Styl "Standard" w 40D zbyt czerwony??
Czy nie macie odczucia ze styl "Standard" w 40-ce jest troche zbyt czerwony? Poza tym bardzo przekontrastawia swiatla (szczegolnie widac to na twarzach, gdzie golym okiem nie wydaje sie by moglyby pojawic sie na twarzy jakies mocniejsze przepalenia, a potem takie wlasnie przepalenie pojawia sie po zrobieniu zdjecia w tym stylu).
Moze ja juz jestem uczulony, ale mam jakos mieszane uczucia co do zdjec z 40-ki. Poza tym zauwazylem ze ma on problemy z odpowiednim zbalansowaniem koloru w pochmurny dzien i przy fotografiowaniu postaci na zielonym tle. Szczegolnie cienie na twarzach sa bardzo nienaturalne/dziwnie brazowe/mocne a jednoczesnie wtedy kolor zielony ktory jest np. łączka w tle jest dziwnie przekontrastowiony. Czy to po prostu kwestia swiatla i ustawien balansu bieli, czy styl "standard" jest tak totalnie do kitu?
Przestawilem aparat na Neutral i dopiero teraz wydaje mi sie wszytko byc tak jak nalezy, chociaz nie mialem jeszcze okazji przetestowac go w pochmurny dzien. Czy wy tez mieliscie takie doswiadczenia czy ja juz po prostu zaczynam szukac dziury w calym?
Dopiero zaczynam sie bawic lustrzankami cyfrowymi, wiec moze popelniam jakies podstawowe bledy, dlatego prosze o wyrozumialosc