zaraz zaraz...Cytat:
Zamieszczone przez eMILz
w centrum kadru to mi się wydaje, że mierzy ale przy ustawieniu na pomiar SKUPIONY,
przy innych ustawieniach tj. matrycowym i centralnie ważony uśrednionym mierzy analogicznie
Wersja do druku
zaraz zaraz...Cytat:
Zamieszczone przez eMILz
w centrum kadru to mi się wydaje, że mierzy ale przy ustawieniu na pomiar SKUPIONY,
przy innych ustawieniach tj. matrycowym i centralnie ważony uśrednionym mierzy analogicznie
W 20D pomiar skupiony pokrywa ok. 9% pola obrazowego.
W 20'tce jest zaznaczony specjalny okrąg w centrum matówki i tym się kierujemy.
W 350'tce jeśli dobrze pomiętam (na 90%) tego 'kółeczka' nie ma.
tak, ale jak masz ustawiony pomiar SKUPIONY, bo jak inny to nie...Cytat:
Zamieszczone przez eMILz
było by to bez sensu :roll:
thx Vitez. do tej 20tki jest 580ex i lampy nie zabrania zaden ksiadz. jeszcze przynajmniej sie to nie zdazylo, wiec jest oki.
i tutaj wydaje mi się wychodzi mały mankamencik 350D - BRAK takiego spotu 1 czy 2 %.... z bliska nie ma problemu, ale powiedzcie mi, jak zmierzyć kwiaty młodej przy FEL, jeśli jesteśmy dosyć daleko od niej.. (mając 350D i 9 % przy skupionym). Może nie jeste wielki mankament, ale........
jest tak ja mowie ... blokada ekspozycji przez FEL zawsze mierzy centrum kadru.
w celu sprawdzenia proponuje szerokim katem zrobic dwa zdjecia przed lustrem. w jednym skierowac centrum kadru bezposrednio na lampe zablokowac ekspozycje blysku i zrobic zdjecie, w drugim zablokowac ekspozycje np kiedyjac centrum kadru pod aparat, otrzymamy dwa rozne rezultaty, a gdyby pomiar byl usredniany oprogramowanie za kazdym razem dobieraloby takie same parametry bo przeciez lampa jest ciagle w kadrze.
Taki jest wlasnie cel FEL. zrobienie odczytu czy to ekspozycji czy blysku z malego wycinka kadru. to o czym mowicie czyli inne sposoby pomiaru swiatla blokuje sie juz przy wcisnieciu spustu migawki do polowy ( zaleznie od ustawien custom functions )
ale to nie jest dziwne - to jest polityka CANON - "Jeśli chcesz mieć spot 1 % czy 2 % to kup 20D".
spot 3% jest dopiero w 5D :) z tego co pamietam
Z tymi kwiatami to wiesz, różnie...Cytat:
Zamieszczone przez michal_sokolowski
Ja nie ustawiam na kwiaty bo mogą to być bordowe róże :roll:
Ustawiam na twarze i jakoś sobie radzę i z tym i z odległościami.
Ogólnie trzeba ustawiać na jasne. Suknia też sobie poradzi.
Druga sprawa, że o spocie wszyscy ubolewali bo nawet 20D go nie ma więc bez paniki.
Kiedyś nawet czytałem, że spot to jest takie coś co każdy musi mieć, a poźniej jakieś 99% go i tak nie używa :D
A te 9%towe kółeczko to sobie musisz wzrokiem namalować ;)
Jak to się zachwala mój profiesor że on to nawet mnie widzi w prostokącie (że niby po tylu latach pracy z kamerą; ogólnie śmiać mi się zachciało) pewnie ma rację...
W 20D nie ma chopie SPOT-u, co najwyżej mając skupiony możesz się SPOCIĆ i tyle ;)Cytat:
Zamieszczone przez michal_sokolowski