miałeś? używałeś? czy bajasz, bo kolega słyszał? ;-)
świetne szkło, nie ustepujące 35!
Wersja do druku
Przyznaje, ze 24L nie miałem, ale sporo się zdjęć naoglądałem, oj sporo... Oczywiście, że nie ma porównania do sigmy 30, ale za tę cenę oczekiwał bym jakości 35L, a i swój 17-55/2.8 musiał bym zostawić do szerokich ujęć.
A tak jak wcześniej pisałem na 5D narazie mnie nie stać wiec jeżeli zmienię swój 17-55/2.8 to jedynie na 16-35/2.8 i 50/1.4 na drugim body, a z foceniem na dwie stałki poczekam pewnie kilka latek aż stanieją aparaty FF i będę sobie mógł na taki pozwolić...
nie trzeba mieć samych FF żeby na stałkach robić.
Ojejku ale się porobiło, po pierwsze chodziło mi w moim wątku, że mało sie tu pisało o 17-55/2.8 jako obiektywie do ślubów, a jest do tego doskonały.
Po drugie chodziło mi o to, że jeżeli miałbym kupić szeroką stałkę to poczekam aż mnie będzie stać na 5D+35L. I tyle...
A 24L chętnie bym osobiście popróbował, tylko gdzie i jak:( (nie chodzi mi o kilka zdjęć w sklepie, ale możliwość zrobienie nim jakiegoś reportażu itp.)
Miałem Tamrona ale z Nikonem D70s (jeszcze rok temu byłem Nikoniarzem:) ) Tak, że nie mogę porównać na tym samym body, ale ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony. Jako sprzęt na śluby jednak sprawdzał się średnio, w kościele hałasował, a w czasie zabawy weselnej był po prostu za wolny co zmuszało mnie do używania kita 18-70.
Teraz mam 2 w jednym:)
Nie można też zapomnieć o IS, bardzo sie przydaje:)
Mogę z czystym sumieniem polecić 30mm sigmę 1.4.
Pięknie rysuje, jasne światło.
I jest na sprzedaż: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31409
Był to mój podstawowy obiektyw. Dla APS-C daje około 50mm. Dla reporterki ślubnej jak znalazł. Teraz przy FF przeprosiłem mojego canonka 50mm 1.4, który leżał w torbie.
Ja również polecam S30/1.4, rewelacyjne ostre i kontrastowe szkło. Gdyby nie 5D to bym sie go w ogole nie pozbył. Tylko trzeba uważac bo dużo trefnych egzemplarzy na rynku(problemy z af)