I to jest powód by w dwóch wątkach o tym samym pisać? :roll:
Wersja do druku
A propos gwarancji metza jeszcze - dostałem właśnie informację (nieoficjalną) że faktycznie był problem w niektórych partiach z palnikiem, ale firma zmieniła zastosowany komponent i już teraz przepaleń palnika ma nie być. No i gwarancja na lampy jest (będzie?) pełna. Poczekajmy na oficjalne info na stronie.
UPDATE
"Stanowisko firmy Metz w sprawie awarii palników lamp błyskowych
W związku ze zdarzającymi się przypadkami uszkodzeń palnika w lampach Metz 58AF-1 W dniu 5 04 2008 Firma Metz informuje że przyczyna tych awarii została już zdiagnozowana i usunięta , nie powinna się już powtarzać.
Wszyscy użytkownicy, którzy nabyli już te lampy i którym zdarzy się taki przypadek , proszeni są o dostarczenie ich do dystrybutora FH Foto-Techniki w Gdańsku która prześle uszkodzoną lampę do serwisu fabrycznego producenta, gdzie lampa zostanie naprawiona bezpłatnie. (przyp. oczywiście chodzi o lampy kupione z polskiej dystrybucji)
Za wszystkie utrudnienia z tym związane firma Metz przeprasza swoich użytkowników. "
Tak więc, jeśli kogoś przed zakupem lampy blokowała niejasna sytuacja z gwarancją - może teraz spokojnie nabyć lampę Metza i cieszyć się możliwościami, jakie dają nam 2 palniki (mój obiecany test + zdjęcia w akcji (ślubne) już za parę dni).
Zapytam czy opisana wada nie dotyczy 48 AF-1, wszak to inna lampa lecz wyszła na rynek w tym samym sorcie ?
Wydaje sie, ze jakas partia palnikow miala wade fabryczna i stad te "trzaski". Przetestowalem lampe i sprawuje sie swietnie, strobo mruczy milutko dajac ladne swiatlo :)
PZDR
Hej,
i co z tymi obiecanymi testami, i zdjeciami w akcji? (do Cichego)
dzieki,
pzdr,
Paweł Niezgoda
Fotografia ciąża
Też czekam na te testy, tym bardziej, że cena 580 EX II w Fotojokerze stała się bardzo zachęcająca... a trzeba wybrać którąś z lamp.
Napiszcie jakie testy chcecie, moze ja cos zamieszcze. Prosze Was o podanie mi scenariusza na testy aby mogl wykonac je jak najlepiej.
Niestety nie mam 'jeszcze' 580tki, wiec nie moge zrobic testu porownawczego :/
PZDR
Próbuję coś stworzyć, ale chyba nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Jak na razie mam sporo zdjęć "z akcji", a jak zrobić test lampie błyskowej to za bardzo nie wiem... Może ktoś z Poznania zna się bardziej na błyskotkach, mógłbym udostępnić Metze do przetestowania i porównania ze Speedlitami ?
To ja się podłączę z tematem, myślałem o jakieś taniutkiej lampie, korzystam BARDZO rzadko i 420tka wydała mi się fajna ze względu na cenę, ktoś coś powie na jej temat??