Sio trolu! :)
Wersja do druku
Sio trolu! :)
A co to jest grip i gdzie to sie dokręca?
;)
PS. Preferencje ... oryginalne
Ganiam z 5d z jasnym 70-200 i 550ex. Zestaw jest jak najbardziej mobilny. Gripa do 5D nie kupiłbym z dwóch powodów - primo wg mnie jest za duży tzn za szeroki (co związane jest bezpośrednio z takim a nie innym położeniem baterii w gripie a po drugie wg mnie szybciej przeż(rz?)uca się z poziomu do pionu bez gripa... nie trza aparatu w palcach żonglować. Co innego Marki(o czym będę mógł się przekonać już w przyszłym tygodniu). Tam wg mnie grip jest zaprojektowany bardziej ergonomicznie. Pierwszy i jedyny grip miałem w 10D przez jakieś..... 3 tygodnie po czym sprzedałem tego koloska. Ja preferuję "bez" .... ale w Marku nie wykrecę ;-)
to sprzedaj marka... bedzie ci zawadzal taki badziefff... :P
Marek jest ok. Właśnie za to go lubię :D
Witajcie!!
Widze że dyskusja rozgorzała...więc i ja wtrące swoje zdanie8-)
Zaraz po zakupie 400d zauważyłem ,że w moich rękach(podobnie jak niektórzy wypowiadający się mam duuuuże łapki) aparat się trzyma niewygodnie. Postanowiłem kupić gripa, ale niebyło mnie stać na oryginała zatem kupiłem zamiennik i.....jestem baardzo zadowolony:D Niemam żadnych problemów aparat mi nie spłonoł i grip nie rozpadł się w drobny mak. Całkiem możliwe że poprostu trafiłem w dobry model ale z tego co się oriętuje mój kolega też ma zamiennik i mu działa.
Podsumowując polecam zamienniki. Mój jest firmy JENIS model c400dp.
Pozdrawiam i mam nadzieje że mnie nie zjecie za to co napisałem:):twisted:
Nie zjemy ;) - kwestia tylko taka że orginał nie rozpadł się chyba nikomu a zamienniki (zwłaszcza delty) sporej części osób - czyli coś za coś - ryzyk fizyk - czy jak zwał tak zwał ;) - generalnie idzie o to żeby skalkulować rozyko/jakość/cena - co przy niedużej różnicy pomiędzy ceną oryginału a zamienników czyni tą dysputę coraz bardziej teoretyczną ;)
Hejka
Ja mam batery packa o wygladzie gripa - ale bez jego funkcji (maly blad - kupowalem przez kumpla kuzyna w USA) na poczatku bylem strasznie wq.... ale dlugosc dzialania i pewniejszy uchwyt po dokreceniu do 400 jest spoko
posiadam T17-50,2.8 i o niebo lepiej sie trzyma - nie wiem jak ktos zalozy 70-200 albo 100 macro (na poczatku mnie nadgarstek bolal) wczesniej focilem 350 z 90T bez gripa (uciekal jakos palec)
wydaje mi sie ze 200g to nie jest az taki argument ktory moze przwazyc uchwyt