18-135 i 50/1.8
Wersja do druku
18-135 i 50/1.8
Generalnie jak kolegi nie stać aktualnie na zakup C17-55 proponował bym mimo wszystko kupić C18-55 II, który jest o polowe tańszy od 17-85 a optycznie taki sam jak nie lepszy czasami. Z czasem dozbierać na C17-55 ;)
Przy zamanie później będzie mniejsza strata :D
Pozwolę sobie dołączyć do grona osób z rozterkami:)
Moja dotyczy zakupu body Canona...prezentu dla córki. Jest dość zaawansowaną osoba (krajobraz, portret i makro). Ja niestety nie znam kompletnie systemu Canona więc zacząłem czytać fora,recenzje, testy. Pozostał mi wybór między 60D a 7D. Jako że nie mam zaufania do testów laboratoryjnych (często sponsorowanych) mam prośbę do kolegów którzy użytkują bądź użytkowali ww puszki.... która z nich jest bardziej warta pozbycia się kasy :)
Dziękuję za każdą opinie
Jeśli kolegę stać to 7d córka napewno też czyta różne opinie o sprzęcie skoro jest zawansowana a 60D dostał dość chłodne noty na forach tematycznych mimo że nie jest złym body...do tego co robi córa to lepiej na raty 5d mk2 :)) lub jedynkę mint :).
Jakiś starszy model Canona z odzysku. Córka mieszka w Polsce, więc chcąc jej sprawić niespodziankę nie wypytywałem o model jaki ma obecnie, ale wiem że jest mocno przechodzony :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiatru Mistrz-u... na pewno czyta , ale to ma być niespodzianka to po pierwsze , a po drugie to jak nadal będzie robiła postępy w formacie Dx to pomyślę o większym formacie matrycy. Na dzień dzisiejszy widzę że warto Jej dać narzędzie dające lepsze możliwości, zawsze będzie mogła tą puszkę zostawić jako drugą :)
Przy tego typu fotografii najlepiej sprawdzi się aparat z matrycą pełnoklatkową, typu 5D (używany) i 5D mark II (nowe w sprzedaży), ale wiesz, nie chcę zmieniać zbytnio wątku bo wyjdzie prawidłowość... JAKI APARAT WYBRAĆ??? TYLKO 5D :D
Z przedstawionych przez Ciebie lepszym jest 7D, nie mniej jednak obiektywy są ważne by każdy aparat pokazał pazury. Często warto wybrać tańszy model, rzędu 60D i za różnicę kupić dobry obiektyw do tego.
U mnie na ryku wtórnym 5D to koszt ok. 800-900$ natomiast 5D MarkII to już 1800$.
Michael_key- dzięki za podpowiedź :)
Dla mnie totalnego amatora i gadżeciarza 600d wygrał pod wzgledem wyglądu,lekkosci ,świetnie leży w jednej ręce do szybkich fotek,cudowne kolory,brak tego ochydnego mono wyswietlacza u góry (mogli chociaz zrobic fajny oled białe na czarnym lub kolor)kupiłem z kitem 18-55 is 2,super ostrzy ale tylko przez lustro (podgląd na żywo af wolny i tylko w max swietle) zadawalajace go na 18 i podstawowy bookeh na 55 ale pare fajnych portretów walnołem ,cena za kit +- 2700pln a 60d 3500pln za samo body,zdjec z 60d nie widziałem,w gazecie stuff 600d jest pierwszy w top10 luster a 60d tylko za cene chyba jest na 6 pozycji,na 7 jest nikon d700 jeszcze drozszy,miałem do czynienia z lustrem pen k-x kit czerwony piekny ale przecietny oraz z sony a33 fajny podglad na zywo ostry oraz wideo ale pełno róznych przebłysków na zdjeciach,teraz focę ,ucze sie,experymentuje a jak bedzie mnie stac to kupie sobie szkło c 17-55 2.8 i lampe speedlite ex580 a potem 70-200l tez canona.
ps.witam wszystkich ja tu pierwszy raz