-
Odp: Laptop do zdjęć..
jac+ - jesli kupujesz laptopa to musisz miec swiadomosc ze na tych modelach wymienionych ekrany nie sa dobrej jakosci. bedziesz musial liczyc sie z tym ze trzeba dokupic monitor graficzny ktory kosztuje tyle praktycznie co chcesz wydac na laptopa i w gore.
kiedys obrabialem zdjecia na moim starym thinkpadzie. teraz jak je ogladam, sa praktycznie zielone (brak kalibracji itp itd). czlowiek na bledach sie uczy :)
-
Ja naprawdę nie liczę na cud, że za takie pieniądze kupię coś stricte fotograficznego. Pozostaje kwestia jak najlepszego wydania wspomnianych wcześniej pieniędzy...
-
mysle jednak ze najlepiej jest sie wstrzymac, dozbierac wiecej srodkow i kupic cos dobrego. inaczej naprawde skonczysz na "zielonkawych" zdjeciach i nigdy nie bedziesz zadowolony.
ewentualnie, tanszy laptop i monitor zewnetrzny. inaczej tego nie widze.
-
Tak w ogóle to czy różnica między tzw HD, a HD+ daje jakąś znaczącą różnice w codziennym użytkowaniu? Może to głupie pytanie, jednak oferta moich miejscowych sklepów niestety nie rozpieszcza. Same zwykłe matryce...
-
HD+ to wyzsza rozdzielczosc po prostu. HD to np standardowa 1366x768 a HD+ to n 1600x900. Full HD to 1980x1080.
-
Tyle to ja wiem :) . Tylko, czy to daje jakąś szczególną różnicę w realnym użytkowaniu? Albo na tyle znaczącą, żeby za nią dopłacać.
-
nie oplaca sie braz najnizszej rozdzielczosci - piksele sa duze i przestrzen robota jest mala. najlepszym woborem jest chyba HD+. Full HD moze troche zbyt meczyc oczy.
jesli chodzi o odwzorowanie kolorow itp, to roznicy nie bedzie o ile te panele sie nie roznica w specyfikacji.
kwestia wyboru rozdzielczosci to rzecz BARDZO subiektywna.
-
Jac+, serio to musi być laptop?
Też przyłączam się do opinii, że za takie pieniądze to nie będzie nic fajnego.
Znaczy, jeśli zdjęcia tylko jako dodatek i amatorsko, to czemu nie, ale jeśli myślisz o obróbce zdjęć na poważnie a kasy więcej nie ma, kup za to stacjonarny z monitorem.
Źle spojrzałem na procesory w tych laptopach więc kasuje ten akapit ;)
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
-
MUSI być laptop :) . Zabawa w foto - zabawą, ale ja go potrzebuję też do pracy mobilnej. Najpierw muszę na tym laptopie zarobić na życie, a potem dopiero ma mi służyć do przyjemności . Jak kapitalizm to kapitalizm :) .
Dobry monitor przyszłościowo też jest opcją. Jednak najpierw w kolejce czeka FF.
-