Ostra to ona jest, ale niestety tylko w centrum, na brzegach nie wygląda już za dobrze:(
Wersja do druku
Miales ?czy po testach w sieci sie wypowiadasz? Ja ja mialem i potem zmienilem na 35L bo sie FF zblizala... na cropie miedzy tymi szklami nie bylo roznicy. Obie Panie Swietne od srodka do rogu
tutaj oryginal na 1,4@30d
i crop 100%
Przyznaję, że nie miałem. Ale zdjęć sporo widziałem i ten egzemplarz to faktycznie jakiś wyśmienity jest:) A tak nawiasem pisząc ciekawe jak to jest z tymi wszystkimi testami, rozumiem, że można ocenić nieobiektywnie, ale po tej sigmie i jej słabej jakości na brzegach jada wszędzie, nie tylko optyczne, ale i photozone, a na ich testach się jakoś nigdy nie zawiodłem.
A tu mamy obraz ostry na 1.4 przychodzi na myśl tylko jeden wniosek, sigma ma straszny rozrzut jakościowy nie tylko w zakresie autofokusa, ale i w jakości optyki...
kupiłem 135 i...jakość zdjęć z molego 24-70 jakoś mi zbladła ...od kilku dni chodzi mi po głowie natarczywie jedna myśl - sprzedaj tego zooma i kup 35L.... ratunku....powiedzcie ze przy jednym korpusie pełnoklatkowym dwie stałki (35 i 135) to za mało by zrobić całe wesele i ślub, drugi pełnoklatkowy korpus kupię w trakcie sezonu teraz mnie na to nie stać (oby do tego czasu puścili 5Dmk2) ...da radę zastąpić 24-70 jednym 35??? mam jeszcze 30D ale od roku leży jako zapasowe w torbie, zresztą z tymi stałkami to niezbyt byłby przydatny (krop)
ja zostawiam 24-70L bo nie stać mnie na 24/1.4 a z drugiej strony powoli zaczyna mnie się ciśnienie na 1D III i niebawem pewnie w wolnej chwili odwiedze szczesliwego jego posiadacza...;)
Ja jakoś sobie nie wyobrażam robić ślubu na jednym body i dwóch stałkach. Ale mam niezły pomysł: kupić 50/1.4 i zapiąć do tego 30D w połączeniu z 5D +35L myślę, że będzie wręcz idealnie. 50-tka nie jest znowu taka droga, a jakość świetna, no i nawet jak kupisz drugie 5D to na pewno się przyda np. w plener.
Mój wymarzony zestaw to:
5D + 30D
Tokina 17/3.5 (podobno świetna i prawie nie osiągalna, poluje na nią jakiś czas)
Canon 35L
Canon 50/1.4
Canon 85/1.8
Canon 135L
Wiem, że można by mieć same L-ki ale pisze o takim zestawie dla mnie realnym:)
No nie... na dzisiaj nawet ten zestaw nie jest dla mnie realny:(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja jakoś sobie nie wyobrażam robić ślubu na jednym body i dwóch stałkach. Ale mam niezły pomysł: kupić 50/1.4 i zapiąć do tego 30D w połączeniu z 5D +35L myślę, że będzie wręcz idealnie. 50-tka nie jest znowu taka droga, a jakość świetna, no i nawet jak kupisz drugie 5D to na pewno się przyda np. w plener.
Mój wymarzony zestaw to:
5D + 30D
Tokina 17/3.5 (podobno świetna i prawie nie osiągalna, poluje na nią jakiś czas)
Canon 35L
Canon 50/1.4
Canon 85/1.8
Canon 135L
Wiem, że można by mieć same L-ki ale pisze o takim zestawie dla mnie realnym:)
No nie... na dzisiaj nawet ten zestaw nie jest dla mnie realny:(
Sławku - ja jednak 17/3.5 tokiny zastąpiłbym 17-35 tamrona. zakres pozyteczniejszy ;-) a jakoś optyczna świetna