Wydaje mi się, że "durniem" zadającym to pytanie był Albert Einstein...Cytat:
Zamieszczone przez sail0r
Wersja do druku
Wydaje mi się, że "durniem" zadającym to pytanie był Albert Einstein...Cytat:
Zamieszczone przez sail0r
A od kiedy w Japonii powstają wynalazki? Czy czasem Canon i inne firmy nie pojawiły się w Japonii dopiero wtedy, gdy Japończycy przeprosili się z technologią Białego Człowieka? Prawdziwy rozwój ich przemysłu zaczął się po podbiciu Japonii przez Amerykanów. Nawet Ty nie powiesz, że korporacje japońskie stosują buddyjskie metody, ich prezesi siedzą na łąkach, jedzą groch i czekają aż zaczną lewitować, a własność i pieniądz jest w pogardzie.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Nie pierwsza i nie ostatnia nieścisła definicja w encyklopedii. Powołam się na autora, który niewątpliwie znał się na herezjach - Bernarda Gui:Cytat:
Nie zmienie zdania nt. Inkwizycji, braku swobód, herezji (w definicji encyklopedycznej nie ma nic nt. że "herezja" była w jakikolwiek sposób ograniczona tylko do wyznawców jednej religii)
albo cytat z Katechizmu:Cytat:
Zamieszczone przez Bernard Gui
Cytat:
Zamieszczone przez Katechizm
W Japonii panuje kara śmierci :lol: czyli buddyzm też jest zły. Zostały Ci jeszcze jakieś systemy filozoficzne/religijne?Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Ze względu na bogaty materiał zgromadzony w Czarnej Księdze Komunizmu, dyskusja o inwkizycji tak naprawdę dopiero się rozwinie :smile: Bo jeśli ktoś nie czytał tej (choćby) pozycji, a wypowiada się o zbrodniach popełnianym w imię idei, jako przykład podając chrześcijaństwo, to tak naprawdę nie wie o czym mówi. Nie ma bardziej zwyrodniałej, morderczej i "ciemnej" idei niż socjalizm. A te wszystkie przykłady (jak choćby cennik) tortur są tragigkomiczne wobec grozy opisów zbrodni popełnianych przez siepaczy komunistyczej bezpieki. W czasach kiedy komuniści mordowali miliony ludzi, formowali również mity o zbrodniach Kościoła, zacofaniu i ciemnocie średniowiecza etc.
Tomaszu - rozwój gospodarczy japoni nie wynikał ze zmiany religii tylko ze zmiany ustroju politycznego i społecznego - a wyniesione z poprzednich epok obyczaje - np. bezwzględne oddanie zwierzchnikowi, zaowocowały takim rozwojem.
A co do kary śmierci to systemy polityczne dopuszczają taką karę religie dążą do jej unikania - niestety z przyczyn obiektywnych były syuacje w historii kiedy kara śmierci była konieczna dla zachowania porządku społecznego.
gazwx- nie odbieraj krytyki inkwizycji jako krytykę kościoła - sam jestem wierzący ale nie jestem dumny z niektórych rzeczy które w kościele się działy i dzieją - pocieszające jest tylko to, że najczęściej wynika to z niewiedzy lub nadgorliwości wyznawców a nie samej religii.
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Tak, tak...
Pszczola
herbu Doliwa
Inkwizycja faktycznie ani nie skazywala na kare smierci, ani jej nie wykonywala. Inkwizycja orzekala o rzekomej winie oskarzonego. Usmiercala natomiast wladza swiecka (panstwowa). Inna sprawa, ze zblizenie tych dwoch wladz bylo tak silne, ze granice sie rozmywaly.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Zgoda. Nie pisałem o zmianie religii, ale właśnie o przyjęciu ustroju polityczno-społecznego, który powstał w katolickich krajach Europy i Ameryki.Cytat:
Zamieszczone przez mario1275
Które religie dążą do unikania?Cytat:
A co do kary śmierci to systemy polityczne dopuszczają taką karę religie dążą do jej unikania - niestety z przyczyn obiektywnych były syuacje w historii kiedy kara śmierci była konieczna dla zachowania porządku społecznego.
Cytat:
Zamieszczone przez Katechizm
V. Nie zabijajCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A jaki to ma związek z karą śmierci?
Nie widzisz związku pomiędzy karą śmierci i zabijaniem?
Można wykonać to pierwsze bez drugiego?