A to juz inne zjawisko, musialbym Ci na priva na pisac o co chodzi :d
a Szanowna Jola jak ulal pasuje do tego tematu ;-)
Wersja do druku
A to juz inne zjawisko, musialbym Ci na priva na pisac o co chodzi :d
a Szanowna Jola jak ulal pasuje do tego tematu ;-)
Chciałbym żebyś potraktował to co napisze naprawdę serio i nie jako wrzut.
Ale może zaczne od tego że ludzie którzy widząc wcześniej twoje stwory godzą się na to żebyś uwiecznił ich najważniejszy dzien w życiu są albo niewidomi, albo niespełna rozumu albo mają gdzieś jak to będzie uwiecznione. To co zobaczyłem przeglądając twoją galerie to po prostu jakaś masakra. Lampa prosto w twarz, straszne momenty złapane ludzie jacyś sztywni.. nei wiem zero klimatu i zero techniki zdjęć.
Wezmę w obroty coś co poprostu jest jak dla mnie nie do ogarnięcia jak można zrobić takie zdjęcie... Do robienia zdjęć najpierw potrzebna jest wyobraźnia potem dobre oko potem umiejętności a na sam koniec dobry sprzęt który będzie potrzebny aby urzeczywistnić to co powstało Ci w głowie, i jeśli masz tylko jedna z tych rzeczy to powstają takie twory : http://hyhon.getphoto.pl/index.php?i...&lang=pl&lim=0 - zobacz jak Ci ludzie wyglądają na tym zdjęciu ? Każdy sztywny, z minami jak rodzina Adamsów.. Zdjęcie przepalone na maksa .. T.R.A.G.E.D.I.A.
Co do tych 10 tys złotych to wydałeś je w najgorszy możliwy sposób, bo jeśli myślisz o tym żeby robić zdjęcia w kosciele to podstawą są jaśne szkła. Nie mówie że od razu masz kupować 50/1.2, 85/1.2, 35/1.4 i 135/2. Ale zoom jakiś ze stałym światłem 2.8 byłby dobry do początkowego rozbudowywania. Jeśli kupujesz cropa to wiadomo 17-50, jak FF to 28-75. Jeśli crop to ognisowe do 85 będą Ci tylko potrzebne, nie sądze że wykorzystasz coś dłuższego. Do tego kupiłbym 85/1.8 i dobrą lampę. Wybór 18-200 to jak dla mnie amatorszczyzna totalna. Do tego powieliłeś sobie ogniskowe kupując 17-70....
Wyrzuciłeś w błoto 10 tys złotych, kupiłes naładowane bajerami drogie jak pies body kiedy za to mógłbyś mieć 5D czyli pełną klatkę, która jest marzeniem wielu. Weź to oddaj do sklepu, i kup taki zestaw jaki kazdy Ci polecał, jasny zoom z jakimiś stałkami i średniej klasy body.
Tak to jest jak sie wchodzi do sklepu i ufa się sprzedawcy a nie ludziom którzy mają pojęcie o sprzęcie.
Aha, więcej dystansu do komentarzy ludzi.. bo naprawde jest jeszcze ogrom pracy przed Tobą. Ja kodakiem dx7590 robiłem lepsze zdjęcia niż ty sprzętem za 10 kawałków.
Powodzenia w nauce, i pracy z aparatem a w szczególności w sklepie przy wymienianiu sprzętu.
Moze chociaz oddaj to 18-200...
Za przedmówcą. Jak oddasz 18-200 też nie będzie źle. Można było lepiej zagospodarować te pieniądze no ale uratuj sie chociaż oddaniem tego 18-200.
Hamletyzujecie...
Mnie się te foty podobają, wkońcu to coś innego.
Tego chce lud i Edward Misztal. Jest dobrze stary!
Jakbym się żenił, wychodził zamołż, chrził, albo lepiej zapadł w śpiączkę po wypadku na motorze - masz u mnie śmiało robotę.
:mrgreen:
Po prostu dobij mnie tym swoim kitem...
P.S. zaraz sobie pójde poczytac o karach na forum, lubie lanie w tyłek i paski :twisted:
najgorsze ze to wszystko co piszecie kolezanki i koledzy i tak nie zadziala bo jak niema sie za grosz samokrytycyzmu to efekt bedzie i tak jak na poczatku.kazdy doradzal z dobrego serca zestaw ale kolezka i tak wiedzial lepiej co ma kupic.pytanie tylko po co on sie tutaj znalazl z tym swoim pytaniem a propo sprzetu? bo napewno nie po to zeby skorzystac z rad osob bardziej doswiadzonych
lukaszladaZabiles mnie tym przyklade...nie dobrnalem do tego :) jednak zmieniam zdanie, chyle czola przed mistrzem...wlasciwie to cofam to co napisalem wczesnie o moim fotkach ze sa slabe, jednak po doglebnym przeanalizowaniu tego zdjecia stwierdzam ,ze moje to jednak sa wybitne...
Zastanawiaja sie pewnie wszyscy po co mu lepszy sprzet skoro nie umie ogarnac tego...a no po to ,ze na zielonym kwadraciku z lepszych szkiel wyjda lepsze foty :)
Proponuję zamknąć wątek bo w tej chwili służy tylko dowartościowywaniu się co po niektórych w stylu "ja (tu nazwa jakiegoś złomu) robiłem lepsze zdjęcia.... Żenujące....
Jedna tylko uwaga - ja bym raczej starał się na chrzcie nie błyskać lampą z dużą mocą dziecku prosto w oczy... ;-)
nie tylko na chrzcie...