Spieszę poinformować, że w PL została obniżona cena na nowy obiektyw Tamron 90/2.8 VC USD MACRO do 2999 zł brutto :)
Wersja do druku
Spieszę poinformować, że w PL została obniżona cena na nowy obiektyw Tamron 90/2.8 VC USD MACRO do 2999 zł brutto :)
Cichy, a poprzednie macro bez VC dalej jest produkowane?
Coś mi się zdaje, że cena nowego 70-200/2.8 VC też spadnie...
Jest mały problem z tym Tamronem. Dzisiaj sprawdzałem działanie bojowe najnowszych TC Canona na tym Tamronie. W świetle dziennym z TC 1.4 nawet niczego sobie to działa (w kiepskim świetle zdecydowanie gorzej od szkła Canona), ale z TC2.... no właśnie. Z TC2 praktycznie nie działa. Z dwa razy zestaw zaskoczył i tyle. Szuka, szuka, błądzi, pływa i za cholerę nie może wyostrzyć. Podpinane pod dwa korpusy. Na obu po podpięciu szkła Canona zestaw zaiwania a Tamron działa, tylko nie może wyostrzyć. Jutro może znajdę chwilę i sprawdzę na innym obiektywie.
Ale jaki TC x 2 ? U mnie też TC x2 (mam Kenko) działa różnie z różnymi szkłami, ale akrat z tym Tamronem działa tak, jakby go nie było (TC).
A już widzę, że chodzi pewnie o Canon TCx2 mkIII. No cóż, być może Canon się jakoś zabezpieczył, czy cuś.
W czasach kiedy ja używałem TC Canona pamietam, że było zastrzeżenie, że konwertery chodzą poprawnie tylko z aparatami Canona. Jak jest teraz - nie wiem. Pomijając już fakt, że Tamron powinien produkować własne TC, żeby nie było wątpliwości...
Sprawa się wyjaśniła. Ten obiektyw Tamrona nie jest przystosowany do pracy z TC2 Canona.
Być może Tamron szykuje swoje TC?... Sam jestem tego bardzo ciekaw :)
Jedno jest pewne. Różnica w pracy AF-u pomiędzy tą a poprzednią wersją jest KOLOSALNA. To zdecydowanie najlepszy AF jaki kiedykolwiek wyszedł od tego producenta i szkła systemowe muszą czuć oddech Tamrona na plecach. Do tego bardzo przyzwoita jakość optyczna na pełnej dziurze (pomijając sporą winietkę), bardzo "kulturalnie" pracująca stabilizacja (o wiele przyjemniej niż w wersji 24-70/2.8 VC)... Jeszcze niech tylko cena będzie z cyfrą "5" na początku i mamy naprawdę bardzo dobry zamiennik szkieł systemowych skierowany do amatorów, zapaleńców i półprofesjonalistów. Ja wolę ten obiektyw od odpowiednika Sigmy.
Noo porównując Sigmę, to ta ma wyraźnie wolniejszy AF. Co do optyki to się nie wypowiadam, bo by trzeba było zrobić porównanie bezpośrednie.
Na "Optycznych" jeż już test 90-tki. Według mnie ekstra szkło, tyle że wybór w tej kategorii duży
Test Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl