Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
ej no serio
gdy oglądam jakieś fajne wideo na YT, większość z nich nie była nawet tknięta czymś za 10k. Czy poznałbym różnicę kręcąc R6 VS Z9? w sensie w jakimś ślepym teście, jako odbiorca treści? lepsze efekty daje warsztat kręcenia filmów, potem montaż, korekcje, efekty, dźwięk, itd. A u niego widzę i drgający obraz na początku i końcu ujęcia (to się albo ucina albo robi warpa), szumy głośniejsze niż dźwięki, chaotyczne kadrowanie, bez statywu itp. Tutaj 8k 10bit nie pomoże :roll:
no ale, jestem pewien, że teraz pan co się pożegnał z Canonem będzie super kontent :D a nawet trochę mu zazdroszczę nowych możliwości, może nawet to jest ważniejsze niż efekt końcowy na YT?
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
..żeby przebić R5ke trzeba było najlepszego,najdrozszego i chyba 2 razy drozszego Nikona.. :)
Żeby przebić R5 wystarczy młotek i przecinak :mrgreen:
A tak na poważnie, to mnie ten aparat nie interesuje, bo nie ma 24 Mp w kropie, i nie ma do niego sensownego tele za ludzkie pieniądze. Uzysk w pikselach z obiektywu RF 100-500 jest raptem zbliżony do APS-C 24 Mp z obiektywem 400 mm, ale cena R5 plus RF 100-500 zwala z nóg, no i do tego 100-500 nie da się sensownie zastosować TC z tych , które robi Canon, bo Kenko by się dało z palcem w nosie, ale ta ścieżka została przez Canona odcięta. Już nawet ta jasność f/7,1 to jest beka z użytkownika.
Twórczość targanego dylematami już linkowałem.
https://www.facebook.com/jakub.roguski.7/
https://roguski.eu/
Myślicie, że tu największym problemem jest używany sprzęt :?:
Nie będę śledził,
ale dajcie znać jak po chwilowym zachwycie nowym systemem
powróci do naturalnego malkontenctwa.
Jedziesz po nim bo ośmielił się Twoja ulubioną firmę opuścić. A jeśli powróci do Canona to będzie już ok? Prawda jest taka, że od dłuższego czasu sprzęt foto-wideo jest tak dobry, że nie jest ograniczeniem i tu pojawia się problem, że już nie wystarczy kupić sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy aby się wyróżnić tylko trzeba coś potrafić.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Żeby przebić R5 wystarczy młotek i przecinak :mrgreen:
A tak na poważnie, to mnie ten aparat nie interesuje, bo nie ma 24 Mp w kropie, i nie ma do niego sensownego tele za ludzkie pieniądze. Uzysk w pikselach z obiektywu RF 100-500 jest raptem zbliżony do APS-C 24 Mp z obiektywem 400 mm, ale cena R5 plus RF 100-500 zwala z nóg, no i do tego 100-500 nie da się sensownie zastosować TC z tych , które robi Canon, bo Kenko by się dało z palcem w nosie, ale ta ścieżka została przez Canona odcięta. Już nawet ta jasność f/7,1 to jest beka z użytkownika.
Zbyt wysokie ceny,to chyba głowny problem dla kogos kto chce wejść w RF. Również nie rozumiem ceny szkła 500mm na końcu ze swiatłem 7.1 .... ;))) gdzie teraz chocby Nikon wypuszcza 180-600 5.6-6.3 za 9300zł jako nowość, a Sony 200-600 regularnie mozna w promkach wyrwać poniżej 7tys.. Można lubić Canona za wiele rzeczy,ale nie wolno sie tak dawać robić w .... i mówić,że deszcz pada ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Jedziesz po nim bo ośmielił się Twoja ulubioną firmę opuścić. A jeśli powróci do Canona to będzie już ok? Prawda jest taka, że od dłuższego czasu sprzęt foto-wideo jest tak dobry, że nie jest ograniczeniem i tu pojawia się problem, że już nie wystarczy kupić sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy aby się wyróżnić tylko trzeba coś potrafić.
To chyba nie podlega nawet dyskusji. Dobry fachowiec dobre zdjęcie robi i 5D ;) ale reakcje przeradzające się w hejtowanie gościa,że coś mu w Canonie nie pasuje,tylko o tych hejterach świadczą.
Bardzo dobry komentarz. Trzeba coś potrafić i koniec kropka.
Ja to jakiś upośledzony jestem. Kupiłem R5 z gripem i dodatkową baterią. Założyłem 85 1.2DS i tym robię zdjecia dzieciom.
Tabelek nie potrzebowałem, na ostrośc nie narzekam. Może waga to jakiś minus.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
ale tam 90% to zachwyt na AI :o do tego Z9 nie jest potrzebny :roll:
To bez znaczenia jakim sprzętem będzie pstrykał Kubul.
[przybyło mu 42 subskrybentów]
Obejrzałem oba filmy o zmianie systemu. Z poziomu prac które upublicznił wygląda, że lepiej by mu się przydał topowy smartfon (do okazjonalnych zdjęć i kręcenia filmów) oraz dowolny korpus APSC z długim obiektywem do ptaszarni.
Litania życzeń i częste zmiany systemu wskazują na znudzonego, bogatego emeryta, który nie wie co zrobić z wolnym czasem i pieniędzmi. W sumie "Kto bogatemu zabroni?"
To, że nie wie do czego służą obiektywy typu 70-200 utwierdza mnie w przekonaniu, że czas przeleciał a niewiele się nauczył.