6D nie jest po to by się sprzedawać, ale po to by sprzedawać 5dmkIII
kaidox średni juz zszedł z cenami do poziomu topowych FF. hasselblad H4d-31 +80- kit to 9900 euro
Wersja do druku
6D nie jest po to by się sprzedawać, ale po to by sprzedawać 5dmkIII
kaidox średni juz zszedł z cenami do poziomu topowych FF. hasselblad H4d-31 +80- kit to 9900 euro
No bo to jest tak wymyślone, że dla kogoś kto ma duże wymagania jest mkIII a dla amatorów 6D. I to dobrze wymyślone dla Canona oczywiście 8-).
Być może chodzi o potencjalne możliwości technologiczne.
Ja myślę że obecna cena 5D mkII zostanie szybko osiągnięta. D600 trochę popsuł początkowo sprawę ale widzę, że już zjeżdżają z ceną - no a 6D jest w zasadzie pół działki niżej więc musi być tańszy.
Ciesze sie ze robi sie na rynku coraz wieksza konkurencja,a Canon czując oddech innych na plecach musi nadganiać. Mysle,ze poczatkowo beda chcieli sprzedac wiecej 5d3 ktory wyszedl na rynek wczesniej, wiec zastosuja prosty zabieg kontrastu.czyli przy stosunkowo niewielkiej doplacie mozna miec korpus z wyzszej polki. Sprzedadza okreslona ilosc nowych piàtek i wtedy cena 6d znormalnieje.
Dalej nie rozumiem jak dopłata ponad 50% ceny może być uznana za "niewielką" dopłatę. Może mi to ktoś wyjaśnić?
a co maja powiedzieć ci, którzy kupili worek szkieł pod APS-C?
taki 17-55/2.8 na przykład?
może rynek wtórny ożyje (ucywilizuje się)?
9k a 11,5k to chyba nie jest dopłata rzędu 50%. Mówimy tu o polskich cenach zakładając że 6 canona wystartuje w cenie 600 nikona, a nie o cenach sugerowanych podawanych w $.
Mylisz się. Jeśli ktoś wydaje na sprzęt foto 7-10tyś to raczej już wie czego chce i myślę, że zdecydowana większość kupi 6D dlatego, że będzie po prostu tańszy od 5mIII. Jeśli różnica w cenie będzie zbyt mała to zdecydowana większość będzie wolała dozbierać kasę i kupić 5.
Ale nie mamy jeszcze przecież sugerowanej ceny w Polsce, ani tym bardziej cen transakcyjnych.