Odp: Canon EOS R6 Mark II
pytanko - macie jakąś sprawdzoną stronę pokazującą jakieś tutoriale z opanowaniem klikologii tego aparatu?
albo może ktoś jest z Wwy i okolic co by pokazał to w naturze jak najefektywniej korzystac z tych wszystkich ustawień?
cierpliwości mi brak :-( a 5DmIII był taki prosty w obsłudze :-)
a działanie przez przejściówkę z np. Sigma 150-600 sport to....też loteria...a tak na to bezlustro liczyłem, że włącze i będzie tylko lepiej :-)
a jeszcze dziś mi przestał łączyć sie z kompem po kablu tzn. komp aparat widzi ale soft EOS Utility już ni chusteczki :-(
Porzudźcie wszelką nadzieją podpinają Sigmę do Canona
jak coś to mogę pomóc, tylko że jutro wyjeżdżam w krzaki i wrócę pewnie za tydzień :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Dlatego ja mam lampę z doświetleniem przodu ledem, pomaga w ciemnicy, gdzie to cudowne fazowe ostrzenie na matrycy po prostu się nie sprawdza.
a jaką konkretnie i czy można tak zeby led się włączał tylko jak spust do połowy czy musi być włączony non stop?
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
a jaką konkretnie i czy można tak zeby led się włączał tylko jak spust do połowy czy musi być włączony non stop?
W systemie Sony to ja mam systemową lampę błyskową HVL-F60RM z potrójną lampą LED do zdjęć w studio i w plenerze, która funkcjonuje też jako lampa wspomagająca AF ;)
Ale do innych systemów polecam np. takie maleństwo mocowane na sanki aparatu (mam i używam)
Załącznik 13294
Załącznik 13295
W bezlustrze nie działa podświetlenie. Po taniości kup 600ex-rt/rt2 albo te nowe cudeńka (po drogości). Profoto też ma jakieś lampy A1 czy coś. Podobno błyskają.
Jako, że miałem przyjemność testować przez kilka dni R6m2 to napiszę kilka zdań jak widzę ten aparat.
Na wstępie przypomnę tylko swoją drogę, bo wg mnie to jest ważne (pominę apsc): 6D -> 6D2 -> aktualnie R (i głównie na porównaniu do R się skupię).
Dodam, że miałem okazję również testować w ubiegłym roku R5.
Aparat większy od R i dużo lepiej leżał w dłoni. Nie czułem potrzeby używana gripa, który używam z R. Zero zastrzeżeń do wykonania, w zasadzie po 1 dniu już byłem przyzwyczajony do nowej klawiszologii.
Szybkość działania - wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w R. AF błyskawicznie łapał twarz/głowę/oko i potrafił dużo sprawniej trzymać na oku punkt. Generalnie odnosiłem wrażenie, że AF dużo lepiej "trzymał" punkt, który mu wskazywałem do śledzenia. Śledzenie obiektów oczywiście super sprawa, choć w kontekście samolotów mam jedno zastrzeżenie, tzn. fotografując samoloty, szczególnie z boku, staram się punkt AF trzymać mniej więcej na środku samolotu (a tutaj śledzenie obiektów łapie generalnie dziób, mi to trochę przeszkadzało), ale i tak generalnie AF bije na głowę szybkością łapania ostrości ten z R. Co dla mnie ciekawe, połączenie ze smartfonem i Camera Connect również odbywało się zdecydowanie szybciej niż w R.
Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R. Zero zastrzeżeń do obrazka, zaryzykował bym stwierdzenie, że bardzo zbliżony do tego legendarnego z 6D.
Prądożerność miałem w zasadzie podobną jak w R.
Czy kupię R6m2? Aktualnie nie kupię, bo po prostu nie potrzebuję w najbliższym czasie takiej zmiany. Nie zmienia to faktu, że przez pryzmat moich hobbystycznych potrzeb, aparat naprawdę super. Dużo bardziej mi przypadł niż R5.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R.
@Bangi - czy powyższy komentarz dot. jakości obrazka dotyczy tylko porównania szumów na wyższych ISO i w związku z tym łatwiejszego postprocessingu, czy też na Twoją opinię miały wpływ także jakieś inne aspekty?
P.S. Podejrzewam, że szum związany jest z ilością pikseli. R czy R5 mają zdecydowanie bardziej przypakowane matryce niż 6D oraz R6II.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jako, że miałem przyjemność testować przez kilka dni R6m2 to napiszę kilka zdań jak widzę ten aparat.
Na wstępie przypomnę tylko swoją drogę, bo wg mnie to jest ważne (pominę apsc): 6D -> 6D2 -> aktualnie R (i głównie na porównaniu do R się skupię).
Dodam, że miałem okazję również testować w ubiegłym roku R5.
Aparat większy od R i dużo lepiej leżał w dłoni. Nie czułem potrzeby używana gripa, który używam z R. Zero zastrzeżeń do wykonania, w zasadzie po 1 dniu już byłem przyzwyczajony do nowej klawiszologii.
Szybkość działania - wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w R. AF błyskawicznie łapał twarz/głowę/oko i potrafił dużo sprawniej trzymać na oku punkt. Generalnie odnosiłem wrażenie, że AF dużo lepiej "trzymał" punkt, który mu wskazywałem do śledzenia. Śledzenie obiektów oczywiście super sprawa, choć w kontekście samolotów mam jedno zastrzeżenie, tzn. fotografując samoloty, szczególnie z boku, staram się punkt AF trzymać mniej więcej na środku samolotu (a tutaj śledzenie obiektów łapie generalnie dziób, mi to trochę przeszkadzało), ale i tak generalnie AF bije na głowę szybkością łapania ostrości ten z R. Co dla mnie ciekawe, połączenie ze smartfonem i Camera Connect również odbywało się zdecydowanie szybciej niż w R.
Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R. Zero zastrzeżeń do obrazka, zaryzykował bym stwierdzenie, że bardzo zbliżony do tego legendarnego z 6D.
Prądożerność miałem w zasadzie podobną jak w R.
Czy kupię R6m2? Aktualnie nie kupię, bo po prostu nie potrzebuję w najbliższym czasie takiej zmiany. Nie zmienia to faktu, że przez pryzmat moich hobbystycznych potrzeb, aparat naprawdę super. Dużo bardziej mi przypadł niż R5.
A jak oceniasz kwestie wychodzenia z cenii w porownaniu z R5? Albo redukcji przepalen ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Myślę, że to wyłącznie efekt ilości pikseli i porównywania per-pixel (domena cropowców).
R6m2 i R5 mają niemalże identyczne charakterystyki (normalizowane)
https://www.photonstophotos.net/Char...R6%20Mark%20II
Skąd się bierze różnica "percepcyjna" widać tu:
https://www.photonstophotos.net/Char...20Mark%20II_14
p,paw