Za sigme dziekuje, jak mam podobne ceny to wole pewny AF w ciemnych sceneriach i USM, nawet kosztem ciutke lepszej optyki.
Wersja do druku
sigma ma usm
Ma Sigmowski USM :), co nie zmienia faktu, ze w przypadkach kiedy mam wybor canon vs zamiennik w 99,0% wybiore canona, 1% pozostawiam. Oczywiscie mowimy o sytuacjach gdzie ceny sa zlbizone.
W tym konkretnym przypadku AF w ciemnych sceneriach jest kluczowy dla mnie, jak wezme jeszcze pod uwage wspolprace sigm z Canonami to odpowiedz nasuwa mi sie sama.
AF w tej sigmie działa bardzo szybko i sprawnie.
Na cropie Sigma 30 działała mi lepiej niż Canon 24L.
W ciemnych miejscach tez, lepiej niz w Canonie?
Nie znam 24L, wiec nie mowie nic. Ale wnisokuje z tego, ze lepiej kupowac zamiennikie, a Canon produkuje do swoich body badziewia.
Z reszta Panowie, ja juz wybralem, nie zamierzam nikogo przekonywac do swojego wyboru, moge tylko doradzic.
Dziwnie wnioskujesz, cos jakby na sile. (Rozumiem ironie ale cel jej uzycia juz nie) Kolega napisal "mi" co w zadnen sposob nie sugeruje "wszystkim i zawsze" azeby uzyc stwierdzenia (ironi) ze Canon produkuje badziew, mi rowniez ta sigma wraz z 40D spisuje sie bardzo dobrze, to tak jak z ff i bf, jedne szklo z dana puszka go ma z inna juz nie, i tyczy sie to kazdego producenta. Nawet L potrafia byc do d**y
No temu nie da sie zaprzeczyc, ja tylko chce powiedziec ze jak sie juz "upoluje" np taka sigme co trafia w punkt to sie okazuje ze jak najbardziej byla warta "polowania". A to czy ktos ma czas, czy ma checi, czy co tam jeszcze to juz indywidualna sprawa i nie mozna generalizowac i ironizowac. Chcesz miec jakosc musisz sie naszukac, w prawdzie w Canonie z niezawodnoscia lepiej ale optycznie ciut gorzej, wiec tez cos.
Ja znalazlem w sklepie Sigme 30 1.4 i jutro jade 70 km zeby ja przetestowac :) niestety jest tylko jedna sztuka :) wiec jak bedzie kicha to niestety wracam do domu bez szkla ;)...
Biore ze soba laptopa i sprawdze sobie na kompie bf i ff jak sie uda. W MediaMarkt beda polowe warunki ale co zrobic ;)