smialo wrzucaj - z checia i ja podpatrze Twoje pomysly - bo, powiedzmy sobie szczerze, domowy ze mnie fotograf nastawiony glownie na rodzinne (albumowe) fotki. czekam ;)Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Wersja do druku
smialo wrzucaj - z checia i ja podpatrze Twoje pomysly - bo, powiedzmy sobie szczerze, domowy ze mnie fotograf nastawiony glownie na rodzinne (albumowe) fotki. czekam ;)Cytat:
Proszę o opinie o tym zdjęciu (wyważone bo to auto ;)):
Czy przyciąć je bardziej z prawej?
Czy da się usunąć te cienie z twarzy?
Te cienie to żaluzje, których nie da się podnieść - spróbuję z lapmą, czy to pomoże?
Czy GO powinna być większa?
Ostrość nie jest idealnie tam gdzie chciałam - jak rozwiązać ten problem przy auto?
Inne uwagi i rady?
Tylko delikatnie, Panowie ;).
Wg mnie tak. Wg Ciebie - jak wolisz 8) . Portrety nie musza byc konicznie niecentralne ;)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Zalezy co chcesz osiagnac. Jesli perfekcyjne technicznie (tzw "legitymacyjne") to tak - kilkoma zrodlami swiatla. Jesli zdjecie ma zawierac element "niepokojacy" to podkreslic to mozna wlasnie cieniami... choc jesli taki byl zamiar to wg mnie nieudany ale poprzez zmiany pozy czy katu robienia zdjecia mozesz popracowac nad ciekawym rozlozeniem cieni.Cytat:
Czy da się usunąć te cienie z twarzy?
Z softboxem i nieco z gory/boku (nie bezposrednio z aparatu, czyli zdalne wyzwalanie albo off-shoe cord) - pomoglaby i to bardzo.Cytat:
Te cienie to żaluzje, których nie da się podnieść - spróbuję z lapmą, czy to pomoże?
Wg mnie tak, choc rowniez zalezy od pomyslu. Wydaje mi sie ze jednak tylko jedno oko jest wystarczajaco ostre.Cytat:
Czy GO powinna być większa?
Jesli jestes pewna ze body/obiektyw nie ma problemow FF/BF to:Cytat:
Ostrość nie jest idealnie tam gdzie chciałam - jak rozwiązać ten problem przy auto?
- zwiekszyc GO
- probowac do skutku
imo - zbyt wysoko miałaś aparat. Zwróć uwage na oczy - patrzą zbyt wysoko.
Vitez, dzięki, wezmę pod uwagę Twoje uwagi przy sesji poprawkowej.
Co do cieni - chodzi mi o to czy da się to usunąć za pomocą PSa. Ja mam tylko PS Elements więc pewnie moją wersją nie. Chyba wyrzucę po prostu te stare żaluzje z okien, wkurza mnie ta "kratka" na fotkach.
Aaaa ... racja. Albo za mało podniosłam głowę do góry :).Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Własnie tak . Główka to góry. Z tej perspektywy (góra) wszystko wydaje sie bardziej wydłużone. Podniesiesz ciut głowe i bedzie miodzio IMO.
Faktycznie zdjęcie nieco za bardzo z góry. Może gdyby oczy były zwrócone na wprost a nie w kierunku aparatu było by dobrze?
Co do GO to dla mnie bardzo dobra. Oczy ostre, reszta delikatnie ucieka.
Kadr to kwestia gustu. Można ta lub trzyciąć po prawej nawet do kwadratu. Dla mnie kadr jest dobry.
Kolorystyka ciepła i wytonowana - świetna. Światło dość miękkie - przyjemne. Jedyne co mnie mocno razi to cień końcówki nosa Twoim na lewym policzku. Jeśli go usuniesz będzie znacząco lepiej.
Pozdrawiam
Dzięki, Paweł.
Najprościej byłoby usunąć nos ale jestem dziwnie do niego przywiązana :). Spróbuję zmienić ustawienie i poeksperymentuję z lampą.Cytat:
Jednak wolę z góry bo na wprost stracę brąz w kadrze. To mój ulubiony kolor. Chyba, że zdjęcie z góry a wzrok na wprost.Cytat:
Mi też podoba się to, że dół ucieka z ostrością ale martwi mnie to, że wyraźnie najostrzejszy jest mój nos (który i tak jest do usunięcia ;) ). Może przy większej GO nie rzucałoby to się tak w oczy. Do kwadratu nie chcę ciąć ale może gdyby połowę z prawej strony usunąć byłoby lepiej.Cytat:
He he he. Przecież wyraźnie w moim zdaniu podmiotem był cień nosa i to on powinien zostać usunięty a nie sam piękny nosek :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Tak też sugerowałemCytat:
Zamieszczone przez Reno
Przy nieco niższym położeniu aparatu powinno być po problemie - nos nie będzie leżał w tej samej płaszczyźnie co oczy.Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Pozdrawiam