Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Cytat:
Zamieszczone przez
welury
Nie wiem czemu 50L jest tak bardzo kontrowersyjne...
Kontrowersyjne raczej nie. Są tacy co twierdzą, że jest świetny oraz tacy którzy uważają że jest cienki jak zupka u brata Alberta. Moim zdaniem obiektyw jest mocno niedoceniany przez tą drugą grupę ze względu na 'brak' ostrości na pełnej dziurze (tzn. nie idzie się takim foto ogolić).
Szkło jest fajne nie mam z nim żadnych problemów i jestem bardzo zadowolony
Miałem przez jakiś czas zeiss'a 1.4/50 ZE ale stwierdziłem że to bez sensu i kupiłem 50/1,2
oczywiście jak wszystkie lepsze szkła ma swoją cenę
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Niektore obiektywy sa swietne do pstrykania scian z cegiel, gazet i tablic testowych, inne sa po prostu do robienia zdjec - takim tez jest 50L. Wyniki syntetycznych testow sa nic nie znaczace, licza sie zdjecia jakie da sie zrobic danym szklem.
przestancie zachwalac to szkło:-), bo kusi mnie ono od dawna, tylko nie mogę znaleśc logicznego uzasadnienia do zakupu, posiadając to co mam w stopce (no chyba, żeby kupować "sercem" a nie rozsądkiem;-))
Jakby ktoś się zniechęcił do niego, gdy będzie on już uwierał za mocno w plecaku lub torbie, to chętnie przyjmę go w darowiźnie. :))
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Kontrowersyjne raczej nie. Są tacy co twierdzą, że jest świetny oraz tacy którzy uważają że jest cienki jak zupka u brata Alberta. Moim zdaniem obiektyw jest mocno niedoceniany przez tą drugą grupę ze względu na 'brak' ostrości na pełnej dziurze (tzn. nie idzie się takim foto ogolić).
Uzupełnię wypowiedz Jacka_73 [ tym co już wcześniej zamieścił w swoim poście jan pawlak] zwracając uwagę na:
Canon EF 50mm f/1.2 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis
W części "Bokeh Fringing / Longitudinal Chromatic Aberrations (LoCA)"
przesuwając kursor myszy z przesłony na przesłonę widzimy jak bardzo papierowa GO jest przy bardzo dużych otworach.
Bodajże jest to najbardziej ekstremalny i trudny na początku używania obiektyw ze stałek Canona.
Mimo wielu lat fotografowania głównie tą ogniskową [nie miewało się niegdyś kilku obiektywów :mrgreen: ]
Mimo wielu powtarzam lat, musiałem poświęcić mu dużo czasu i uwagi aby nie psuć zdjęć.
Zapewne jeden szybciej drugi :oops: wolniej się przyzwyczai ,ale tak już jest z nim IMHO.
[i ze mną :lol: ]
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
(no chyba, żeby kupować "sercem" a nie rozsądkiem;-))
W przypadku wielu szkieł Canona inaczej się kupować nie da, bo rozsądek protestuje.
Skoro juz ustalono na bliźniaczych wątkach, że 50L i 35L są do doopy, to czym fotografować ? Jak żyć panie premierze? Jak żyć ?
Podobno na forach baletniczysz maja podobne watki o spodnicach .. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Skoro juz ustalono na bliźniaczych wątkach, że 50L i 35L są do doopy, to czym fotografować ?
że co?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Kontrowersyjne raczej nie. Są tacy co twierdzą, że jest świetny oraz tacy którzy uważają że jest cienki jak zupka u brata Alberta.
to właśnie znaczy, że jest kontrowersyjny :)