Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Większe piksele a technologia obliczeniowa jako argumnet że jakość techniczna zdjęć aparatem zawsze będzie lepsza
Nie mam kompetencji w konstruowaniu matryc ani w optyce obliczeniowej. Nie wiem czy i kiedy jakość zdjęć optyki obliczeniowej będzie większa od zdjęć z optyki klasycznej. Ale już teraz jest blisko
A postęp w zastosowaniu optyki obliczeniowej w smartfonach jest imponujący, zarówno w jakości zdjęć jak możliwości/zakresie ich robienia, warto/fajnie/ciekawie jechać w tym pociągu
jp
Co to jest optyka obliczeniowa?
Obliczać to sobie można sygnał jaki pada na matrycę.
Zauważ, że mikroskopy optyczne mają ścianę jesli chodzi o rozdzielczość. Optyka więcej nie może pokazać. Resztę się robi mikroskopami elektronowymi, a nie optyką. To by było na tyle jeżeli chodzi o obiektywy. Jeżeli chodzi o sygnał z matrycy to tu już można więcej. ale ... nie nieskończenie więcej. Światło ma naturę korpuskularno - falową. Jest coś takiego jak foton. Fotonów musi byc liczba całkowita. Nie może być 1,5 fotonu. Musi być albo 1, albo 2 (3, 5, 10). To ma znaczenie dla nas, fotografów. Bo w krótkim czasie na mikroskopijną powierzchnię pojedynczego piksela (smartfon 200 mpx ma wielkość piksela jaką?) pada niewiele tych fotonów. Mowa o kilku sztukach i o kwantach energii. I robi się źle jeśli chodzi o DR, bo od zera do max ilości ma się tylko kilka schodków. W duzych pikselach matryc FF (a już w ogóle MF) tych fotonów na piksel padnie wiele więcej. Zobacz, że Hasel może pracować w kolorze 16 bitowym, FF w 12 albo 14 bitach. Telefon komórkowy z jego wielkością piksela to może sobie ... :( Zapisywać nawet w 24 bitach, tylko to wcale nie znaczy, że ma tyle schodków. Zerknij na PS i ACR. Jak wywołujesz RAWa to masz jaki kolor do wyboru? 8 albo 16 bitów - lepszy. Skąd 16 bitów, skoro wywołujemy CR2 z 12 bitami? Po prostu cztery bity sa puste, dopompowany plik. I to cie myli gdy chodzi o to co dostajesz z komórki. Tam nie ma informacji.
Czytałem o jakimś Huawei, że jak na zdjęciu wykryje księżyc, to podmienia jego obraz na taki ze swojej bazy zdjęć. To jest siła smartfonów.
Znalazłem: https://komorkomania.pl/huawei-p30-p...9775575328385a
piszą o podmienianiu większej ilość detali, a w przyszłości to już w ogóle....
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na DxOMark pewno będzie, porównują smartfony.
Ale ciekawsze są zastosowane sposoby/metody różnych producentów i ich skuteczność by w realiach smartfonu z kieszeni spodni mieć zdjęcia o jakości rozwijanych przez wiele lat dużych, ciężkich obiektywów i aparatów.
Ciekawym jest czy na obecnym etapie do dalszego rozwoju ważniejsze są możliwości procesora/softu czy własności marycy
jp
Mnie bardziej interesuje praktyczne porównanie. Kupując ostatnio żonie iphone 14 pro, przyjrzałem się obiektywom. W stosunku do poprzednio używanego przez nią modelu, 11 pro, obiektywy są większe, wystają już znacząco poza obudowę. Może to tylko świadczyć o polepszeniu jakości optycznej. Kilka dni temu porównałem zdjęcia z 14pro z fuji xpro2 z wyjazdu i muszę powiedzieć że postępy są. Myślę że Fuji z byle jakim zoomem będzie już dyskusujne niż wspomniany iphone. Nadal jednak z dobrym szklem staruszek xpro2 daje lepszą jakość. Z drugiej strony wiadomo, gdy mamy problem z wielkością podręcznego bagażu to iphone może już stanowić zastępstwo do niezobowiązującej foto turystyki, gdzie nie patrzymy w piksele a ważny jest obraz jako całość.
--- Kolejny post ---
@Jacek_Z ja mam staruszka H P30pro. Czy faktycznie podmienia, nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Też jestem ciekaw. Kolega chyba tworzy jakąś nowomowę na zasadzie im bardziej bez sensu tym mądrzej brzmi ;)?
Wiem natomiast, że w fotografii bjuty retuszer podmienia wszystko, kopiuje fakture skóry, maluje kolorem, usuwa skazy, wyszczupla, wygładza itp itd. Czy to jest fotografia czy już ręczna grafika? O tym też moznaby długo dyskutować i argumenty byłyby z dwóch stron ciężkie do obalenia zapewne. Podobnie fotografia krajobrazowa. Więc to całe AI nauczyło się tego szmeclu od ludzi i robi to szybciutko automatem. Nic rewolucyjnego. Kopiuj wklej.jednocześnie kod programu wystarczy nazwać AI aby przeciętny zjadacz chleba wyobrażał sobie niestworzone rzeczy w środku - kod programu plus baza danych.
Te całe rozważania można porównać do tego, jakby rozwój motoryzacji rozpatrywać wyłącznie pod kątem rozwoju samochodów osobowych klasy VW Polo. Wszystko fajnie, ale problemem stanie się konieczność przewiezienia choćby pralki, a wtedy stary i pordzewiały rzęch Żuk sprawdzi się lepiej, niż najnowsza wersja Toyoty Yaris. Nie uwierzę, że nie istnieje dla smartfonów granica rozwoju, której już dzisiaj nie przekraczały by wszystkie normalne aparaty.
Jasne że istnieje. Aparat foto w fonie ma akurat w tym momencie wygodne oprogramowanie dla dużej rzeszy użytkowników. Równie dobrze silnik obróbkowy moznaby pewnie podłączyć z telefonu do peceta lub innego bezlusterkowca aby mieć jpga (podobnie jak fuji udostępnia silnik z aparatu na PC poprzez kabel i soft) takiego jak w telefonie tzn zrobionego tą samą techniką ale po co. To dwa różne narzędzia i trochę inny fokus zastosowań.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ja bym obstawiał że to tzw. generator obrazów AI, czyli np. DALL-E2, Midjourney :mrgreen:
Może warto by opatentować to słowo :lol:
Ale jak to opisać we wniosku patentowym? "Formuła słowna wymyślona przez Jaśko Pawlaka, internetowego influencera żerującego na forach fotograficznych. Opisuje niestniejące w rzeczywistości rozwiązania technologiczne, przeczące zasadom fizyki. Termin fotografia obliczeniowa w zamyśle autora miał uzasadniać wobec jego żony konieczność zakupu kolejnego bezużytecznego sprzętu elektronicznego."
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Obliczać to sobie można sygnał jaki pada na matrycę.
Zauważ, że mikroskopy optyczne mają ścianę jesli chodzi o rozdzielczość. Optyka więcej nie może pokazać. Resztę się robi mikroskopami elektronowymi, a nie optyką. To by było na tyle jeżeli chodzi o obiektywy. Jeżeli chodzi o sygnał z matrycy to tu już można więcej. ale ... nie nieskończenie więcej. Światło ma naturę korpuskularno - falową. Jest coś takiego jak foton. Fotonów musi byc liczba całkowita. Nie może być 1,5 fotonu. Musi być albo 1, albo 2 (3, 5, 10). To ma znaczenie dla nas, fotografów. Bo w krótkim czasie na mikroskopijną powierzchnię pojedynczego piksela (smartfon 200 mpx ma wielkość piksela jaką?) pada niewiele tych fotonów. Mowa o kilku sztukach i o kwantach energii. I robi się źle jeśli chodzi o DR, bo od zera do max ilości ma się tylko kilka schodków. W duzych pikselach matryc FF (a już w ogóle MF) tych fotonów na piksel padnie wiele więcej. Zobacz, że Hasel może pracować w kolorze 16 bitowym, FF w 12 albo 14 bitach. Telefon komórkowy z jego wielkością piksela to może sobie ... :( Zapisywać nawet w 24 bitach, tylko to wcale nie znaczy, że ma tyle schodków. Zerknij na PS i ACR. Jak wywołujesz RAWa to masz jaki kolor do wyboru? 8 albo 16 bitów - lepszy. Skąd 16 bitów, skoro wywołujemy CR2 z 12 bitami? Po prostu cztery bity sa puste, dopompowany plik. I to cie myli gdy chodzi o to co dostajesz z komórki. Tam nie ma informacji.
Czytałem o jakimś Huawei, że jak na zdjęciu wykryje księżyc, to podmienia jego obraz na taki ze swojej bazy zdjęć. To jest siła smartfonów.
Znalazłem:
https://komorkomania.pl/huawei-p30-p...9775575328385a
piszą o podmienianiu większej ilość detali, a w przyszłości to już w ogóle....
#1232 napisałeś o artykule z linka o optyce obliczeniowej :
Bardzo długi, siądę do niego jeszcze raz. Tłumaczy jak programowanie smartfona pokonuje przeszkody. Co jest wykorzystywane. Bo to czysta fizyka i matematyka.
To nie było tak dawno, tylko 2 dni temu jak pisałeś, pamiętasz jeszcze ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
#1232 napisałeś o artykule z linka o optyce obliczeniowej :
Bardzo długi, siądę do niego jeszcze raz. Tłumaczy jak programowanie smartfona pokonuje przeszkody. Co jest wykorzystywane. Bo to czysta fizyka i matematyka.
To nie było tak dawno, tylko 2 dni temu jak pisałeś, pamiętasz jeszcze ?
jp
Szukałem, szukałem aż znalazłem.
facet w linku napisał o tym tak:
"Optyka obliczeniowa
Gdy mówimy o optyce, mamy na myśli to, co goście z Uniwersytetu Stanforda – czyli nie tylko soczewki, ale wszystko, co znajduje się między obiektem a matrycą. Także przysłonę i migawkę. Jeśli to dla ciebie nie są elementy optyczne, masz pecha."
To wszystko co napisał w tym dziale. Gdzie tu coś o obliczaniu? To mechanika.
Nowomowa dla mas.
Zakładając, że miał na myśli składanie zdjęć z dwóch obiektywów (dla robienia obliczeniowo małej GO) to nic nie zmienia w kwestii skończonej rozdzielczości optyki.
Nie zrobisz z tych obiektywów supertele robiąc cropa z 200 Mpx. Będzie brakowało detalu.