Dawałem sample z 50 1.4, 85 1.8 i 100 2.0 gdzieś wczesniej, no ale to niech spece od opcji szukaj się wykażą :P
Wersja do druku
Dawałem sample z 50 1.4, 85 1.8 i 100 2.0 gdzieś wczesniej, no ale to niech spece od opcji szukaj się wykażą :P
... ale z piatki? jesli tak to sam sobie znajde w twoich postach?
Z piątki. 50 najbardziej aberrowała i ostrością od pełnej dziury nie grzeszyła,w przeciwieństwie do 2 pozostałych szkieł.
uffff z ostatnich chyba 6 m-cy z CB znalazlem:
50/1,4 na 5D:
1. to*
85/1,8 na 5D:
EDIT: to - kazdy wg wlasnych potrzeb**
100/2,0 na 5D:
2. to*** post # 8
3. to****
EDIT: dodatkowo to** - kazdy wg wlasnych potrzeb
sprobuje jeszcze poszukac na pbase EDIT: znalazlem jak wyzej
jesli macie sample lub linki z 50/1,4 lub 85/1,8 lub 100/2,0 na 5D to prosze o podanie
* - pochodzi z tego watku
** - pochodzi z pbase.com
*** - pochodzi z tego watku
**** - pochodzi z tego watku
dzieki
dzieki vitez za propozycje, przegladne jeszcze te sample a moze jeszcze w tzw. miedzyczasie ktos sie odezwie w sprawie i przechyli szale na jeden z tych obiektywow
na razie z tych sampli wynika, ze 85ta jest bardziej ostra - dokladniej wiecej sampli ostrych i przypadajacych mi do gustu znalazlem z 85tka (oczywiscie dochodzi jeszcze kwestia obrobki i "lubosci" miekkosci portretow ale ...)
EDIT: na potwierdzenie http://www.pbase.com/juergenkook/5d_canon85mm
najbardzie zalezaloby mi na opinii uzytkownika ff z tymi dwoma obiektywami
dzieki
oczywiscie ze 85-tka jest bardziej ostra ...z tego sa znane zarowno nikkory jak i canony...mialem obydwa szkla w obydwu obozach ...85-tki sa do uzytku juz na 1.8 ... wez jednak pod uwage ze 50 jet szybsza ale to cie nie obchodzi w fotografii portretowej ...jezeli mowimy scisle o portretach to na FF 50 -ka w zasadzie nawet sie do tego nei nadaje
blum >> no zawsze musi byc ten pierwszy raz :) ..tak AF na 50-tce jest szybszy ... u canon'a co prawda az ta razace to nie jest ale nikon'owskie szkla to byla przepasc w tym wzgledzie .....85 1.8 praktycznie nei dalo sie robic wewnatrz zdjec ...af bardzo wolny plus nie mylil sie tylko w pelnym swietle ...
z canon'em nie mialem takich problemow ale roznice da sie zuwazyc ....chociazby z racji swojego rozmiaru i ciezaru poszczegolnych elementow 50-tka musi byc szybsza