Odp: [cauchy] Dzikie życie
Mystek:
1. na to wygląda, sam o tym nie wiedziałem, dopiero gdy zobaczyłem pierwsze nagranie to się uśmiałem, a znajoma powiedziała, że dokładnie tak wygląda sama gdy zgrabia liście :mrgreen: borsuki nie zapadają w całkowitą hibernację jak np świstaki, i czasem zimą jeszcze wychodzą na zewn. Ale najbardziej mi się spodobało jak się ganiają w berka :D niestety tylko raz jeden udało mi się je złapać za dnia, to teren blisko szlaków spacerowych, i mimo że las kabacki to rezerwat to chodzi tam masa psiarzy, psy węszą po norach i po prostu zwierzaki wychodzą dopiero po zmroku. Ale może uda mi się je złapać wiosną w innym rezerwacie. Borsuki są mega fotogeniczne na tle soczystej zieleni, z tym czarno białym łebkiem :)
2. to fotopułapka, wycelowana w norę borsuków, nie spodziewałem się tam zobaczyć nic więcej a tu proszę, przespacerował się i dzik i sarna, i jakiś wiewiór, którego na wideo nie ma
3. żurawie są kapitalne do fot, może w tym roku więcej się ich uda złapać w obiektyw
4. żołny wg mnie najpiękniejsze ptaki jakie są w naszym kraju, nawet przelotem
5. Kanada krajobrazowo sztos :)
6. Bieliki traktowały kruki i sroki raczej jak uprzykrzone muchy, z walk między gatunkami ptakow to widziałem tego myszołowa co zrobił salto gdy go z góry zaatakowała kania, i jastrząb jak się naparza z myszołowem. A sroki i kruki są przeważnie przeganiane.
Winsho daj znać jak zareagował kot :mrgreen:
4 załącznik(ów)
Pierwszy kwartał 2024 przeleciał mi przez palce, nie udało się zrobić prawie nic. Ostatni weekend wyszedł jako tako. Poluję ciągle na borsuki, ale skubane nie chcą wychodzić, choć fotopułapka mówi, że po prostu trzeba mieć szczęście..
108.
Załącznik 15856
109.
Załącznik 15857
110. kadr z 4k (jak ciężko się zdecydować czy kręcić czy focić... )
Załącznik 15858
111. jak wyżej
Załącznik 15859
#111 ostrość też się poszła prdlić :mrgreen: ;)
No tak jak sie nagrywa w 1/125s bladym switem.. wideo to nie foto ;)
A dlaczego 1/125? W 120p nagrywałeś?
60fps
Ogolnie zasada jest zeby uzywac czasu 2x fps. Ja to zwykle łamię bo jak zauwazyl atsf klatki w ruchu są rozmazane. Nie lubie tego i zszedlbym z czasem jeszcze do np 1/250 ale warunki swietlne na to nie pozwolily, musialbym iso mocno do góry.
Ja tą zasadę łamię w dół czyli przy 50p migawkę mam 1/50 ale co kto lubi.
A ja nie kręcę filmów, bo by mi samemu się ich nie chciało oglądać.
1 załącznik(ów)
112. moja pierwsza sowa, samiczka puszczyka w Łazienkach
jak znaleźć sowę? opcje miałem trzy - sam znajdę (mało p-bne, choć mniej więcej wiedziałem gdzie szukać), obsługa parku coś podpowie (okazało się że nie jest to proste), i najpewniejsza opcja czyli szukać ludzi z długimi tele :) i tak też ją znalazłem :lol:
600mm, f6.3, ISO 5000, 1/30s, samowyzwalacz
Załącznik 16094