Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
"Kurczeblade" tak mówisz o warsztacie i że teraz tak ludzie robią... Robią to na co jest zainteresowanie i robią to dla pieniędzy żeby mieć jak życ. Ciekawe czy pani w tesko przychodząc do pracy miała warsztat w szybkim trzaskaniu w klawiaturę ? Daj spokój jeśli będzie mieć klientów i będą z tego zadowoleni to tylko pogratulować i życzyć powodzenia. Co do samych szkieł to 1 trochę mało ja bym zrezygnował z 6d na coś tańszego i do tego 2 dobre szkła i większy zakres. albo stałki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dvr
witam, potrzebuję pomocy w najbliższym czasie będę zbierał expa jak to napisał kolega wyżej :) na ślubie znajomych gdzie będę drugim foto... kolesiem z aparatem :) na stanie mam Canona 60D + Tamron 17-50 2.8 + SpeedLite 430 EX chciałbym dokupić do tego jakiś drugi obiektyw (może jakąś stałkę), ale chciałbym poznać jak najwięcej opinii innych bardziej doświadczonych forumowiczów koszt ok. 1,5k
85/1.8 lub 100/2.0 zależnie od preferencji. Ja polecam ten pierwszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
softgbs
Mam pytanie do forumowiczów wprawionych w boju :)
Po przesiadce z 2 puszek cropowych i słabszych szkieł na 5d mkII wraz z S 14 1.4 / C 35 2.0 / C 50 1.4 / C 85 1.8 czuję jednak potrzebę posiadania drugiej takiej samej puszki na użytek (mam tylko zapas w plecaku).
Żonglowanie szkłami na 1 body mimo pasa biodrowego potrafi popsuć czasem ujęcie - lub moment posiadania nieodpowiedniej ogniskowej na daną sytuację (zwykle na sali) ....
Dlatego uderzam po drugiego 5d mkII dla większej wygody.
Teraz zastanawiam się nad szklarnią - fotografuje wyłącznie na zastanym świetle - wyjątkiem są grobowo ciemne sale itp Dlatego myślałem nad pozbyciem się 35 2.0 (beznadziejny ciągły AF), 50 1.4 (kapryśne szkło), 85 1.8 (tutaj nie mam powodów do narzekań prócz chęci posiadania większego światła :) - pozbyłbym się tych szkieł na rzecz Sigmy 35 1.4 HSM oraz 85 1.4 HSM jednak wstępne opinie o 35-tce jak i większe wątki o 85-tce nie pozwalają mi podjąć decyzji od tak.
Miałem przygody 3 lata temu z 50 1.4 hsm i po 4 wizycie w serwisie podziękowałem dostając na odchodne nowe szkło - z front focusem gigantem tym razem ...
Zastanawiałem się także nad uderzeniem w tylko 2 szkła - 24 1.4 II oraz 85 1.2 II i przy 2 body byłoby fajnie.
W sumie 35-tka często była dla mnie za wąska, jak chciałem lepszą plastykę brałem 50-tke a jak miałem więcej miejsca i chciałem pewny AF to zakłądałem 85mm.
Wiem co zyskam ale nie wiem co stracę - szczególnie przy 85 1.2 II - czy z jej AF jest aż tak słabo ?
Priorytetem jest jasność szkła - później AF - chętnie posłucham doświadczonych w temacie upgrade'u w te szkła :)
z mojego doswiadczenia wyinka jasno ze af w 85 L jest ok, ale jest wolny (duza masa szkieł) porównując go do 85 1.8. mz do reportazu lepsze jest 85 usm niz 85L. głębia bedzie mniejsza a obiekty nie beda poruszac sie wolniej.. do tego dodaj wolniejszy af. obrazek bedzie ładniejszy ale odsetek nieudanych ujec w reportazu wzrosnie. róznica miedzy 1.2 a 1.8 nie jest az tak porazająca i mozna ją swobodnie wyrównac suwakiem, ostrosci nietrafionemu zdjęciu nie dodasz w lightroomie.
Cytat:
Zamieszczone przez
BlackWidow
róznica miedzy 1.2 a 1.8 nie jest az tak porazająca i mozna ją swobodnie wyrównac suwakiem
uhuhu :D odwazne slowa brachu :mrgreen:
jak juz polecasz stalke 85mm, to wspomnij o kompromisie miedzy C85/1.8 i 85L - czyli Sigma 85/1.4 ;]
1,2 - 1,8 - kilogramy - grube tysiące
a ludziska już zaczynają fujikami x-e1 i pro1 śluby robić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
a ludziska już zaczynają fujikami x-e1 i pro1 śluby robić :)
Ktoś z Pl? Rzuć jakimś linkiem. Zastanawiam się nad opyleniem części C na rzecz czegoś bardziej kompaktowego, jednocześnie czegoś używalnego na ślubie, z poziomu cen jak wpomniany x-e1.
Nie wiem jak w Polsce, ale znalazłem coś takiego: http://tiny.pl/h2ttp
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
A jakiś adres do oryginału możesz podać? Bo to jakaś
tragedia jest z tym tłumaczem :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
A jakiś adres do oryginału możesz podać? Bo to jakaś
tragedia jest z tym tłumaczem :).
To sobie wylacz. Koles robi fajne fotki. Wali w JPG'ach.