Zaznaczam ze słup elektryczny który robiłem jest oddalony o jakieś .. kilkaset ładnych metów, to wielkie słupisko dla tego zajmuje tyle kadru.
mysle że 300 -400 odległości. Z bliższymi obiektami radzi sobie chyba lepiej.
Wersja do druku
Zaznaczam ze słup elektryczny który robiłem jest oddalony o jakieś .. kilkaset ładnych metów, to wielkie słupisko dla tego zajmuje tyle kadru.
mysle że 300 -400 odległości. Z bliższymi obiektami radzi sobie chyba lepiej.
No właśnie ta aberracja na drugim troche mnie przeraża, już byłem zdecydowany a tu .... i pojawia się pytanie, czy może jednak lepiej Canon 70-210/3.5-4.5 USM, czy odpuścić sobie na pół roku i 70-200/4 L. Pół biedy jakby aberrował tylko przy tej ogniskowej i na pełnej dziurze, może ktoś da więcej sampli przy 300mm i bardziej przymkniętej przysłonie, najlepiej gałęzie, bo one najlepiej obnażają przypadłość do AC.
Co zdziwiony?:wink:Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ale rzeczywiście: wyraźnie widoczna abberacja z tego obiektywu to fakt.
Jednak gdy go kupowałem to wiedziałem o większości jego ułomności, więc jest mi łatwiej z tym żyć. Gorzej by było jakbym o tym nie wiedział i nie widział sampli :twisted:
Zresztą:
1. Po przymknięciu robi się bardzo przyzwoicie,
2. Przy formatach max. 15x20 a nawet 20X30 (bo takie maksymalnie na ogól robię) jakość dla mnie zupełnie wystarczy,
a obiektyw kupowałem do focenia przede wszytkim windsurfingu, a że teraz z takich zdjęć nici to czasem antenkę lub ptaszka pstryknę :wink:
Ej tam, lepiej wiedzieć co się kupuje niż być rozczarowanym, bo ktoś czegoś nie dopowiedział.Cytat:
Zamieszczone przez '[DoMiNiQuE
Wszystko ma swoje wady i zalety. Powtarzać nie będę bo to powoli staje się nudne, powiem tylko, że wszystko co do tej pory zostało napisane o tych dwóch obiektywach przy porównaniach to prawda. Dlatego każdy niech kupuje w zależości od potrzeb/przeznaczenia szkiełka. No i zasobności kieszeni.:rolleyes:
EDIT PS:
Ten słup w takim promieniu to mi z każdej strony będzie coś zasłaniało, ale poszukam czegoś, tylko nie mam pojęcia kiedy :(Cytat:
Zamieszczone przez mistasz
Co do gałązek to postaram się*jutro zrobić kilka z większym przymknięciem.
Tak. Więc kiedy juz podjęłam decyzję i wysłałam ostateczne zamówienie na Canona 100-300USM, ....to okazuje się, że tego obiektywu nie ma w magazynie Canon Polska....:-x Co więcej realnie to z miesiąc albo i dłużej trzeba poczekać - ile dokładnie? handlowcy Canona zgodnie milczą:confused:
Cóż nie będę mieć na razie tele, po prostu zmienię kolejność zaplanowanych zakupów.
Idę czytać do innego działu forum:mrgreen:
TOKIN(ka)
Obecnie na allegro jest 8 sztuk :arrow:Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
i żadna z Canon Polska.... co więcej chyba wszystkie oferty to Fotomedia a ja u nich nie kupuję.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Daj sobie luzu z Canon Polska.Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
Kup sobie np ten obiektyw, zaoszczedzisz pare groszy, a roznicy nie zauwazysz. Przy tej cenie szkiel nie ma sensu szalec z gwarancja. Czesto slyszysz aby komus sie szklo zapsulo? :)
Fakt może często nie słyszę /czytam o zepsutym obiektywie - tyle tylko że mam osobiste doświadczenie a tej kwestii. Raz jeden kupiłam używany aparat wraz z obiektywem i to własnie obiektyw szlag trafił po paru dniach - zaczął zgrzytać, piszczeć aż w końcu po pewnym czasie w ogóle przestał ostrzyć. Wiem - może to był wyjątek potwierdzający regułę ale jednak uraz został:(
A do tego że na zdjęciach w allegro prawie wszystko wygląda jak nówka to juz zdążyłam się przyzwyczaić. Oczywiście nie posądzam wskazanego przez Ciebie sprzedawcy o żadną konkretną manipulację ale tylko tak ogólnie.
Ja swojego kupiłem pod koniec stycznia na allegro i jestem zadowolony, drugi mój obiektyw 28-135 IS USM też był kupowany podobnie, jak dotąd wszystko OK.
PS. Mam zrobione dwa kolejne zdjęcia przy 300mm@f8 i f11 na ok.120m, ale dzisiaj chyba ktoś rozrabia na moim serwerze więc fotki będą później.
Widac ze jest duzy popyt na Canon 100-300, bo jak obserwuje ceny to poszly o jakies 150-200zl w gore :( Jakis czas temu na allergo mozna bylo dostac ten obiektyw juz od ok 700zl.