Odp: [sfw] Canon - do wszystkiego!
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wytrzymam, muszę zadać pytania „techniczne”, mam nadzieję, że zdradzisz trochę ;)
1. Panning, np. zdjęcie 228, ogniskowa 500, czas 1/25 – czy przy takich ujęciach wspomagasz się jakoś poza IS? Chodzi mi o to, czy używasz statywu/monopodu?
Przy tej ogniskowej i takim czasie to ja "odpoczywam" ;) jak jest 700mm albo 1000mm i 1/20 no to wtedy jest wyzwanie! Nie, nie używam monopodu, tym bardziej statywu. Kiedyś próbowałem ale wyniki miałem mierne. Przy panningu wszelkie podpórki ograniczają fotografa i raczej nic z tego nie wychodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
2. Panning w przypadku obiektów, które się lecą prostopadle – masz kilka zdjęć helikopterów, które tak jakby nadlatują – potrafisz zamknąć wirnik, zrobić super panning i masz generalnie to bardzo ostro – zdradź proszę chociaż trochę jak zrobić takie zdjęcie, albo jak się do niego przygotować, nie chodzi mi oczywiście o wyjazd na taką imprezę ;)
Generalnie słaby jestem w nauczaniu ;) ale proponuję najpierw usiąść z kawałkiem kartki i w paru kreskach rozrysować sobie wszelkie płaszczyzny związane z przyszłym zdjęciem. Płaszczyznę ostrzenia, oś ruchu samolotu/śmigłowca, płaszczyznę matrycy. I przemieszczając poszczególne "wektorki" zobaczyć jak się będzie zmieniał obraz na matrycy. Wtedy jasno wyjdzie jak powinno się "prowadzić" zestaw body+szkło aby wszystko było ostre i nie poruszone. Ważne jest również oddychanie, ustawienie stop/nóg tak aby nie blokować swobodnego przemieszczania się rąk w trakcie panningu no i generalnie umiejętność prowadzenia w sposób ciągły i jednostajnie niejednokrotnie ciężkiego zestawu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jak pokazałem ten wątek znajomym, to niektórzy wręcz nie wierzyli, że takie foty sa technicznie wykonalne ;)
No, nie ma w tym żadnej magii, ot technika
Dzięki za informacje, szczególnie tą sugestiuę z rozrysowaniem wszystkiego.
Tak jeszcze zapytam - zdjęcia zakładam, że seriami?
A pisząc o oddechu masz na myśli by fotę robić w momencie wydechu, czy bezdechu?
Szczerze chylę czoła dla Twojego panningu, ale to też pewnie lata ćwiczeń i praktyki.
fajne foty... są lepsze i gorsze... ale ogólnie jestem mile zaskoczony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
fajne foty... są lepsze i gorsze... ale ogólnie jestem mile zaskoczony :)
Ale czym jesteś mile zaskoczony Morfii? Znamy się w realu, że jesteś mile zaskoczony, że udaje mi się zrobić dobrą fotkę od czasu do czasu? ;)
Wygląda bardzo ładnie ;) Zdjęcia miłe dla oka.
Nr 250 - wow tęcza!!
Nr 262 i 268 - a u mnie w mieście stoi taki na cokole, a tu jeszcze lata. Nieźle.
Nie będę komplementował bo i słowa odpowiedniego brakuje....
Jedno jest pewne - pokazujesz Twoimi fotografiami jak ważny w fotografii jest osławiony SYSTEM.
Dla jasności: dla mnie system to SPRZĘT + CZŁOWIEK, który nad owym sprzętem zapanował i ten system jest perfekcyjny.
Pozdrawiam!
Dodam tylko do wątku, że oglądając te zdjęcia człowiek ma poczucie obcowania z perfekcją. :-)
Trudno sobie wyobrazić, że można robić lepsze zdjęcia z pokazów.