Który obiektyw do rozpoczęcia ślubnej przygody?
Cześć,
w piątek kupuję canona 6d i zastanawiam się który obiektyw wybrać. W grę wchodzą właściwie 3:
1. canon 24-70 (I) f2.8- używany za około 4tyś, nówki już chyba nie dostanę
2. canon 16-35 (I) f2.8- używany za około 3tyś, wersja II jest chyba jednak słabsza optycznie i sporo droższa, do tego np 50 f1.8
3. tamron 24-70 (II) f2.8- nówka za około 4tyś
Na początek chciałbym kupić jeden obiektyw (ew. jak w punkcie 1), a później dokupić następne.
Które rozwiązanie polecacie? Dodam, że oprócz ślubów chciałbym czasem jakieś landszaftowe zlecenia zrealizować.
Pozdrawiam
Odp: Który obiektyw do rozpoczęcia ślubnej przygody?
Polecam wziąć się za naukę.
Jak dojdziesz do momentu, kiedy będziesz sam wiedział, jaki obiektyw potrzebujesz do ślubów oraz landszaftów itp., wtedy bierz się za śluby landszafty i inne, komercyjne zlecenia.
Poza tym, na forum sa odpowiednie tematy.
Tutaj zdecydowanie w grę wchodzą 2 pierwsze. Skupiał bym się na wyborze nr 2 :) Aczkolwiek jaką masz puchę? FF czy Crop, no i jeszcze umiejętności.:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Tutaj zdecydowanie w grę wchodzą 2 pierwsze. Skupiał bym się na wyborze nr 2 :) Aczkolwiek jaką masz puchę? FF czy Crop, no i jeszcze umiejętności.:mrgreen:
Napisał, że kupuje 6D, a więc będzie FF.
Z proponowanego zestawu wybrałbym 2.
landszafty robię od dawna, więc tu dokupię szeroki kąt i 70-200 f4 is i będzie ok.
chodzi mi tylko o sesje ślubne, bo od czegos trzeba zacząć, a później to oczywiste, że będę wiedział z czasem co mi potrzebne
Cytat:
Zamieszczone przez
waka
landszafty robię od dawna, więc tu dokupię szeroki kąt i 70-200 f4 is i będzie ok.
chodzi mi tylko o sesje ślubne, bo od czegos trzeba zacząć, a później to oczywiste, że będę wiedział z czasem co mi potrzebne
siedzę w branży ślubnej 20 lat i jeszcze takiej bryndzy jak teraz to jeszcze nie było (coraz mniej ślubów i coraz większa konkurencja) no ale życzę powodzenia. Czy możemy zobaczyć jakieś twoje zdjęcia ???
a jak chcesz zarabiać na landszaftach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Poza tym, na forum sa odpowiednie tematy.
Słusznie - połączone.
Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
w regionie w którym teraz mieszkam jest sporo pism o tematyce górskiej i regionalnych gazet, więc może tam