Co gorsza nikt z Canona jawnie nie zachwycił się możliwościami "nowego" sensora. Rudy Winston wspomniał o lepszym wysokim ISO dzięki Digic8. No to pewnie nie w RAWie.
W sumie w tym R interesuje mnie tylko ten sensor a tu tylko domniemania.
Wersja do druku
Opadł kurz i tak serio - ktoś zamierza wchodzić w R ?
Jeśli się uda upolować w dobrej cenie to może. Wymieniłbym 6d a zostawił 6d2. Zależy mi na pewności AF chciałbym ograniczyć ilość klatek które robię dla pewności i potem muszę usuwać. No i kusi matryca z 5d4. W praktyce lepiej mi kupić 5d4 bo szkieł R bym nie używał.
Mam złamane serce bo liczyłem, że skoro Nikon dał stabilizację to i Canon się złamie. Tak odpadł ważny argument do zmiany body.
Trochę mnie canon wkurza, takie fuji w X-T3 dało 4K/60p. Wiem fuji musi walczyć, ale 4K/30 bez cropa w C mogło by być, R byłby już mój.
ale po co?
kupilbym R, gdyby 50-tka byla moim podstawowym szklem. bo RF 50/1.2, patrzac na pierwsze sample, wyglada jak mother of all standard primes :)
innego powodu zupelnie nie widze. po psi organ korpus, ktory wymaga adaptera do uzywania z obecnymi lensami, jesli w niewiele wyzszej cenie jest 5D mkIV, ktory w az nazbyt wielu kwestiach ten R przewyzsza.
i tak, wiem, ze R jest lzejszy. to nie jest zaleta juz z podpietym 70-300L, a sa jeszcze bardziej przeciazajace zestaw szkla
mnie w zasadzie ten ruch ze zmiana bagnetu nie tylko nie podnieca, co wrecz zniecheca. to nie jest tak ze w szklarni EF sa wielkie braki, ale jednak jest pare szkiel, ktore chcialbym zobaczyc. nad EF-S, w ktorym Canon robi kupe siana, a ktorego szklarnia lezy i kwiczy, nawet nie bede sie znecal... niestety, Canon ma znakomite badania rynku i skoro w takie cos sie bawia, to znaczy ze ped lemingow do bezluster jest tak silny, ze juz nie mogli nie miec takiego korpusu...
Gdybym się upierał na bezlustro to Sony a7m3 wygrywa w cenie za jakość. No i system jest już dość dojrzały. Od biedy EF z adapterem już podobno doborze działa.
https://www.fotopolis.pl/testy/apara...ia-przykladowe
Dużo zdjęć z 50/1.2 gdzie widać jak rozmywa to szkło.