-
Mam pytanie do szanownych kolegów amatorów i profesjonalistów skanujących na typowych skanerach foto (nie bębnach i nie płaskich).Mianowicie czy przy przesówie filmu podczas skanowania nie zauważacie mikro porysowań negatywów czy slajdów?Mi się wydaje że za każdym przepuszczeniem materiału przez mój skaner dochodzi kilka delikatnych rysek.
-
Mój skaner łączący obie opcje.. Szyba + auto loader. Jakiś czas temu (po pierwszych 10 negatywach:?:) doszedlem do podobnego wniosku jak ty.. I chociaż to pewnie tylko przewrażliwienie, staram się skanować wyłącznie z szyby (choć to bardziej czasochłonne, a i negatyw trzeba począstkować na 3 klatki) :-D
-
Xlesio
a czy może robiłeś jakieś skany z odbitek,ciekawy jestem jak to wychodzi na dobrych płaskich skanerach,podobno róznica w skanowaniu negatywu a odbitki jest widoczna w braku ziarnistości na skanie którą bardzo potęgują skanery negatywów.
-
Dzisiaj ci nie pomogę - nie skanowałem jeszcze odbitek. Ale w ciągu najbliższych 2 dni powinienem móc wkleić zestaw odbitka/szyba + loader/negatyw + szyba/negatyw.
Ale nie spodziewaj się rewelacji. Mój sprzęt raczej nie jest "dobrym płaskim skanerem". Z tego co wiem, to mimo hasła "photo perfection" , jest tylko bardziej rozbudowaną budgetówką.
-
w takim razie czekam z niecierpliwoscią.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i jeszcze jedno, prosze nie rób upiększeń skanów typu soft do usówania kurzu ,podkręcanie ostrości itp
-
Mój PS dopiero do mnie jedzie, więc nie używam niczego poza delikatną korektą histogramu. A szczerze mówiąc, Sam jestem ciekaw różnic..
Zobaczymy. Jutro podrzucę klisze do labu, a w piątek/sobotę będę mógł coś zeskanować.
-
Temat przeniósł się do drugiego wątku, i tam też zostały wklejone sample:
http://canon-board.info/showthread.p...123#post539123
-
Odgrzeję kotleta ;)
Mam (pożyczony) skaner Epson 3590.
Próbuję skanować programem VueScan, ale mam (albo to program ma) problemy z rozpoznawaniem klatek. Objaw jest taki, że z każdą klatką to, co skanuje jest coraz bardziej przesunięte względem negatywu (na 6 klatce obcina ok 15-20%). Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy po prostu za mało przesiedziałem nad tym problemem?
-
Znajomy z identycznym Epsonem jak mój, miał taki sam problem. Jednak wtedy to była sprawa czysto mechaniczna, padał silniczek w automatycznym podajniku, a korekta softu nie była wystarczająca. Jak to jest rozwiązane u ciebie? Masz podajnik, czy chodzi o skan z szyby?
-
Idzie z podajnika. Żeby było ciekawiej, oryginalny soft od skanera jakoś daje radę.