tak wogole to ten wątek raczej w hydepark byc powinien bo juz dawno rozstał sie z realiami... :D
Wersja do druku
tak wogole to ten wątek raczej w hydepark byc powinien bo juz dawno rozstał sie z realiami... :D
Skipper - jest dobrze, to nie są żadne gdybania.
Podobno Canon wchodzi w system 4/3 - słyszeliście?
Może ktoś mi podać jakikolwiek plus formatu 4/3 ? Bo pozatym, że pasuje świetnie na tapetę pulpitu innego atrybutu znaleźć nie mogę. :) w Labach chamsko ucinają ... A większość drukarek jest przygotowanych do 3:2. Zresztą osobiście wolę 3:2, zupełnie inaczej się kadruje ... według mnie lepiej ; D i zasady podziału kadru z przed xx lat nadal mają zastosowanie w 3/2 a w 4/3 już nie jest tak kolorowo. :)
Może coś przeoczyłem ?
EDIT : Wydaje mi się, że powinno się dążyć do fotograficznej doskonałosci - analogów (tam przecież format był 3:2) a nie od nich uciekać ...
ahm.
wiesz..
dla niektórych doskonałość to kwadrat.
;]
"Fotograficzna doskonałość" to rzecz bardzo względna. Dla mnie rzeczona brzmi "6x6".
Rok temu Olek zapowiadał co prawda puchę w kwadracie, ale niestety na zapowiedziach się skończyło. Szkoda, bo może okazałoby się, że jest na to spory rynek i ktoś jeszcze zdecydowałby się na wypuszczenie takiej puszki w małoobrazkowym formacie.
edit: adamek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale daliscie sie sprowokowac:D
4:3 sie swietnie uklada w pionie. to duzo wygodniejszy kopmozycyjnie format do pionow niz 3:2 i absolutnie nie dziwie sie ludziom robiacym martwa nature czy portret w 645, lub ewentualnie tym olympusowym pseudosprzetem :)
idealny format? 4:5 oczywiscie ;)