-
Witam
Dokładnie 20cm jest to odległość od matrycy, a co do szkła to kurcze mam dylemat. Mam 20d zamierzam się powoli na 5II na wiosnę przeskoczyć, widze ze zdjęć że bardzo fajne szkiełko, zapatrywałem się na zestaw canon 28 1,8 + samyang 8mm i teraz zgłupiałem. Bo jeżeli chodzi o kąt widzenia wolałbym 20mm ale trochę się boje o AF w sigmie ;/ Co prawda z doświadczenia wiem że w stałkach nawet sprawnie im ta korekcja w serwisie idzie, ale jednak niesmak pozostaje :).
Pozdrawiam
-
Samyang nie nadaje się do FF Widzisz całą osłonę przeciw słoneczną!
-
Tak wiem o tym, ale świetnie nadaje się do 20d więc nie musi mi pokrywać pełnej klatki. Więc zostaje dylemat S20 1,8 vs. C28 1,8
-
Nie widziałem jak sprawuje się ów canon na FF, ale obrazek z sigmy na FF pokazuje ząbki :)
-
ehhhhh czemu canon nie robi 20 1,8 :( wolałbym poświęcić kolorki sigmy dla pewnego i cichego AFu. Choć z drugiej strony jeżeli chodzi i szerokie kąty to sigma raczej dużych problemów nie miała, sam mam 12-24 i nie narzekam na Af (no tyle że różnica w świetle nie mała :)). A może niech się wypowiedzą użytkownicy S20 1,8 czy niemieli dużych problemów z BF/FF bądź ewentualną kalibracją w serwisie. A co do samyanga i FF to i tak za kilka miechów zestaw zamierzam uzupełnić o 14mm 2,8 w wydaniu samyanga :)
-
Jak do tej pory praca z sigmą 20/1.8 mile mnie zaskakuje. AF nie jest USM'em ale nie ma specjalnych problemów z szybkością. Mój model na teście z karteczką ma od nowości delikatny FF, ale obiektyw nie służy do fotografowania testów ... Podczas fotografowania innych rzeczy niż kartki testowe nie zauważyłem aby źle trafiał. Fakt czasem Wychodzą mi fotki nie ostre, co może być spowodowane słabszą powtarzalnością niż w obiektywach z USM, albo co bardziej prawdopodobne wychodzi mój brak umiejętności przekadrowywania której ciągle się uczę :) A nie trafić zdarzy mu się z dalszej odległości, w okolicach 3 m od obiektu. Na mniejszych dystansach jeszcze nie zdarzyło mi się aby ostrość poszła gdzieś indziej niż celowałem, także w tym zakresie odległości powtarzalność jest bardzo dobra. Jak do tej pory nie kalibrowałem swojego egzemplarza i dobrze mi z tym, a gdyby zaszła taka potrzeba mamy 3 lata aby tego bezpłatnie dokonać :)
-
Wogole to moja pierwsza Sigma w zyciu, ktora jest bezproblemowa w temacie AF:)
http://img706.imageshack.us/img706/9181/kitten.jpg (20/1.8/5d2)
Od odstatniego razu juz myslalem 'nigdy wiecej sigm" :)
-
U mnie pudluje tylko powyzej 2-3 metrow. Z bliska dziala swietnie.
-
Kurcze no kusi to szkło, no i żeby cenowo była na poziomie c28 1,8. Trzeba chyba będzie przy kufelku sprawe przemyśleć, ale jednak przy dalszych odległościach ma problemy;/. Mad-Mac a jak porównujesz AF tej sigmy do C50 1,8?
-
Ja daje im remis. Sigma podobnie jak moja dawna 50/1.8 potrafila w malo kontrastowych miejscach "jezdzic" w te i nazad do usr. smierci jak mawia F.Kiepski.