hej ,
podpytam kolegę z "bractwa Sonego" on ma minoltę 4000af i wiem ,że używał jej na statywie już , jutro raczej dam znać co i jak ;-)
jeśli o mnie chodzi to sam dopiero zaczynam , pewnie jak Ty
też mam 50d i też kompletuje coś pod "strobist" , więc doświadczeniem nie błyszczę :lol:
kurcze nie do końca wiem jak Ci pomóc bo w moich vivitarach jest ta "standardowa" stopka , i takową będę wpinał pod uchwyt od parasolki i lampy na statywie , ale tego też pod minolty nie robią :-?
jakiś czas temu widziałem same stopki takie właśnie do wymiany w in foto może jednak byś wymienił ? cenę pamiętam 19 zł , a jednak zyskujesz opcje wpinania się z lampą pod uchwyty znajomych , w sanki aparatu itp.
sama wymiana stopki trudna nie jest bo w vivitarze musiałem stopkę odkręcić i "poukładać" blokadę bo się zablokowała na stałe ,i niechcący kabelek urwałem jakiś, z lutownicą i śrubokrętem niecałe 5 minut roboty i stopka jak nowa ;)
i ten Twój pomysł na gwint w lampie do mnie nie przemawia bo jednak robiąc taki ruch skazujesz się na statywy pod aparat, czyli dość niskie i drogie w porównaniu do oświetleniowych a tam już gwintów nie ma i znów trzeba będzie kombinować :?
a stopki jeszcze poszukam albo kostek z przejściem z minolty pod "zwykłe"
sanki , gdzieś mi to po głowie krąży , gdzieś w internecie leżą :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ZNALAZŁEM