Piękne wszystkie.Przy takich widokach to grzech zdjęć nie zrobić.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Piękne wszystkie.Przy takich widokach to grzech zdjęć nie zrobić.
Pozdrawiam.
Pieknie! Chcialoby sie tam byc oj chcialo:)
Witajcie moi drodzy,
Dzisiaj trochę odpoczniemy od krajobrazów :) Wiele miesięcy tego roku spędziłem na fotografowaniu kościołów i cerkwi znajdujących się na Szlaku Architektury Drewnianej. Będzie z tego wydany zestaw 12 pocztówek i wystawa fotograficzna. Wystawa już właściwie jest i czeka na pierwszy wernisaż :) Na razie szykują się 2 wernisaże - 18 listopada w Gorlicach i 3 grudnia w Nowym Sączu. Potem na pewno wystawa gdzieś jeszcze pojedzie.... jest trochę zdjeć z wnętrz, jest trochę klimatycznych, trochę z zewnątrz...
Chciałem pokazać Wam kilka zdjęć które znajdą się na wystawie:
1. Chór kościoła w Binarowej.
2. Chrystus Pantokrator - ikona namiestna w ikonostasie w Czarnej. Ta cerkiewka zauroczyła mnie tak, że aż postanowiłem umieścić ją na pocztówce.
3. Fragment grupy ukrzyżowania z belki tęczowej kościoła na Burku (Tarnów).
4. Prezbiterium cerkwi w Jastrzębiku.
5. Wnętrze kościoła w Krużlowej.
Jeśli się Wam spodoba to cd. nastąpi :)
Jakby kto się nimi zmęczył...;)
No cóż, z racji wrodzonego minimalizmu:), nie przepadam za wnętrzami cerkiewnymi, które przytłaczają przepychem złoceń i malowideł, ale pewnie o to tam chodzi.
Z ostatnich fotek podoba mi się detal krzyża (#4) z uwagi na dość wąską gamę kolorystyczną zdjęcia i surowy motyw główny.
fyrste bardzo fajne ... szkoda, że nie wystawisz np. w Domu Zdrojowym w Krynicy-Zdroju bo tam miałbym szansę obejrzeć te zdjęcia. Te cerkwie z okolic Krynicy-Zdroju też fotografowałaś?
dziękuję, tak torchę sobie myślałem, że wolicie krajobrazy :)
x-mac - zauważ, że to nie tylko cerkwie - w kościołach jest podobnie. Ale faktycznie cerkwie są złote. Mi się to strasznie podoba. Szczególnie te starsze...
gervee - tak, mam wszystkie cerkwie z okolic Krynicy (oprócz 3 które mam nadzieję zrobię w sobotę :). Wszystkie cerkwie i kościoły w których byłem będą w prezentacji multimedialnej którą przygotowuję na wernisaże. Jak ją opublikuję to podam tu linka.
Piękne fotografie i bardzo ciekawy temat (widziałam więcej na CF ;-)), tym ciekawszy dla mnie, że dotyczy również moich okolic.
fyrste czy w Przydonicy, Wojniczu, Tropiu, Siemiechowie lub Gromniku też byłeś ?
Na wystawę w Sączu może uda mi się dotrzeć, o ile w weekendy też będzie można ją zobaczyć ( do kiedy będzie czynna )?
Na razie pozostaje cierpliwie poczekać na prezentację :-D
Selena - w Przydonicy byłem, to niesamowity kościół, jeden z ostatnich z takim starym, niepowtarzanym klimatem, jak się tamw chodzi to wydaje się, że człowiek przeniósł się o 400 lat wstecz.... Tropie to nie jest kościóek drewniany, więc nie byłem, w Wojniczu też nie byłem ;( Do Siemiechowa i Gromnika się nie dodzwoniłem, a bez wcześniejszych ustaleń z proboszczami nie da się zrobić zdjęć. STRASZNIE żal mi Gromnika, ale ja jeszcze nie kończę tematu i mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je odwiedzić. Z tamtej okolicy mam natomiast Brzozową i Jastrzębią - bardzo ładne wnętrza.
Wystawa w Sączu nie będzie czynna w soboty, niestety, ale na CF być może zbierze się grupka ludzi któzy kiedyś przyjadą w sobotę więc będzie taki ekskluzywny pokaz :) Jeśli ta inicjatywa się uda to dam tu również znać.