno zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu na Nikona.
Powiem Ci, że jestem w podobnej sytuacji, i.. czekam na 70D. :) Tobie radziłbym to samo - póki co masz czym fotografować, więc może wstrzymaj się kilka miesięcy (mam nadzieję) i zobaczymy co przyniesie nowy korpus.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Powiem Ci, że jestem w podobnej sytuacji, i.. czekam na 70D. :) Tobie radziłbym to samo - póki co masz czym fotografować, więc może wstrzymaj się kilka miesięcy (mam nadzieję) i zobaczymy co przyniesie nowy korpus.
Niektórzy tak mogą doczekać nawet do 90D (bo 100D już jest...) 8-)
Kupować, nie czekać!
PS. Zauważyłem u siebie dziwną zmianę, im więcej zdjęć robię, tym mam większą frajdę, a wtedy coraz mniej jest istotne czym te zdjęcia robię... hmmm... muszę chyba skontaktować się z dr. Canon lub farmaceutą :lol:
Oczywiście masz dużo racji, rozumiem doskonale i wręcz popieram (focić, a nie *******), aczkolwiek osobiście nie chcę kupować starej puszki 60D kilka tygodni (powtórzę - mam nadzieję, że jest to max. kilka tygodni) przed premierą nowej. To akurat również jest chyba zrozumiałe. A że kolega Darkos na tą chwilę ma czym focić, to wstrzymanie się z zakupem na kilka miesięcy (od premiery do dostępności w PL) być może nie byłoby takie głupie.
@Bart zacząłem myśleć o kupnie lustrzanki gdzieś w lutym, zobaczyłem 60D i myślałem o 70D, do 23 marca, potem do 23 kwietnia, a potem kupiłem 60D i jestem teraz zadowolony :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Oczywiście masz dużo racji, rozumiem doskonale i wręcz popieram (focić, a nie *******), aczkolwiek osobiście nie chcę kupować starej puszki 60D kilka tygodni (powtórzę - mam nadzieję, że jest to max. kilka tygodni) przed premierą nowej. To akurat również jest chyba zrozumiałe. A że kolega Darkos na tą chwilę ma czym focić, to wstrzymanie się z zakupem na kilka miesięcy (od premiery do dostępności w PL) być może nie byłoby takie głupie.
Takim tokiem rozumowania nigdy nie będziesz cieszył się z fotografowania tylko gonił za nowymi konstrukcjami bo posiadany przez Ciebie sprzęt będzie stary.