Odp: Canon RF 85mm F2 Macro IS
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ja na twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiał, jeśli masz fundusze ;)
(mówię o RF70-200)
Mam fundusze ale jakoś nie widzę podstawy żeby wydać tyle kasy na tego RFa. Kupiłem Sigmę 150-600 C i powiem szczerze, że jestem mega zadowolony bo obiektyw daje radę. Jak na cenę to jest to na prawdę super szkło, w miarę lekkie, dość poręczne i z działającym af. RF70-200 to koszt powiedzmy ok 12 tysięcy a tej cenie to już zastanawiałbym się nad RF100-500 i sprzedażą Sigmy. Takie dylematy...
Kupiłem to szkło, zapakowałem EF135 i RF85 F2, zabrałem psiaka na spacer i jestem zawiedziony 135, byłem pewien że się obroni.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kupiłem to szkło, zapakowałem EF135 i RF85 F2, zabrałem psiaka na spacer i jestem zawiedziony 135, byłem pewien że się obroni.
Na czym poległo ?
Bo w mojej opinii - szeroko rozumiana "plastyka" jest zdecydowanie po stronie 135L. Nie podchodził mi bokeh RF 85/2 - jakiś, taki...bez charakteru. AF na pewno po stronie 85mm.
właśnie podobno 85 f2 nie grzeszy szybkością (STM)
co się stało na tej sesji??
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek1976
Na czym poległo ?
Bo w mojej opinii - szeroko rozumiana "plastyka" jest zdecydowanie po stronie 135L. Nie podchodził mi bokeh RF 85/2 - jakiś, taki...bez charakteru. AF na pewno po stronie 85mm.
Mi bokeh 85 odpowiada, 85 praktycznie wszystkie trafione, ostre, ze 135 sporo poszło do śmieci. Odzwyczaiłem się od robienia kilku ujęć przy korzystaniu z RF
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Do moich celów Af jest wystarczający, nic się nie stało na sesji, po prostu muszę inaczej podchodzić do tych szkieł, 135 to nadal mój ulubiony obiektyw
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Żaden z macro nie grzeszy, bo ma do przejechania dużo większa skalę. 85 ma ogranicznik dystansu i prędkością mniej więcej to to samo co rf 35.
p.s Moim zdaniem na 2.0 to kupa w porównaniu do ef 85L i fajną ostrość ma dopiero od 2.5
to zadam inne pytanie
czy obok RF 70-200 2.8 to szkło ma sens? :confused:
Gdybym mial RF70-200 2.8 to 85mm f2.0 bym sprzedal z miejsca. Ale nie mam i uwazam 85mm f2.0 za swietne szklo :)
Ogladam jutuby i wychodzi na to, że nie ma, no nic, najwyzej EF 85 1.8 zostanie ze mną dłużej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Gdybym mial RF70-200 2.8 to 85mm f2.0 bym sprzedal z miejsca. Ale nie mam i uwazam 85mm f2.0 za swietne szklo :)
Potwierdzam zdanie, kupując 70-200 sprzedałem 85, która była dla mnie średnio przydatna, choć to bardzo przyzwoite szkło.