Dziwne, bardzo dziwne... Ucięte ramie, ostrość na ramionach, dziwna poza "modelki"... Kombinujesz jak dziki a nadal z tego kiszka lekka : P Poczytaj, popatrz na KLASYCZNY portret i spróbuj go zrobić...
Wersja do druku
Dziwne, bardzo dziwne... Ucięte ramie, ostrość na ramionach, dziwna poza "modelki"... Kombinujesz jak dziki a nadal z tego kiszka lekka : P Poczytaj, popatrz na KLASYCZNY portret i spróbuj go zrobić...
Po obejrzeniu kilku zdjęć - dwie rzeczy mi się nasuwają.
Po pierwsze zastanów się nad mocnym punktem zdjęcia, częścią kadru na której chciałbyś skupić uwagę oglądającego. Obejrzyj swoje zdjęcia wg reguły trójpodziału i wtedy wyobraź sobie inną perspektywę. Trochę wyobraźni i zobaczysz ,że Twoje zdjęcia nabiorą innego wyrazu.
Nie bez znaczenia jest również ukrycie mankamentów urody modelki a nie eksponowanie go w mocnym punkcie zdjęcia :)
Po drugie - Pozbądź się z kadrów przypadkowych elementów - zauważ ,że często ucinasz niezbyt korzystnie łokcie , ręce i inne :)
Lepiej zrób krok do tylu lub do przodu i popracuj nad kompozycją.
No i może to nie ma znaczenia większego ale wywal to logo z pretensjonalnym napisem photography :)
Dzięki za rady, więc bez kombinowania tak jak napisał kolega marcinstanczak bez cudowania klasyczny portret:
Uploaded with ImageShack.us
i teraz proszę o opinie co do tego zdjęcia oraz to co zrobiłem w nim źle :D
Nadal jest kombinowanie ; ) Nadal nie masz trójpodziału, masz użytą lampę (chwali się, że chcesz jej użyć ale poczytaj o strobingu, a najlepiej nie używaj jej wcale, naucz się zdjęć bez lampy ; )) ), kroczek do tyłu, obróbka (lewe oko do poprawy, makijażystka dała ciała), kolor skóry, nos gdzieś zniknął ; ) Weź aparat do łapki jeden obiektyw, weź dziewczynę, idź na spacer i na spontanie zrób kilka zdjęć, to jest chyba najlepsze co można zrobić, niech te zdjęcia będą naturalne, nie kombinowane... ; )
Powodzenia!
Muszę przyznać że tym razem mnie zaskoczyłeś. Przeglądam twój temat od początku. Twoje pierwsze zdjęcia szerze mówiąc były okropne, nijakie i do niczego się nie nadawały. Ostatnie które pokazujesz to niebo a zima z tymi pierwszymi. Są fajne i przyjemne. Może nie idealne ale postępy zrobiłeś kolosalne.
Zgadza się, jest dużo lepiej ale klasycznie nie jest. Niepotrzebnie zaświeciłeś od dołu. Chyba najbardziej klasycznym oświetleniem jest przednie górno boczne.
Mam wrażenie ze nie do końca rozumiesz czym jest portret.
Bernard
O! To ostatnie całkiem fajnie wyszło!
Miło usłyszeć pozytywną opinie :) Dzięki!