Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.
Roman, zrobisz jak bedziesz chcial ale ja bym zaczal od zwyklych szitek 4x5 i wolania bez ciemni.
Potrzebujesz tylko male pomieszczenie aby przelozyc szitki z holderow do "koreksu", a reszte robisz przy normalnym swietle. Ja po wielu poszukiwaniach wybralem HP combiplan, Ty masz w tej chwili do wyboru albo rzucic sie na drogie systemy do wolania 4x5, kupic uzywany HP Kombiplan( po uszczelnieniu mozna przewracac) lub kturys z bedacych na rynku tankow lub drumow przystosowac do wolania akutacyjniego albo na "spocznij". Najwazniejsze aby tank czy drum jaki masz byl szczelny i nie puszczal ani swiatla ani plynow. Jezeli puszcza plyny pod pokrywka to mozesz wolac bez przewracania. Wazne jest aby to cos dawalo Ci mozliwosc wlewania/wylewania chemi czy wody bez ciemni. Istotne jest takze aby szybko oproznic tank/drum po wolaniu aby jak najszybciej przerwac inaczej nie zatrzymujesz natychmiast wolania w okreslonym czasie. Pozniej czyli w polowie utrwalania obecnosc swiatla w pomieszczeniu juz nie jest tak bardzo istotna.
Ja stosuje rodinal w duzym rozcienczeniu przy dlugim (ponad 20 min) wolaniu na spocznij z kilkoma wolnymi przewrotkami. Rodinal jest dobry bo wolanie w nim ma bardzo duza rozpietosc temperatur (16-22 st Celcjusza), wazne jest tylko, zeby nie bylo gwaltownych skokow temperatury. Jest tani i jest jednorazowy co tez jest wygodne bo zajmuje tyle miejsca co butelka i nie przeterminowuje sie. Ma wade polegajaca na produkcji duzego ziarna jezeli za bardzo sie macha ale jest to istotne przy malym obrazku, juz na srednim to przestaje byc wazne. Sprawdz PW
do wołanie 4x5 polecam w naszych warunkach koreksy Jobo z serii 2500 i do tego spirale 2509N, daje to możliwość wołania 4x5, 9x12. Szitki wchodzą bardzo "przyjemnie" - ciężko jest coś porysować lub włożyć szitki tak aby jedna weszła na drugą. Uzywkę na alledrogo można kupić w okolicach 150-200 zł. Daje się ręcznie wołać zarówno bez mieszania (rodinal) jak i mieszając ciągle (jak w procesorze).
Albo znajdź kogoś kto w twoim miejscu ma procesor z rolkami do 4x5 i dogadaj się niech ci woła, ja wołam dla 2 znajomych,
Tyle ze Roman mieszka w stanach. I tutaj komplet moze kosztowac okolo $200+ co jest po prostu drogo, za kwoty ponizej $50 mozna dostac uzywane tanki, gdzie mozna wywolac do 12 szitek na raz. Ja kupilem dlatego combiplan, ze byl relatywnie tani i wsrod roznych opinii zdecydowania przewazaly dobre. Czesc negatywnych opinii wynikala z nieprzeczytania (lub braku zrozumienia tresci) instrukcji obslugi tanku przez uzytkownikow. Ze cieknie pod pokrywka i, ze bardzo wolno oproznia sie sie tank z chemii co jest wlasnie niedobre przy konczeniu wolania. Rzeczywiscie jak korek jest nie wyjety to podcisnienie w srodku wstrzymuje chemie przed wyplywem i na zamknietym korku wyciekanie chemii trwa 2 minuty. Jak sie wyjmie korek to rodilnal splywa do 10 s. Nieszelnosc pod pokrywka likwiduje sie przez dodatkowe docisniecie i jak kliknie to tank jest juz szczelny. Jest jedna sprawa ze sprzetem do ciemni. Uszkodzonej czesci plastikowej nie mozna naprawic w wiekszosci przypadkow gdzie chodzi o szczelnosc na swiatlo i wycieki plynu. Wiec wchodzenie w drogie rzeczy nie ma po prostu sensu. A swoja droga to teraz ogladalem ceny na ebay i rzeczy robione przez Jobo podrozaly 100% albo i wiecej. 1520 kupowalem za $47 a teraz ceny znacznie przekraczaja $100. Ale z rozbawieniem czytam, ze jednak cos w Polsce do fotografii jest tansze, zazwyczaj jest odwrotnie.
Dzięki Wojtku za pomoc. Już zamówiłem jeden tank.
Co do Jobo to możliwe że ceny spadną ponieważ jest zapowiedziany nowy Jobo CCP3. 2000GBP to nie mała kwota ale może starsze wersje na ebaju potanieją.
O.. faktycznie... nawet nie popatrzyłem...
W naszym kraju to jobo generalnie jest chyba najlepszym rozwiązaniem. CP2 kupiłem używane za 500 zł z koreksem 2500. Tak więc za coś co utrzymuje stałe parametry jest ceną bardzo niską.U was podejrzewam, że cena transportu przewyższyłaby cenę urządzenia. Macie łatwiejszy dostęp do filmów i sprzętu generalnie.
Jak wspomniał przedmówca (przedpiśca) ważnym jest, aby nie przejmować się i nie dążyć do perfekcji absolutnej, która prowadzi do odłożenia zabawy z ciemnią ad acta.
Używam koreksu kaisera do małego obrazka i średniego. Czekam na zamówiony koreks jobo 2500 ze szpulą 2509. Mimo wszystko jest bardziej dostępny i tańszy od Combi-plane. Zestaw jobo kosztuje 460 zł. Combi plane ponad 600 zł.
Ostatnio udało mi się zdobyć koreks jobo 2000 ze szpulą na 13x18. Chyba jeszcze na allegro jest. 8x10 Jak Wojtek planuję wołać w tubie jobodrum4542. Rozmiarami podobna do tej powyżej. Również ma rowki do wołania formatów. Wchodzą w nią 2 szitki 8x10, które są w nim zabezpieczone przed przesuwaniem się po koreksie. Mimo wszystko jest tańsza jest niż jobo expert. Expert kosztuje, bagatelka, powyżej 1500 zł. Za jobo 4542 dałem ze 2 lata temu coś niewiele ponad 100 zł. tylko uwaga trzeba wybierać egzemplarze kompletne ze spinkami zabezpieczającymi. Nie mam maszyny rotacyjnej za to tanie rolki.
Też lubię Rodinal, jest tylko jedno ale, często negatyw wychodzi mało kontrastowy, jak się robi rozcieńczenie 1:100. Ziarnem nie ma się co przejmować przy dużym formacie. Jednak gdybym często wołał, rozrobiłbym d73/id11 i pilnował czasu, temperatury i ustalonej metody wołania. D73 lubi się za to odwdzięczyć i po prostu jest lepszym wywoływaczem od rodinalu.
ja używałem rodinala w jobo rotacyjnie w stężeniu 1:50, wychodziło fajnie, nawet dało się skalibrować, teraz składam sam d76 i skalibrowałem sobie filmy na n, n+1 i n-1. W zasadzie chodzi o stałość parametrów i powtarzalność. Jak człowiek się już nauczy (wyczuje) co i jak mu wychodzi, to sobie naświetlając negatyw jest w stanie na podstawie pomiaru ekspozycji wyobrazić co mu wyjdzie i wtedy woła mocniej lub słabiej. W szitkach jest fajne to, że każdą ekspozycję można wołać zupełnie inaczej. W średnim formacie trzeba równo naświetlić całą rolkę.
Poprawka mówiłem oczywiście o wywoływaczu d76.
d73 wlazło mi do głowy jako że mam kolegę na sąsiednim forum o nicku d73