Odp: RF24-105mm F2.8 L IS USM Z
Gdyby ktoś mnie tutaj nawał "smerfem marudą" odebrałbym to raczej pieszczotliwe i raczej nie pisałbym o przypie..niu się i nie szedłbym w kierunku odsyłania do wsadzania czegoś w du.ę.
Apeluję o kulturalne dyskusje, nawet jeśli się nie zgadzacie ze sobą.
I warto byłoby wrócić do głównego nurtu zgodnego z tytułem , rozumiem że nikt nie ma tego szkła o jasności 2.8 ale skoro 24-105 to mieszanie dowolnie innych zumów ma tu mały sens myślę ....
ktoś pisał, że lada dzień dojedzie :)
może zrobi porządną reckę :)
Ja byłem ogromnie napalony na to szkło, a że Toyota zafundowała mi dłuższy niż spodziewany odpoczynek od samochodu, to pomyślałem sobie, że osłodzę sobie życie (ech te problemy pierwszego świata)... obejrzałem toto i jest to takie wielkie, że jednak chyba podziękuję... Piękne, ale wielkie... :(
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ostatnie zdanie wiele wyjaśnia. A jakich ogniskowych używasz? U mnie problemy z AF pojawiają się na długich ogniskowych typu 600mm i małych ptakach typu sikorka czy wróbel ale już przy fotografowaniu gołębi w locie problemów z AF nie doświadczam.
Do psów głównie 85/1.2 i 70-200/2.8. Do ptactwa i szeroko rozumianej przyrody 100-400 mk2 (głównie, z oczywistych względów, na długim końcu).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Apeluję o kulturalne dyskusje, nawet jeśli się nie zgadzacie ze sobą.
O mnie nie musisz się dłużej niepokoić. Przed momentem dodałem tego dżentelmena do ignorowanych i mam nadzieję więcej nie czytać jego wypocin. Pozdrowionka!
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
O mnie nie musisz się dłużej niepokoić. Przed momentem dodałem tego dżentelmena do ignorowanych i mam nadzieję więcej nie czytać jego wypocin. Pozdrowionka!
O Ciebie się nie martwię ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Reasumując. Masz r7 i on dobrze współpracuje z tamronem ale źle z canonem. Ten sam obiektyw Canon dobrze współpracuje z lustrzanka (6d?). Dobrze to rozumiem?
Na jakich ustawieniach H oraz migawka mechaniczna czy cyfrowa?
Reasumując, to R7 źle współpracuje z EF 100-400L II w praktycznie wszystkich sytuacjach poza ptakami w locie, z którymi sobie radzi całkiem dobrze, zwłaszcza gdy są daleko :mrgreen:, natomiast wszystkie moje lustrzanki (550D, 80D, 7D II, 6D) świetnie współpracują z tym obiektywem.
R7 dużo lepiej pracuje z Tamronem 100-400, ale jeszcze nie sprawdziłem go na ptakach w locie.
R7 ma silną tendencję do Back Focus z EF 100-400L II, natomiast z Sigmą 150-600 ma tendencję odwrotną, czyli Front Focus, i to dramatycznie.
Ostatnio znowu robiłem bardziej testy, niż zdjęcia, które musiałem opracować statystycznie, a nad tym zeszło mi do cholery czasu.
Efekty są takie:
Sesja z R7 i EF 100-400L II dała 300 zdjęć ostrych i 526 nieostrych w normalnych sytuacjach bez ptaków w locie, bo one zaburzają statystykę.
Robiłem dzięcioła w lesie, pływającego perkoza, kawki, szczura piżmowego, i płynącego zaskrońca.
W przypadku ptaków w locie wyszło ostrych, lub prawie ostrych, 133 zdjęcia, a nieostrych 52.
Krótka sesja z Tamronem przy foceniu pływających kaczek dała 100 ostrych i 56 nieostrych.
Najwięcej poświęciłem czasu na zdjęcia z Sigmą 150-600C.
W efekcie uzyskałem 916 nieostrych, a tylko 118 ostrych zdjęć, gdy tymczasem robiąc Sigmą na Canonie 6D uzyskałem 89 ostrych, i tylko 8 nieostrych zdjęć.
Nawiasem mówiąc od tego ostatniego zacząłem, i przez zagapienie się odpaliłem w servo wszystkie 11 punktów AF usiłując celować środkowym punktem. No i lustrzanka pokazała tu ewidentną przewagę nad R7, a mianowicie automatycznie podciągnęła nastawę ostrości pod ten centralny punkt, bo coś się w nim znajdowało, zamiast szperać po całym kadrze za uj wie czym, a R7 nawet mając punkt AF na oku ptaka i tak ustawia ostrość albo w tle, albo przed obiektem, zależnie od obiektywu.
Nota bene ta Sigma pracuje z moim 6D bez najmniejszej mikrokalibracji i nie ma problemu ani w One Shot, ani w Servo AF.
Próbowałem na R7 zarówno migawki EFCS jak i elektronicznej, i nie zauważyłem żadnego związku z tendencją do złego ustawiania ostrości.
Czasy migawki (lecąc po całości testów) były przeważnie w zakresie 1/4000-1/1000 s, w lesie rzędu 1/320 s - 1/500 s, ale ja nie zaobserwowałem efektów nieostrości ruchowej, poza jakimiś marginalnymi przypadkami.
R7 nie ustawia ostrości dobrze ani z wykorzystaniem funkcji wykrywania oka, ani z wykorzystaniem pojedynczego punktu AF, z wyjątkiem obiektywu Tamrona, który odwraca statystykę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
O Ciebie się nie martwię ;)
Ja też się już o niego nie martwię i też go dodałem do ignorowanych, aby więcej nie czytać jego wypocin, i peanów, na temat R7 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja też się już o niego nie martwię i też go dodałem do ignorowanych, aby więcej nie czytać jego wypocin, i peanów, na temat R7 :mrgreen:
Ma takie samo prawo pisać peany na temat R7, jak Ty krytykować :mrgreen: Na tym polega demokracja :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ma takie samo prawo pisać peany na temat R7, jak Ty krytykować :mrgreen: Na tym polega demokracja :lol:
Siur of kors ;) No to wstawiłem go na listę ignorowanych tak samo, jak on mnie, czyli z zachowaniem zasad demokracji :mrgreen: Będzie się tam nudził, samotny :(