:p ale je kupuję 12-24 a nie 17-70
Wersja do druku
:p ale je kupuję 12-24 a nie 17-70
Nie mam takiego wrażenia - trzeba jednoznacznie pokazać problem.
Proponuję wybrać stosownie duży budynek (ścianę) aby zajmował cały kadr, zachować prostopadły kierunek fotografowania do ściany, zrobić serię zdjęć przy różnych przysłonach na szerokim kącie. Powinno się okazać, że lewa strona jest zawsze mniej ostra od prawej i to już jest jakiś punkt zaczepienia i jednoznaczne pokazanie nieprawidłowości. Bo to, że obiektyw ma słabsze brzegi niż środek i o ile, to już nazbyt subtelna rozgrywka.
Witam,
Dla przypomnienia...Cytat:
Zamieszczone przez marfot
Klasyczna "ściema" Pana z serwisu - według kalkulatora GO (np tu: http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/ ) dla APS-C, ogniskowa 17mm, przysłona f/8, odległość ok 10m wychodzi, że zdjęcie powinno być ostre od 2m do nieskończoności :)Cytat:
Zamieszczone przez kamilwojcik
Pokazałem, że jest to możliwe, np. dla C550D+C15-85IS na 18mm i f/8 - zdjęcia załączyłem wcześniej w linku - można ściągnąć RAWy i samemu sprawdzić :) (są to zdjęcia ściany budynku z odległości min. 20m na szerokim kącie i przy różnych przysłonach)Cytat:
Zamieszczone przez technik z Sigmy
Ja się zapoznałem - i prosiłbym, aby ten technik z Sigmy też się zapoznał. Powtarzam jeszcze raz: dla APS-C, ogniskowa 17mm, przysłona f/8, odległość min 10m wychodzi, że zdjęcie powinno być całe ostre od ok 2m do nieskończoności. Jeśli nie jest, to obiektyw ma zbyt małą rozdzielczość optyczną (lub matryca "nie wydala").Cytat:
Zamieszczone przez technik z Sigmy
Naprawdę - nie ma co "robić z kogoś debila", ale powiedzieć od razu:
(1) ten typ tak ma, jest to w specyfikacji i nic się nie da poprawić, bo obiektyw spełnia normy Sigmy,
(2) niestety, trafił Pan na gorszą sztukę, proszę więc wysłać do nas, postaramy się coś wymienić i naprawić,
(3) niestety, trafiają się czasem gorsze sztuki, ale nie da się tego skorygować i poprawić, proszę go dalej używać.
Pozdrawiam, Alex
Widać wyznają zasadę, że przed olaniem klienta warto zrobić z niego jeszcze debila. Już sam widoczek ten z wieży kościoła na Starówkę pokazuje, że obiektyw jest walnięty. Więcej zdjęć nie trzeba.Cytat:
Naprawdę - nie ma co "robić z kogoś debila", ale powiedzieć od razu:
(1) ten typ tak ma, jest to w specyfikacji i nic się nie da poprawić, bo obiektyw spełnia normy Sigmy,
(2) niestety, trafił Pan na gorszą sztukę, proszę więc wysłać do nas, postaramy się coś wymienić i naprawić,
(3) niestety, trafiają się czasem gorsze sztuki, ale nie da się tego skorygować i poprawić, proszę go dalej używać.