Polski oddzial Canona o ile nie kupujesz od nich hurtowo drukarek bedzie mial Cie gdzies - smutne ale prawdziwe;). A z serwisem nie wygrasz, wielu juz probowalo. Zostaje spuscic uszy i zaplacic a w przyszlosci kupowac kompakty olympusa.
Wersja do druku
Polski oddzial Canona o ile nie kupujesz od nich hurtowo drukarek bedzie mial Cie gdzies - smutne ale prawdziwe;). A z serwisem nie wygrasz, wielu juz probowalo. Zostaje spuscic uszy i zaplacic a w przyszlosci kupowac kompakty olympusa.
Tak, oni w ten sposób bezczelnie wyciągają kasę od klientów. Kiedyś chciałem wymienić płytkę z punktami AF w 5D, tą która znajduje się za matówką. Powiedzieli mi że bez wymiany matówki nie zrobią bo oni nie wykonują "napraw połowicznych". Próbowałem debilce przy telefonie wytłumaczyć że matówka i płytka z punktami to dwie różne rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego ale to nic nie dało. Więc dostałem propozycję nie do odrzucenia: albo wymieniam razem z matówką albo wcale. I w taki właśnie sposób wyłudzili złodzieje ode mnie dodatkowe 100zł za nową matówkę.
Najwyraźniej z tym serwisem jest jak z obiektywami Sigmy, tj. "jak się trafi" ;) bo ja miesiąc temu miałem dokładnie takie samo zlecenie, z tym, że mi je wykonali dokładnie tak jak je zleciłem.
W związku z tym byłbym daleki od szafowania tak ostrymi słowami. Musze jednak przyznać, iż chłopak przyjmujący zlecenie chodził do technika się upewniać, czy dobrze mówię :D więc być może to kwestia odpowiedniego przekazania zlecenia...
Mam świeże infomracje bo czeka mnie regulacja 24/1,4L (poza gwarancją)
Kalibracja body - 122zł , szkła też 122 zł. Termin odbioru - po około tygodniu, jeśli ma być tego samego dnia, wówczas 100% więcej czyli po 244 zł od obiektywu i drugie tyle od body.
Ja wybiorę tylko szkło bo body z innymi szkłami jest OK....
Wymiana zamka tylnej klapki w 50E 66zł. Odczytanie licznika 10D 0zł:)
Wymiana układu stabilizacji w Canonie 17-55 / 2.8 IS – 589,70 pln.
Przy okazji wyczyszczono mi całe stado pyłków zza przedniej soczewki.
Obiektyw ostrzy bez zarzutów. Trzecia moja wizyta w tym serwisie i jak na razie poza cenami powodów do narzekań nie mam.
a ile kosztuje kalibracja 1,8/50? mam lekkii FF :/
Tak po ostatnich postach coś widzę że lubią te kwoty 122zł i wielokrotność (koszty kalibracji szkieł). Pewnie coś im się równo z podatkami kalkuluje.
Ale ja w ogóle nie o tym.
Otóż... wyliczyłem sobie sprowadzenie materiałów do dość dokładnego wyczyszczenia. www.micro-tools.de : Sensor Swab+Low Lint Cotton Tip (do czyszczenia punktowego i doczyszczania rogów matrycy) do tego Eclipse wystarczy na wieele czyszczeń = ok 25zł koszta materiałowe jednego czyszczenia (już z podatkiem, bez cła bo to EU).
I to niezależnie od wielkości matrycy! (Sensor Swab 1 sztuka kosztuje tyle samo dla APS-C co dla fullframe/APS-H , tylko trzeba osobno zamówić).
Nieźle sobie liczą marży/robocizny no i nie wiadomo dlaczego dwa razy więcej za fullframe - bo się trzeba więcej namachać troszkę? :roll: .